Akif Hamzaçebi: Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlayalım

Güncelleme Tarihi:

Akif Hamzaçebi: Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlayalım
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2015 02:11

Çözüm Süreci’nde açıklanan 10 maddelik müzakere metniyle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile hükümet arasındaki tartışmaya muhalefet de katıldı.

Haberin Devamı

“1982 Anayasası 82’den beri bütün Cumhurbaşkanları’nın ahlakını bozmuştur” diyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tam parlamenter sisteme geçiş için Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin sınırlanmasını istedi. Muhalefetten değerlendirmeler şöyle:

- Akif Hamzaçebi (CHP Grup Başkanvekili): 82 Anayasası 82’den sonra bütün Cumhurbaşkanları’nın ahlakını bozmuştur. Güçlü siyasi gelenekten gelen siyasi liderler, genel başkanlar, başbakan olduktan sonra cumhurbaşkanının gücünü görerek cumhurbaşkanı olmak istemişlerdir. Başbakanken güçlü gördükleri cumhurbaşkanı, o koltuğa oturdukları andan itibaren kendi gözlerinde güçsüz bir cumhurbaşkanı modeline dönüştü. Çünkü yetki bakanlar kurulunda, hükümette, başbakanda. O zaman dediler ki ‘Türkiye başkanlık sistemine geçsin’. Hayır. Türkiye tam tersine 1982 Anayasası’ndaki cumhurbaşkanı yetkilerini biraz daha törpüleyerek tam parlamenter sisteme dönüş yapmalıdır.

Haberin Devamı

- Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili): Çözülme sürecini millete hazmettirmek için iyi polis-kötü polis yoluyla milleti kandırma sürecine sokmak istiyorlar. PKK ile birlikte milletimize kumpas ördünüz. Hepiniz sorumlusunuz. Yakında Cumhurbaşkanı, ‘Bu hükümet paralele hizmet ediyor’ diyecek.

- Altan Tan (HDP Diyarbakır Milletvekili): Olacağı buydu. Türkiye bu kadar gerilimi, çatışmayı kaldırmaz demekten dilimizde tüy bitti. Artık bu saatten sonra eğer başta AK Parti kendine çekidüzen vermezse, Türkiye’de siyaset ve devlet kurumlarında restorasyon hızla başlamazsa, doğru düzgün bütün taşlar yerine konmazsa bu iş karakolda bitecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!