Hocalar seçti sıra YÖK’te

Güncelleme Tarihi:

Hocalar seçti sıra YÖK’te
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 01:23

İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi’nde seçim heyecanı yaşandı. İstanbul Üniversitesi’nde en çok oyu Prof. Dr. Raşit Tükel alarak sürpriz yaptı. Galatasaray’da ise Rektörvekili Prof. Dr. Ertuğrul Karsak kazandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en büyük üniversitesi İstanbul Üniversitesi’nde dün rektörlük seçimleri yapıldı. Akşam saatlerine kadar devam eden oy sayım işlemleri sonucunda İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) en çok oyu İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Tükel aldı. Prof. Dr. Yunus Söylet, milletvekilliği aday adaylığı için rektörlükten istifa etmişti. 3002 öğretim üyesi olan üniversitede 2 bin 595 akademisyen yeni rektör seçimi için oy kullandı. Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’na toplanan akademisyenleri rektör adayları karşıladı. Oy kullanma işlemleri devam ederken bazı akademisyenler, seçimlerin ‘apar topar’ yapıldığını öne sürerek eleştirilerde bulundu. Seçimler sonucunda 2537 geçerli oy sayıldı. Prof. Dr. Raşit Tükel 1202 oy alarak seçimi birinci sırada tamamladı. Favori adaylardan Rektörvekili Prof. Dr. Mahmut Ak’a 908 oy çıktı. Prof. Dr. Harun Cansız 382, Prof. Dr. Faruk Erzengin 18, Prof. Dr. Recep Seymen 17 oy alırken, 10 adaya da birer oy verildi.

Haberin Devamı

Birincinin rektör olması gerekiyor

Seçimden birinci çıkan Prof. Dr. Raşit Tükel, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Demokratik üniversite dediğimizde, her alanda demokratik kuralların işletilmesini anlıyoruz. Bunun içinde en yüksek oy alanın rektör olarak atanması da yer almalı. 2012 seçimlerinde ikinci sırada yer aldığım için daha sonraki aşamalara katılmamıştım. Çünkü demokrasinin gereği buydu. Ben nasıl ikinci olduğumda çekildiysem, şimdi de ikinci olanın ve diğerlerinin çekilmesini talep ediyorum. Eğer seçim çalışmalarında sözünü ettikleri demokrasiyi içtenlikle dedilerse bunu yapmaları gerekiyor.”

EN ÇOK OY REKTÖR VEKİLİNE

İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra Türkiye’nin önemli yükseköğretim kurumlarından Galatasaray Üniversitesi’nde (GS) de rektörlük yarışı gerçekleşti. Oylama sonucu 68 oyla Rektörvekili Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, 65 oyla Prof. Dr. İdil Kaya en yüksek oyu alan iki isim oldu. Prof. Dr. Hamza Yüksel Dinçer, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Ziya Ulukan, Prof. Dr. Temel Özcan ve Prof. Dr. Fisun Türkmen’e de 1’er oy çıktı. 2 oy geçersiz sayıldı.
140 öğretim üyesinin oy kullandığı seçimler saat 16.00’da sona erdi. Oy verme süreci basına kapalı olarak gerçekleştirdi.
En çok oyu alan Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, Hürriyet’e, “Bu üç aşamalı bir süreç, sadece ilk aşaması tamamlandı. Galatasaray Üniversitesi son derece saygın bir üniversite. Amacımız üniversiteyi ileriye götürmek ama tabii görev bana tevdi edilirse” dedi.

Haberin Devamı

EN ÇOK ALANLAR

En yüksek oy alan adayların isimleri üniversitelerce YÖK’e bildirilecek. YÖK de 3 ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Erdoğan adaylardan birini rektör olarak atayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!