Öcalan'ın açıklamalarının şifreleri

Güncelleme Tarihi:

Öcalanın açıklamalarının şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2015 14:37

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajı siyasetin gündemini oluşturdu. Öcalan, Diyarbakır'daki nevruz mitinginde okunan mektubuyla, PKK eliyle gerçekleştirilen 40 yıllık silahlı mücadele için "artık sürdürülemez" dedi. İşte Öcalan'ın iki yıl önce ve bugün Nevruz'da verdiği mesajların şifreleri...

Haberin Devamı

Öcalanın açıklamalarının şifreleri
Öcalan tarihi mektubunda, PKK'yı yeni bir aşama için kongre'ye çağırdı.

Hükümetle yürütülen çözüm süreci konusunda ise Öcalan, "izleme" heyetinin dışında, bir de hem izleme heyeti üyeleri, hem de milletvekillerinden oluşacak bir "yüzleşme komisyonu" kurulması çağrısı yaptı.

Öcalan'ın mektubundaki bir başka önemli vurgu ise, kürt hareketinin Türkiye'den ayrılmayacağı oldu. Öcalan, PKK'nın kongresinden sonra öngördüğü siyasi sistemi "Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit Anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum" sözleriyle tarif etti.

Öcalanın açıklamalarının şifreleri
ÖCALAN’IN 2015 NEVRUZ MESAJI

Haberin Devamı

Hükümet üyelerinin aksine, IŞİD'den "DEAŞ" olarak bahsetmeyen Öcalan mektubunda, IŞİD'den "emperyalist güçlerin neden olduğu zorbalık" olarak bahsetti.

ANA MESAJLAR

"MÜCADELEMİZ SÜRDÜRÜLEMEZ AŞAMAYA GELDİ" DEDİ, PKK'YI KONGRE'YE ÇAĞIRDI"

Öcalanın açıklamalarının şifreleri
ÖCALAN'IN EŞME RUHU ÇIKIŞI

Öcalan, PKK eliyle başlatılan 40 yıllık mücadelenin artık "sürdürülemez" olduğunu söyledi. Dolmabahçe'de HDP heyetiyle hükümetin ortaklaşa açıkladığı 10 maddelik deklarasyona atıfta bulunan Öcalan, silahlı mücadeleyi sonlandıracak kongre çağrısını yineledi. Öcalan "Deklarasyon gereği ilkelerde mutabakat oluşmasıyla birlikte PKK'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık kırk yıldır yürüttüğü silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim" dedi.

Öcalanın açıklamalarının şifreleri
ÖCALAN’IN 2013 NEVRUZ MESAJI

İZLEME HEYETİ DIŞINDA, BİR DE YÜZLEŞME KOMİSYONU İSTEDİ

Öcalan mektubunda, türkiye'de büyük tartışma konusu olan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da açık ifadelerle karşı olduğunu söyledi "izleme heyeti"ne de atıfta bulunda. Ancak Öcalan, izleme heyeti dışında bir de içinde milletvekilleri ile izleme heyeti üyelerinin de yer alacağı, "hakikat ve yüzleşme komisyonu" istedi.

Haberin Devamı

AYRILMAYACAĞIZ" MESAJI VERDİ

Öcalan mektubunda, açık ifadelerle Kürt hareketinin geleceğinin Türkiye Cumhuriyeti içinde yer alacağı vurgusu yaptı. Yapılacak kongre ile "yeni bir dönemin başlayacağını" söyleyen Öcalan, yeni dönemde hedeflediği sistemi şu sözlerle açıkladı; "Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit Anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum"

Öcalanın açıklamalarının şifreleri
ARINÇ’TAN CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMASI

SADECE TÜRKİYE DEĞİL, ORTADOĞU'YA DA AYNI SİSTEMİ ÖNERDİ

Öcalan, öngördüğü siyasi sistemin, sadece Türkiye için değil, Ortadoğu için de geçerli olması istediğine de mektubunda yer verdi. "Ülkemiz ve halklarımız için doğru olan olgular, aynı zamanda kutsallarla dolu bölgemiz için de geçerli olmak durumundadır" diyen Öcalan "ulus devlet" yerine, "demokratik ortak ev" önerdi. Öcalan "Ulus devletleri kendi içinde demokratik siyasetle demokratik ortaklaşmanın yeni bir türünü gerçekleştirmeye ve yine ulus devletleri kendi aralarında Ortadoğu'nun demokratik ortak evini inşa etmeye çağırıyorum" dedi.

Haberin Devamı

"DAEŞ" DEMEDİ; IŞİD'İ "EMPERYALİSTLERİN NEDEN OLDUĞU ZORBALIĞI" OLARAK NİTELENDİRDİ

IŞİD'den, hükümet üyelerinin aksine "DAEŞ" olarak bahsetmeyen Öcalan, bu örgütün "emperyalist güçlerin yol açtığı zorbalık" olarak nitelendirdi, IŞİD'in eylemlerini "vahşice katliamlar" olarak yorumladı.

KOBANİ'YE ÖZEL SELAM

Mektubunda Kobai direnişine özel bir bölüm ayıran Öcalan, kadın ve gençlere de özel olarak seslendi. Kadın ve gençleri, "özgürlük ve eşitlik" mücadelesinde, aktifv şekilde yer almaya çağıran Öcalan, Kobani konusunda ise, "eşme ruhuna" atıf yaptı.

ADRESİNİ DE YAZDI; İMRALI CEZAEVİ

Öcalan, tıpkı 2013 yılında yine Nevruz mitinginde okunan mektubunda olduğu gibi, adresini de yazdı. Adresini, "imralı Cezaevi" olarak özel olarak belirtti.

Haberin Devamı

2013 TARİHLİ MEKTUPTAN FARKLARI:

Öcalan'ın bugün Diyarbakır'da okunan mektubu, 2013 de yine nevruz'da okunan ilk mesajından da oldukça farklı unsurlar içeriyor.

2013'TE "SİLAHLAR SUSSUN" DEMİŞTİ, BUGÜN "MÜCADELE ARTIK SÜRDÜRÜLEMEZ AŞAMADA" DEDİ

2013 mektubunda, o dönemde beklenenin aksine PKK militanlarına "silah bırakın" demeyen, "silahlar sussun" ifadesini kullanan Öcalan, bugünkü mektubunda da yine silah bırakmaya doğrudan atıf yapmamayı tercih etti. Öcalan, bugünkü mektubunda "mücadelemiz sürdürülemez bir aşamaya geldi" demeyi tercih etti.

İSLAM ATFI HİÇ YOK

Öcalan, 2013 tarihli mektubunda dini öğelere yer vermiş, "Bugün kadim Anadolu’yu Türkiye olarak yaşayan Türk halkı bilmeli ki Kürtlerle bin yıla yakın İslam bayrağı altındaki ortak yaşamları kardeşlik ve dayanışma hukukuna dayanmaktadır" demişti. Öcalan 2013 mektubunda üç büyük dinin peygamberlerinin adını tek tek yazmıştı. Bugünkü mektubunda ise dini öğelere yer vermemeyi tercih eden Öcalan, aksine, "İslam" adına hareket ettiğini iddia eden IŞİD'e ağır ifadelerle yüklendi, IŞİD'i "emperyalist güçlerin neden olduğu zorbalık" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

HEM 2013, HEM BUGÜNKÜ MEKTUPTA COĞRAFYAYI TÜRKİYE İLE SINIRLAMADI, ORTADOĞU'YU HEDEF ALDI

Öcalan, 2013 tarihli mektubunda, hitap ettiği kesimi sadece Türkiye topraklarıyla sınırlamamıştı. Bugünkü mektubunda da aynı şeyi yaptı; Öngördüğü siyasi sistemin kurulacağı toprakları tüm Ortadoğu olarak belirledi.

ANTİ EMPERYALİST SÖYLEM

Öcalan, 2013 mektubunda da, bugün okunan mektubunda da anti emperyalist söylemlere ağırlık verdi. 2013 mektubunda "Batının çağdaş uygarlık değerlerini toptan inkar etmiyoruz. Ondaki aydınlanmacı, eşit, özgür ve demokratik değerleri alıyor kendi varlık değerlerimizle, evrensel yaşam forumlarımızla sentezleyerek yaşamlaştırıyoruz" diyen Öcalan, bugünkü mektubunda ise Batı'ya IŞİD üzerinden yüklendi.

"DEMOKRATİK MODERNİTE" YERİNE, "DEMOKRATİK ORTAK EV"

Öcalan, 2013'ten bu yana öngördüğü yönetim anlayışının ana hatlarını değiştirmedi. Ancak bunun ismini, son mektubunda farklılaştırdı. 2013 mektubunda "demokratik moderniteden" bahseden Öcalan, ulus devlet anlayışını eleştirmişti. 2013'te ulus devlet anlayışını "Etnik ve tek uluslu coğrafyalar oluşturmak, bizim aslımızı ve özümüzü inkar eden modernitenin hedeflediği insanlık dışı bir imalattı" sözleriyle eleştireren Öcalan, yeni bir devlet sistemi önermiş, adını da "Demokratik Modernite sistemi" koymuştu. Bugünkü mektubunda ise, "demokratik ortak ev" söylemini tercietti. Öcalan bugünkü mektubunda yine ulus devleti eleştirdi, yıkılıp yeni bir sistem kurulması gerektiğini söyledi ve bu sistemi şöyle tarif etti; "Ulus devletleri kendi içinde demokratik siyasetle demokratik ortaklaşmanın yeni bir türünü gerçekleştirmeye ve yine ulus devletleri kendi aralarında Ortadoğu'nun demokratik ortak evini inşa etmeye çağırıyorum"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!