AİHM: ‘Cemevleri ibadethane’ kararları uygulansın

Güncelleme Tarihi:

AİHM: ‘Cemevleri ibadethane’ kararları uygulansın
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 02:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), cemevlerini cami, kilise ve sinagoglar gibi elektrik faturasından muaf tutmayan devletin Alevilere din temelinde ayrımcılık yaptığına karar vermesi ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun (YHGK) da cemevlerine vize kararının ardından hükümete önemli bir çağrı geldi.

Haberin Devamı

Davayı kazanan Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği’nin avukatı olan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Hürriyet’e, “Bugünden sonra siyasi iktidar ‘ama’sız olarak ret ve inkar politikasını terk etmelidir. Çağrımız, derhal mevzuat değişikliği yapılmasıdır” dedi. YHGK 12 sayfalık kararını, bir ilke imza atarak yasal mevzuata değil, Anayasa’nın 90. maddesi ışığında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dayandırdı. Kurul, dernek hakkındaki kapatma davasını reddeden Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını oyçokluğu ile onadı. Tekke ve Zaviyeler Yasası’na aykırı olmasına rağmen cemevi yaptırılmasının AİHS’ye aykırı olmadığına karar veren YHGK, cemevlerinin ibadethane olup olmadığının yargı kararıyla belirlenemeyeceğine, cemevi yaptırmak üzere dernek kurulabileceğine hükmetti.

Haberin Devamı

MEVZUAT DEĞİŞMELİ

Fevzi Gümüş, kararı şöyle değerlendirdi: “Sorun, iktidarın geçmişin ret politikalarını sürdürmesinden, idarenin keyfi davranışlarından kaynaklanıyor. Geçmiş devlet aklının terk edilerek, özgürlükçü bir yorumla cemevleri ibadethane sayılmalı ve camilerle aynı statü verilmelidir. Artık yargı kararları ışığında devletin mevzuat değişikliği yapması şarttır.”
Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut şunları söyledi: “Dayatmayla, ‘sen şurada ibadet yapacaksın’ demek diktatörlüktür. Devlet, AİHM ve Yargıtay’ın kararlarını uygulamak zorunda.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!