Jübileler bugün

Güncelleme Tarihi:

Jübileler bugün
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 01:33

Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Malatya’da ikili kol halinde eğitim uçuşu yaparken düşen ve 4 pilotun şehit olduğu keşif uçakları RF-4E’lerin bugün itibariyle envanterden çıkarılma kararı alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Orgeneral Ünal, bugün Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile kendisinin son kez RF-4E’lerle Malatya Erhaç’tan havalanarak jübile uçuşu yapacağını söyledi. Ünal, Malatya’daki kaza olmasa da RF-4E’lerin uçuştan kaldırılmasının bugün için planlandığını vurguladı. F-4’lerde yaşanan kazalarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı, dün Eskişehir’deki komutanlarla bir basın turu düzenledi. Orgeneral Ünal, F-4 kazalarıyla ilgili bilgi verirken, Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan 8 RF-4E keşif uçağının bugün emekliye ayrılacağını belirterek, “RF-4E uçaklarımız 2015 sonuna kadar uçar durumdadır. Ancak bu uçakların yerini alacak F-16’ların yeni keşif kodlarıyla testleri dün (önceki gün) tamamlandı. 4 F-16 keşif için görev yapar duruma geldiler” dedi. Ünal, Malatya’da dört pilotun şehit olduğu iki RF-4E keşif uçağının düşmesiyle ilgili yürütülen kaza kırım çalışmalarıyla ilgili ilk kanaat raporunu da şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

İNSAN-İLETİŞİM HATASI

“Uçak, gece profil keşif görevi için saat 18.00’de kalkış yapmış, görev sonu dönüş esnasında yaklaşma kontrolü-radarı (RAPCON) ile temas ederek iniş talimatı almıştır. Erhaç Meydanı için aletli uçuşlarda minimum emniyet irtifası bölgedeki arazi yapısı nedeniyle 10 deniz mili mesafede 6 bin 100 feet olarak belirlenmiştir. İniş öncesi kol lideri, bulut alt tavanını görerek yaklaşmaya müsait olduğunu uçuş kontrol amirinden almıştır. Bu esnada iki kolun, yakın kolda bulut altına inerek ilk yaklaşmayı ikaz etmelerini RAPCON serbest bırakmıştır. Pilotlar ilk yaklaşma irtifası olan 4 bin 500 feet’e dönüş içinde alçalırken inilmemesi gereken irtifanın altına inerek 5 bin 80 feet’lik tepeye 19.10’da çarparak maalesef şehit olmuşlardır. İlk belirlemelere göre kazanın uçak arızası, çarpışma veya sandalye fırlatmaması gibi nedenlerle değil, iletişim hatası olduğu tahmin edilen durum neticesinde inmemeleri gereken irtifanın altına inmeleriyle gerçekleşmiş olabileceği kanaatine varılmıştır. Gece uçuşu ve meteorolojik durumlarla hiçbir ilgisi yoktur. Hem uçaktaki arkadaşlardan hem yerdeki radardan hem de kuledeki arkadaşlardan oluşan bir insani iletişim hatasıdır.”

Haberin Devamı

BERABER YARGILANIRIZ

Orgeneral Abidin Ünal, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. F-4E 2020’lere yeni sandalye takılıp takılmadığı sorusunu yanıtlarken, bu konuda bilgi sahibi olan Kurmay Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez’i yanına çağıran Orgeneral Abidin Ünal, “Yarın öbür gün yargılanırken beraber yargılanırız” dedi. Orgeneral Abidin Ünal’ın bu ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Fırlatmayı 2 saniye önce çekselerdi bizimleydiler

ORGENERAL Abidin Ünal, Konya’da iki pilotun şehit olduğu F-4E 2020 uçağının kazasıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: “İlk incelemelerde F-4E 2020 uçağının mevcut yönergelere uygun olarak yapıldığı görülmüştür. Uçakların eskiliği veya pilotların tecrübesizliği gibi nedenlerin söz konusu olmadığı değerlendirilmektedir. İlk incelemelere göre esasında alçak irtifada yapılan manevra sonucu oluşabilecek anormal durumdan pilotlarımızın devlet malı olan uçağı kırıma uğratmadan kurtarma gayretleri nedeniyle meydana geldiği ve son anda atlama kumandası vermelerine rağmen irtifanın alçak olması nedeniyle fırlatma için yeterli zamanın kalmadığı değerlendirilmektedir. Eğer arkadaşlarımız fırlatma koltuğunu 2 saniye daha önce çekseydiler şu anda bizimleydiler.” Orgeneral Ünal, kazalar sonrası Türk Hava Kuvvetleri personeli ve uçaklarla ilgili yapılan yorumları da eleştirerek, şunları söyledi: “Biz olaya profesyonellik gözüyle bakıyoruz. Profesyonellik acıyı ve cesareti birlikte götürür. Acıyı, umutu ve cesareti birlikte taşırız. Kazanın hemen arkasından bilen bilmeyen kendi ajandasına göre bir şeyler söyledi. Havacılık kültürüne dayanmayan yorumlar, şehit ailelerini üzdü, kamuoyunu yanılttı. Kaza inceleme raporu hemen bir haftada çıkmaz. Bir inceleme raporu, pilotun sağlık durumundan uçağın bakımının en ince detaylarına kadar her şeyi içerir. Çok uzun zaman alır. Bundan dolayı net rapor çıkmadan söylenenler ki benim şu anda söylemiş olduklarım da buz üstüne yazılmış olur.”

Haberin Devamı

Ergenekon ve Balyoz’dan ayrılanlara şehit arkadaşlarımız kadar üzülüyorum

ORGENERAL Ünal, Hava Kuvvetleri’nden birçok personelin Balyoz ve Ergenekon davaları nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığı, kazaların personel yetersizliğinden kaynaklandığı iddialar üzerine şunları söyledi: “Evet, Ergenekon ve Balyoz yüzünden Hava Kuvvetleri’nden ayrılmak zorunda kalmış arkadaşlarımız var. Belki abartmış olurum ama inanın onlara şehit olan arkadaşlarımız kadar üzülüyorum. Ancak şunun da unutulmaması gerekir. Bu davalar nedeniyle kuvvetten ayrılanlar üst düzey komutanlardır. Ancak şu andaki personelimiz de en az onlar kadar iyidirler. Demin de söylediğim gibi biz profesyoneliz ama görevimizi yapıyoruz. Kalitemiz ve moral motivasyonumuz eksik değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!