Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 01:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’le birlikte basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Yatırımları teşvik edici tedbirlerin alınması noktasında Merkez Bankasının da bir işlevinin olacağı düşüncesini özellikle paylaştık. Ben de yanıma ekonomiyle ilgili başmüşavirlerimizi almak suretiyle, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bey ve Merkez Bankası Başkanımız olmak üzere değerlendirmeyi yaptık. Sonunu tatlıya bağladık" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, şu ana kadar Suriye'den 1 milyon 700 bin, Irak'tan da 300 bin olmak üzere, 2 milyon sığınmacının ülkeye geldiğini, çadır ve konteyner kentlerde yaşadıklarını söyledi.

Sığınmacıların, çadır ve konteyner kentler dışında, Türkiye'nin birçok şehrine dağılmış şekilde de yaşadığını belirten Erdoğan, "Bize tabii ki şu ana kadar bu olayın maliyeti yaklaşık 5,5 milyar doları buldu. Birleşmiş Milletler'den gelen destek nedir diye sorarsanız, bize Birleşmiş Milletler'den şu ana kadar gelen destek 250 milyon dolardır" şeklinde konuştu.

Erdoğan, açık kapı politikasıyla komşu ülkelerden gelebilecek sığınmacılara kapıların her zaman açık olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Ülkemize sığınmış olan Suriyeli ve Iraklı dostlarımıza acaba burada ne gibi imkanlar oluşturabiliriz, çünkü bunların içinde gayet iyi yetişmiş insanlar da var. Doktor var, mühendis var, avukatı var, öğretmenler var. Birçok insanlar bu gelenlerin içerisinde var. Acaba onlardan nasıl istifade ederiz diye bununla ilgili de çalışmaları sürdürüyoruz. Tabii ki bunlar özellikle de yüksek nitelikli insanlar durumunda. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı hükümetimiz sürdürüyor. Bizler de şu anda yine çadır ve konteyner kentlerde ilave yerler de açmak suretiyle herhangi bir gelişmede bir sıkıntı yaşamayalım diye AFAD ve Kızılay başta olmak üzere bu çalışmalar takip ediliyor. Bu çalışmalar sadece bir kuru barınma değil. Bunun içinde eğitim, sağlık hizmetleri, giyim, bakım, hepsini bunların sürdürüyoruz. Tabii bunu ne kadar kaliteli yaparsanız yapın, bir insanın evindeki bakımını orada sağlamak mümkün değil, fakat bu mücadele bu şekilde devam ediyor."

HAKAN FİDAN'IN ADAYLIKTAN ÇEKİLMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hakan Fidan’ın AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için istifa etmesi sonrası, istifasını geri çekip MİT Müsteşarlığı’na yeniden dönmesiyle ilgili olarak, "Hakan Bey’in istifasıyla ilgili kanaatlerimi daha önce açıklamıştım. İnanıyorum ki şu anda vermiş olduğu karar isabetli bir karar olmuştur. Bu kararından sonra Sayın Başbakan ile de durumu görüştük. Bu işin hukuki bütün incelemelerini A’dan Z’ye yaptırdık. Sayın Başbakan da yaptırttı, ben de yaptırttım. Hukuken tekrar görevine dönmesinde mani bir hal yok. Olmadığı için zaten Başbakan kendisini o göreve atadı. Bu konuda ’hukuken bir boşluk var’ diyenler maalesef hukuku bilmiyorlar. Bu işleri araştırmadan konuşuyorlar" dedi.

Haberin Devamı

BABACAN VE BAŞÇI İLE GÖRÜŞME: SONUNU TATLIYA BAĞLADIK

(Merkez Bankası Başkanı Başçı ile görüşmesine ilişkin soru üzerine) Görüş ayrılıklarının olmadığı bir yer söz konusu değil. Tabii ki olur ama biz sonunda bir metin açıkladık. Bu metinde de görüldüğü gibi faiz konusunu özellikle görüştüğümüzü, bunun yanında ekonomik gelişmeleri yerinde değerlendirme, büyümeyle ilgili durumu değerlendirme ve bundan sonraki sürece yönelik olarak da özellikle hassasiyetimiz şudur: yatırımların aksamaması, gerilememesi ve bu konuları görüştük. Bu konuda yatırımları teşvik edici tedbirlerin alınması noktasında Merkez Bankasının da bir işlevinin olacağı düşüncesini özellikle paylaştık. Ben de yanıma ekonomiyle ilgili başmüşavirlerimizi almak suretiyle, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bey ve Merkez Bankası Başkanımız olmak üzere değerlendirmeyi yaptık. Sonunu tatlıya bağladık. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte bu vardığımız neticeyi daha sık aralıklarla bir araya gelmek suretiyle sürdürürüz ve açıklarımızı bir an önce kapatır, inşallah gerek kurda, gerek faizde, gerekse özellikle Türkiye'nin yatırımlarında herhangi bir gerileme olmadan kararlı bir şekilde bu süreci sürdürürüz diyorum ve hep birlikte bu konsensüsü sağlayarak, açıklamamızı da biliyorsunuz yaptık ve bu şekilde adımları atmanın kararını aldık."

Haberin Devamı

EROL BÜYÜKBURÇ'UN ÖLÜMÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçı Erol Büyükburç'un vefatına ilişkin, "Bizim pop müziğinde değerli sanatçımız Erol Büyükburç'un bugün evinde ölü olarak bulunduğuna dair haberi aldık. Bundan dolayı hüznümüz var. Kendisine rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Özellikle de yarınki bir program öncesinde böyle bir şeyin gerçekleşmiş olması düşündürücüdür. Şu anda güvenlik güçlerimizden henüz bu işin neticesini almadık. Nedir, ne değildir... Bu bir adli tıp konusudur. Adli tıp incelemelerini yapacaktır, ondan sonra da bizlere gerekli bilgiler bu konuyla ilgili verilecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!