Kozmik inceleme

Güncelleme Tarihi:

Kozmik inceleme
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 01:38

HSYK, Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili ile Kozmik Oda’da arama kararı veren hâkimler hakkında inceleme kararı verdi. Savcı Bilgili ve hâkimler hakkında yapılacak inceleme sonucunda soruşturma açılırsa bunu HSYK 2. Dairesi yürütecek.

Haberin Devamı

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla yürütülen ve takipsizlikle sonuçlanan Kozmik Oda soruşturmasını yürüten savcı Mustafa Bilgili ile Kozmik Oda’da arama kararı veren hâkimler hakkında inceleme kararı verdi.

HSYK 3. Dairesi, Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan ve Seferberlik Tetkik Kurulu Bölge Başkanlığı’nda yapılan aramayla ilgili soruşturmayı yürüten savcı Bilgili, arama kararı veren hâkimler ve arama yapan dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadir Kayan hakkındaki iddialar ve sırların kopyalandığı iddiaları üzerine resen harekete geçip dosya açmıştı. Daire dün bu dosyayı görüştü ve savcı Bilgili ile Kozmik Oda’da arama yapılması kararı veren hâkimler hakkında inceleme yapılmasına karar verdi. Savcı Bilgili ve hâkimler hakkında inceleme yapmakla görevlendirilen HSYK müfettişleri, bu kişiler hakkında soruşturma açılmasına gerek görürse soruşturmayı HSYK 2. Dairesi yürütecek.

KAYAN’IN DOSYASI YARGITAY’A

Haberin Devamı

Soruşturma sırasında 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi olan hâkim Kayan, 2011’de Yargıtay’a üye olarak seçilmişti. Bu nedenle Kayan hakkındaki dosya ayrıldı ve gereğinin yapılması için Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi Üyesi Kayan hakkındaki iddiaları, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu ele alıp işlem yapacak.

HÂKİMLİK SINAVINA DA

HSYK 3. Dairesi, dün 2012’deki avukatlıktan hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavında soruların çalınarak kopya çekildiği ve sınava ilişkin iddialarla ilgili de inceleme izni verip müfettiş görevlendirdi. ÖSYM, 6 Mayıs 2012’de yapılan, “Avukatlar için Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nı iptal etmişti. Bu konuyla ilgili savcılık soruşturma başlatmıştı. Sınavda başarılı adaylardan bazılarının akraba ilişkilerinin olması ve sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kâğıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının birbirlerine yakın ve yüksek olması tartışma yaratmıştı. Derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın, matematik sorularında yüzde 100 doğru yapmış olmaları soru işaretine neden olmuştu. Müfettiş raporu ışığında bu iddialara dönük olarak usulsüzlük yapan hâkim-savcılarla ilgili soruşturma yapılacağı belirlendi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!