Diyarbakır’da nevruz hazırlıkları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’da nevruz hazırlıkları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2015 14:01

DİYARBAKIR’daki Nevruz Parkı’nda, cumartesi günü yapılacak nevruz kutlaması için hazırlıklar devam ederken, Diyarbakır’a gelecek misafirler nedeniyle otellerde yer kalmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Hazırlıkları inceleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili DBP’li Fırat Anlı, nevruzun artık olması gerektiği gibi kutlandığını belirterek, "Herkes büyük bir heyecan ile sayın Öcalan’ın vereceği mesajı bekliyor. Yine ezber bozan, yine Türkiye kamuoyunda bu işi yine en ciddi en hazırlıklı ve geleceğe dair halkların birlikteliğinden, halkların beraber yaşamasından yana güçlü bir mesaj verecektir" dedi.

Diyarbakır’da, Abdullah Öcalan’ın mesajının okunacağı tarihi 21 Mart günü yapılacak nevruza sayılı günler kalırken, kutlamaların yapılacağı merkez Bağlar İlçesi’ndeki Nevruz Parkı’nda hazırlıklar tüm hazıyla sürüyor. Platformda giydirme ve çevre düzenleme çalışmaları devam ederken, incelemede bulunan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, Diyarbakır nevruzunun dünya çapında bir olay olduğunu belirterek, "Son 3 yıldır nevruzların tamamına bir barış ve çözüm damgasını vurdu. Bu yıl da sayın Öcalan’ın mesajı ile önümüzdeki dönem için önemli bir gelişmenin olacağı beklentisi var. Onun için bugüne kadar er görkemli, en katılımlı nevruz olacağı görünüyor. Biz de buna göre hazırlıklarımızı yürütüyoruz" dedi.

’DİYARBAKIR’DA OTELLERDE YER KALMADI’

Fırat Anlı, kutlama alanının 2- 2.5 milyon kişiyi alacak şekilde donatıldığını, o gün için 3 bin arkadaşlarının görevli olacağını ifade ederek, "DTK, DBP ve HDP olmak üzere bütün Diyarbakır’daki STK’lar bu çalışmaların içinde olacaklar. Belediyemiz teknik çalışmalarını sürdürüyor. Ambulans, itfaiye ve sağlık gibi birçok başlıkta hazırlıklarımızı bitirdik. Herkes büyük bir heyecan ve umutla nevruzu bekliyor. 2015 nevruzunun halkların geleceğine dair vuracağı damgayı bekliyor. Sadece bizler değil, hem Türkiye’deki bütün insanlar, hem Ortadoğu’daki bazı dinamikler bekliyor. Hem de uluslararası kamuoyunun önemli bir kesimi de o gün Diyarbakır Nevruzunu izleyecek. Bizler 200’ü yurt dışından olmak üzere 550 kişilik bir misafiri ağırlayacağız. Yine nevruz resepsiyonu yapılacak. Gelen misafirler sayesinde şu anda bütün oteller dolu. Herkes Diyarbakır nevruzuna kilitlenmiş durumda. Yine belediye ve özel halk otobüsleri o gün herkesi nevruz alanına ücretsiz taşıyacaktır. Bu şehirde herkes hem bahar hazırlığı yapıyor, hem baharı, özgürlüğü ve direnişi sembolize eden nevruzu kutlama hazırlığı içinde" diye konuştu.

’ÖCALAN’IN MESAJI EZBER BOZAN BİR MESAJ OLACAKTIR’

Anlı, nevruzun artık olması gerektiği gibi kutlandığını, maalasef 1990’lı yıllarda devletin klasik güvenlikçi politikalar ile yaklaşımı nedeniyle birçok insanın çok ağır bedeller ödediğini savunarak, "Ama bugün nevruz artık bir bayram gibi olması gerektiğini gibi, sadece Kürtler için değil, Türkler ve Ortadoğu’daki bütün halklar için bir bayram olarak kutlanıyor. Resmi tatil olarak kutlanıyor olması önemli" dedi.

Fırat Anlı, 21 Mart’ta Diyarbakır nevruzunda okunacak olan Abdullah Öcalan’ın mesajı ile ilgili ise şunları söyledi:

"Herkes büyük bir heyecan ile sayın Öcalan’ın vereceği mesajı bekliyor. Önceki mesajlardan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki sayın Öcalan yine ezber bozan, yine Türkiye kamuoyunda bu işi yine en ciddi en hazırlıklı ve geleceğe dair halkların birlikteliğinden, halkların beraber yaşamasından yana güçlü bir mesaj verecektir. Kürtler demokratik siyasetin önünün açılmasını bekliyorlar, Kürtler, ifade, örgütlenme özgürlüklerinin anayasal güvenceye alınmasını bekliyorlar. Ve Basına kamuoyuna yansıyan 10. maddelik çerçeve bu ülkede yaşayan herkes için büyük bir özgürlük alanı yaratıyor. Onun için artık sadece Kürtler değil, sadece devlet değil, Türkiye’de yaşayan herkes sayın Öcalan’ın bu konudaki yaklaşımını gördü. Bu konuda sorunu çözme noktasında bazen devlete rağmen, bazen hükümete rağmen çözümde ısrarını gördü, O günde bence son derece önemli ve ezber bozan açıklamalar yapacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!