Bakan Nurettin Canikli: Suriye “eski yerine” diyorsa tamam

Güncelleme Tarihi:

Bakan Nurettin Canikli: Suriye “eski yerine” diyorsa tamam
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 01:38

ŞAH-Fırat operasyonuyla Türkiye sınırına yakın bölgeye taşınan Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili Meclis’te gündeme gelen yeni iddialar tartışmaya neden oldu. Birleşmiş Milletler’de olası bir uluslararası krizle ilgili hazırlık yapıldığı iddiaları üzerine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, “Suriye diyorsa ki eğer, ‘Uluslararası hukuk açısından benim rızam yoktur; dolayısıyla korunan alan eski yeridir.’ Tamam sorun yok. Tabii tartışılabilir bunlar” dedi. Canikli, Suriye hükümetine seslenerek, “Tamam güzel. Sen güvenliği sağla, devletsin madem, ben de taşınayım” dedi.

Haberin Devamı

Genel Kurul’da muhalefet milletvekilleri, Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan Süleyman Şah Kriz Masası’nın, Türkiye’yi uluslararası hukuk alanında cezalandırmaya dönük bazı girişimlere karşı hazırlık yaptığına ilişkin iddiaları gündeme getirdi. Nakilin uluslararası anlaşmaya dayanmaması nedeniyle Suriye’nin, yeni alanın BM kararıyla boşaltılmasını isteyeceğine dair sorulara yanıt veren Bakan Canikli şunları söyledi:

NORMALDE HAKLI OLABİLİR

“Tabii şu söylenebilir; ‘O yer bellidir, spesifiktir, dolayısıyla bu imtiyazlar, bu haklar o lokasyon için verilmiştir’ gibi birtakım hususlar, iddialar gündeme gelebilir. Her şeyin normal olduğu bir dönemde, uluslararası ilişkiler açısından tam olarak muhatap olabileceğiniz, kendi topraklarında egemenliğe hakim bir gücün olduğu durumda bu tartışmalar haklı olabilir. Ama burada çok özel bir durum var. Bu şekildeki bir taşıma, yeni yerle aynı hakları bize sağlar. Öncelikle yine burası da bilinen, tanınan haliyle Suriye devletinin egemenlik sınırları içinde. Zaten bu simgeseldir. Elbette önemlidir, ama simgeseldir sonuç itibariyle. Uluslararası kuralların ihlali midir, ihlalin olmadığını ortaya koyan bana göre olağanüstü durumlardır. Yani her şey normal olsaydı böyle bir taşıma uluslararası hukuk açısından tartışlabilirdi. Ama şimdi tartışılamaz. Çünkü bu devlet oradaki hakkımızı bu haliyle koruma imkanına sahip değil.”

Haberin Devamı

SURİYE DİYORSA TAMAM

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise “Söylediklerinizin hiçbiri olmaz. Caber Kalesi’nin bulunduğu yerdeki arazi, 1923 Lozan Antlaşmasına göre Türkiye’ye bırakıldı. Terk edilen yer ise, Suriye ile iki devlet arasında yapılan anlaşmayla bize bırakılan bir yer. Ama şu anda taşınan yer aynı statüye girmez, anlaşma olmadığı için. O bakımdan Suriye bu konuda haklı duruma düşer” dedi. Bunun üzerine yeniden söz alan Canikli, “Suriye diyorsa ki eğer, diyebilir; ‘Uluslararası hukuk açısından benim rızam yoktur, tek başına bunu taşıyamazsın, dolayısıyla korunan alan eski yerindir.’ Tamam sorun yok. Tabii tartışılabilir bunlar, hepsi tartışılabilir. O zaman uluslararası anlaşmalarımızla karşılıklı korunuyorsa, tamam güzel” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!