Çanakkale’nin Hürriyet öyküsü

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale’nin Hürriyet öyküsü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2015 01:54

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıldönümünde, ilk defa yayınlanan belge ve görsellerden oluşan kitap ve belgesel film seti ‘Bir Hürriyet Öyküsü’ Hürriyet okurlarına özel olarak hazırlandı. Fahri Özdemir, eseri için “En kapsamlı albüm” diyor.

Haberin Devamı

HÜRRİYET, okurlarına Çanakkale Savaşları albümü ‘Bir Hürriyet Öyküsü’nü hediye ediyor. İzmir Folkart Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Fahri Özdemir, eserinin ‘gerçeklerden’ yola çıkılarak hazırlandığını söylüyor. Hazırladığı ‘Bir Hürriyet Türküsü’ isimli sergi de Folkart’da açılan Özdemir, sorularımızı yanıtladı:
Doğan Hızlan, kitabınıza yazdığı önsözde Çanakkale Savaşları’nı bir cümlede özetlemiş: Ölüm-kalım günleri… Siz nasıl özetlerdiniz?
“Doğan Hızlan’ın tespiti belki de en önemli 3-4 doğru tespitten biri. Ben bir adım ileri giderek, ‘Bu toprakların kanla yazılan bir hürriyet öyküsüdür’ diyorum.”
Okurlar bu eserinizde ne bulacak?
“Albüm bugüne kadar Çanakkale Savaşları üzerine hazırlanmış en kapsamlı albüm. Hiç yayımlanmamış savaş görüntülerini içeren belgesel CD içermekte. ”
Sergide neler göreceğiz?
“Sergi, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın da projesi diyebilirim. Sancak, ‘Koleksiyonundaki 7800 fotoğraftan 100 adet seçelim ve bunu İzmirlilerle buluşturalım’ dedi. Ben de uzun süre çalışarak ‘Bir Hürriyet Türküsü’ adı altında, hiç yayımlanmamış Çanakkale Savaşları fotoğraf sergisi hazırladım. İnsanların sergiyi gezerken yaşayabilmesini istiyoruz. Bu yüzden Çanakkale’de yaşayan ve Çanakkale Savaşları konusunda gerçek bir uzman olan Ahmet Uslu’nun koleksiyonunda yer alan döneme ait birçok objeyi sergiye kattım.”
ATATÜRK’ÜN O SÖZÜ
Bu kitabı ve sergiyi hazırlarken size ilham veren ne oldu?
“Sadece Çanakkale Savaşları için değil, tüm savaşlar için Atatürk’ün söylediği bir söz beni hep derinden etkiledi. O da şudur: ‘Behemahâl şu ve bu sebepler için, milleti harbe sürüklemek taraftarı değilim. Harp hayati ve zaruri olmalı. Hakiki kanaatim şudur ki: Milleti harbe götürünce vicdanımda azap duymamalıyım. ‘Öldüreceğiz’ diyenlere karşı ‘Ölmeyeceğiz’ diye harbe gidebiliriz. Lakin millet hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça, harp bir cinayettir…’”

‘Bu eserde hurafe yok’

Haberin Devamı

Çanakkale hurafelerle gündeme geliyor. Neden?
“Son zamanlarda Çanakkale Savaşları üzerinden hurafelere dayanılarak ‘Enver’cilik hortlatılmakta ve Mustafa Kemal Atatürk’e saldırılmakta. Bense bunun son derece yanlış olduğunu anlattım. Çünkü tarih ne hurafelere ne de ölülere yazdırılacak kadar ucuz değil. Bu kitapta Atatürk’ün ‘Arıburnu Muharebeleri Askeri Raporu ve Anafartalar Muharebelerine ait tarihçenin yanı sıra belki de sahibine hiç ulaşmayacak olan mektuplar yer almakta. Günlükler de var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!