Fidan'ın MİT'e dönüşü mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

Fidanın MİTe dönüşü mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2015 12:32

Hakan Fidan’ın tekrar Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’na atanma işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açıldı. Davayı açan Ömer Faruk Eminağaoğlu, yapılan atama işleminin hukuk devleti ilke ve kurallarından, objektiflikten uzak parti devleti oluşturmaya dönük bir işlem olduğunu kaydetti. CHP'li Mahmut Tanal da mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Haberin Devamı

Hakan Fidan, MİT milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etmişti. AK Parti’den aday adayı olan Fidan, dün adaylık başvurusunu geri çektiğini duyurdu. Dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Fidan tekrar MİT müsteşarlığına atandı. Fidan’ın tekrar müsteşarlığa atanması ile ilgili olarak Eminağaoğlu Danıştay’a dava açtı. Eminağaoğlu, Hakan Fidan'ın, "aday adaylık" sürecinde başvurusunu geri alması nedeniyle, bu başvurunun Devlet Personel Başkanlığı ve yargı uygulamaları gözetildiğinde, seçim için istifa kapsamında değerlendirilmeyip normal istifa olarak değerlendirilmesi karşısında, daha önce TSK'daki kamu görevinden ve sonra yaptığı akademisyenlik dahil görevden istifa etmiş olması nedeniyle, ikiden fazla istifa etmeme kuralını ihlal ettiğini, bu durumda tekrar kamu görevlisi olarak atanamayacağını vurguladı.

Eminağaoğlu, MİT müsteşarlığı ve müsteşar yardımcılığı atama kararnamelerinin gizli olması, 17 Nisan 2009 olarak bilgilerin yer almasına rağmen, MİT'te ilk kez 17 Nisan 2010 tarihinde görev aldığının ifade edildiğini bildirdi. Eminağaoğlu, Fidan’ın MİT Yasası'nın 14. maddesi gözetildiğinde, istifa tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe devlet memuru olamaması, başvurusunu geri alma işlemi nedeniyle, seçim kapsamında değerlendirilemeyecek bu istifası karşısında anılan madde uyarınca tekrar kamu görevine atanmasının mümkün bulunmadığını ileri sürdü.

Yapılan atama işleminin hukuk devleti ilke ve kurallarından, objektiflikten uzak parti devleti oluşturmaya dönük bir işlem oluğunu vurgulayan Eminağaoğlu, giderilmesi güç veya olanaksız zararlara yol açacak açık hukuka aykırılıklar içermesi nedeniyle atamanın iptali ve yürütmesinin durdurulması talep etti.

Haberin Devamı

CHP'Lİ TANAL DA MAHKEMEYE BAŞVURDU

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifa ettikten sonra yeniden müsteşarlığa atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara itiraz ederek yürütmesinin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Yenibosna'daki Bölge İdare Mahkemesi'ne gelen Tanal, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Tanal, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın müsteşarlıktan istifa edip milletvekili müracaatını AK Parti'ye yaparak istifasını başbakana sunduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

"YÜRÜTMENİN DURDURULMASI AMACIYLA DANIŞTAY'A GÖNDERİLMESİ İÇİN BURADA DAVA AÇTIM"

Anayasanın 76 maddesi uyarınca seçim döneminde kamu görevlilerinin istifa etmesinin en doğal hakları olduğunu ifade eden Tanal, "Kamu görevlisi olan Fidan'ın istifa gerekçesi yorgunluk ve bıkkınlıktan kaynaklanan, bu sebebi ileri sürerek başbakan Davutoğlu da kabul etmiştir. Hakan Fidan bulunmaz bir Hint kumaşı ise başbakan Davutoğlu, kamu görevlisinin amiri sıfatıyla istifasını kabul etmeyebilirdi. Kanundan böyle bir hakkı var. İstifasının kabul ettikten sonra milletvekilliği adaylığı süresi geçmeden, seçim yapılmadan tekrar göreve alınması hem anayasaya aykırı olduğu hem de mevcut pozitif kanunlara aykırı olduğu, yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay'a gönderilmesi için burada dava açtım" diye konuştu.

Haberin Devamı

"HUKUK KIRINTISI VARSA MAHKEME BU GEREKÇELERDEN ATAMANIN YÜRÜTMESİNİ DURDURMA KARARI VERİR"

Mahmut Tanal, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94 ve 97 maddeleri 'kamu görevlisi istifa etmişse tekrar eski görevine dönmesi için 6 ay geçmeden yeni göreve atanamaz' diyor. Kanunun emredici hükmü. MİT yasasının 14'üncü maddesindeki hani o 5 yıllık süre var ya. 14'üncü madde diye geçiyor. O madde bir an için hukuka uygun olsa bile orada sadece geri dönmenin ne kadar sürede yazılı olduğu MİT yasasında yazmıyor. Kamu görevlilerin göreve dönmenin esas ve usulleri 657 sayılı bu kanun da yazılı. MİT yasasında değil. Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar. Bu kararlar MİT'i itibarsızlaştırır, kurumu siyasallaştırır. Devletin bu kuruma olana itibar ve güveni sarsılır. MİT'i neye getirir. MİT'i AK-MİT yapar. MİT'i AKP'nin istihbarat bürosu şekline getirir. Bu atama hukuki değil, siyasidir, etik de değildir. Yürütmeyi durdurma istemli davayı açtık. Mahkeme, benim temennim hukuk kırıntısı varsa mahkeme bu gerekçelerden atamanın yürütmesini durdurma kararı verir" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!