Başkanlar için zorla getirme kararı

Güncelleme Tarihi:

Başkanlar için zorla getirme kararı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 13:49

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bazı eski ve yeni ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AK Partili ve CHP’li üyelerinin aralarında bulunduğu 128 sanığın "Görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 1-3 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılandıkları davaya devam edildi. Mahkeme, duruşmaya gelmeyen Güzelbahçe, Balçova ve Menemen Belediye başkanlarının zorla getirilmesine karar verip, duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

Buca, Seferihisar ve Karabağlar ilçelerindeki arazilere 2009 ile 2011 yılları arasında mevzuata aykırı şekilde ayrıcalıklı imar hakkı verildiği iddiaları dile getirildi. Karabağlar’da Tahsin Yazıcı Mahallesi’nde, "ortaokul alanı" iken, "eğitim ve sosyal tesis alanı" olarak yapılan değişiklikte İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görüşünün alınmadığı, yine aynı ilçede "Park jeolojik yapı yasaklı koruma alanları" ve "orta yoğunluklu konut alanı" olarak belirlenmiş bölgenin ölçeklere uyulmadan konut alanı olarak belirlendiği, Buca ilçesindeki bir arazide "arka bahçe mesafesi"ne uyulmadığı, Seferihisar’daki arazilere de "kıyı imar planı"na aykırı karar verildiği öne sürüldü. Şikayet üzerine, dönemin İçişleri Bakanlı İdris Naim Şahin’in verdiği izinle Cumhuriyet savcılığınca soruşturma başlatıldı. Sanıkların Danıştay’a yaptıkları itirazın reddedilmesi üzerine de Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hakan Evgin, iddianame hazırlayarak mahkemeye sundu.

İddianamede, aralarında Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu 128 sanık hakkında TCK 257/1. maddesi uyarınca "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 1-3 yıl arası hapis cezası istenirken, TCK 53. maddesi uyarınca da "belli haklardan yoksun bırakılmaları" talep edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, suçlamaya konu dönemin bazı eski ve yeni ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin aralarında bulunduğu 128 sanıklı davaya devam edildi. İzmir 33’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşması, salonun küçük olması nedeniyle İzmir 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı. Bugünkü ikinci duruşmaya Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Konak Belediyesi eski Başkanı Hakan Tartan, Karabağlar Belediyesi eski Başkanı Sıtkı Kürüm, Çiğli Belediyesi eski Başkanı Metin Solak, Güzelbahçe Belediyesi eski Başkanı Ertan Avkıran, eski belediye meclis üyeleri katıldı.

Hasan Karabağ, suç tarihinde Bayraklı Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi olarak görev yaptığını, iddianamede belirtilen 5 görüşmenin 3’ünde olmadığını, ancak savcının kendisini de iddianameye kattığını, Karabağlar Belediyesi ile ilgili alınan kararların mevzuata uygun olduğunu, herhangi bir uygunsuzluk bulunmadığını, bu itibarla kamu zararı da oluşmadığını söyledi. Beraatini talep eden Karabağ, aksine bir karar verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemediğini belirtti.

Sanık Ertan Avkıran da "6 Ocak 2009 tarihinde tutuklandım. 30 Ağustos 2010’da tahliye oldum. İddianamade yer alan tahrilerdeki suçu işlemem imkansız. Ben o tarihlerde cezaevindeydim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum" dedi.

Çiğli eski Belediye Başkanı Metin Solak da ifadesinde, "Öncelikle ilçe belediyelerin uzman kadrolarından görüş alınarak ve yine ilçe belediyelerinin meclisinden karar alındıktan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin uzman kadrolarından görüş alınır. Herhangi bir usulsüzlük olmadığı tespit edilip, meclise gelir. Biz bu kararları aldık. Bu kararlara valiliğin itiraz etme ve dava açma hakkı olduğu halde, dava açmamıştır. Gerek benim gerekse diğer sanıklar kamuyu zarara uğratması söz konusu değildir. Ayrıca böyle bir zarar var ise bu zarardan onay merci olan Valilk de kusurlu ve sorumludur. Onun da yargılanması gerekir. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

Diğer sanıklarda aynı yönde ifade verdi. Sanıklardan Hüseyin Çalışkan ve Cevat Durak’ın avukatı Enis Dinçeroğlu, "İçişleri Bakanlığı 47 farklı olay araştırmıştır. Bunlardan sadece iddianamede belirtilen 5 olay hakkında Danıştay soruşturma izni vermiştir. Diğerleri hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Ayrıca bu olaydan iki yıl sonra dava açılmıştır. Kararların alınmasından sonra Valiliğin de onayından geçmiştir. Aykırılığın bulunması durumunda Valiliğin de itiraz hakkı vardır. Somut olayda bir itiraz ve dava açılması yoluna gidilmemiştir. Bu konular gerekirse Valiliğe de sorulabilir. Kamunun uğradığı bir zarar da yoktur. İlgili belediyelere yazı yazılıp sorulsun" dedi.

Hakim Orhan Balbal, bazı sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına, gelmeyen sanıklardan Buca Belediyesi eski Başkanı Ercan Tatı, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Halil Taşkıran’ın bir sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine, avukat Dinçeroğlu’nun talepleri doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yazı yazılarak, iddianamade belirtilen suçlamalar hakkında Valilik, kaymakamlık tarafından idare mahkemelerine herhangi bir dava açılıp açılmadığı, bu karalara herhangi bir itirazın yapılıp yapılmadığı, yapıldı ise nerelere ne şekilde yapıldığının sorulmasına karar verip, duruşmayı mayıs ayına erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!