Hakan Fidan adaylıktan çekildi

Güncelleme Tarihi:

Hakan Fidan adaylıktan çekildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 01:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim” dediği Hakan Fidan, dün akşam saatlerinde sürpriz bir kararla AK Parti’ye yaptığı milletvekili aday adaylığı başvurusunu geri çekti. Erdoğan’ın “Sır küpümdü” dediği Fidan’ı tekrar MİT Müsteşarlığı’na atamasına kesin gözüyle bakılıyor. Medine'deki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı'nı ikna etmeye çalışan Fidan’ın, Erdoğan’ın bu görüşme sonrası uçakta “Halen kırgınım” açıklaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

KRİZ İSTİFAYLA BAŞLADI

Fidan, 7 Haziran’daki genel seçimlerde aday olmak için 7 Şubat’ta MİT Müsteşarlığı görevinden istifa etti. Fidan’ın bu kararı Cumhurbaşkanı'nın adaylığına olumsuz bakmasına rağmen aldığı kulislerde tartışılmaya başlandı. Erdoğan, olumsuz tavrını açıklamakta gecikmedi ve 8 Şubat’ta Kolombiya gezisi öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin soruları üzerine, “Açık sözlüyüm, ben bunu da açık sözlü olarak değerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu çok açık, net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim. Daha önce de söylediğim gibi yani adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek, o Sayın Başbakan’ın takdiridir, ona da benim karışma yetkim yok, böyle bir hakkım da yok” açıklamasıyla tavrını ortaya koydu.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU, FİDAN’A DESTEK VERDİ

Davutoğlu ise 11 Şubat’ta TRT Haber’de, “Sayın Hakan Fidan devlete büyük hizmetler yapmış, bundan sonra da inşallah hizmet yapacağına inandığım bir arkadaşımızdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Hakan Fidan’la ilgili daha sonra ifade ettiği kanaatlerse aslında iki şeyi ortaya koyar. Bir: Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Hakan Fidan’a verdiği önemi, iki: Sayın Cumhurbaşkanımızın MİT Müsteşarlığına verdiği önemi. Sayın Cumhurbaşkanımızın, kişiye de makama da duyduğu güven ve verdiği önem dolayısıyla bu ifadeleri kullandığına inanıyorum” sözleriyle Fidan’ın adaylığına destek verdi.

Hakan Fidan adaylıktan çekildi

BASKI ARTTI
Bu süreçte Fidan ve yakın çalışma arkadaşları, kendisine destek veren AK Parti kurmayları, Cumhurbaşkanı’nın olumsuz tavrını değiştirmek ve adaylığa destek vermesini sağlamak için yoğun kulis faaliyeti yürüttü. Erdoğan, umre için Suudi Arabistan’a gittiğinde Fidan da kendisine daha sonra katıldı. Umrede adaylığı için Erdoğan ile birkez daha görüşen Fidan, olumlu bir hava alsa da sonuç farklı oldu.

Fidan tekrar MİT’in başında
Bakanlar Kurulu sonrası Fidan’ın adaylığını çekmesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarı olarak görevlendirildiğini bildirdi.

Arınç şunları söyledi: “Son günlerde en çok konuştuğumuz ve en çok sorulan isim bu. Bende tekrar sorduğunuz bir zamanda ‘aday oldu konuşmayacağız’ diye düşünmüştüm. Ama bugün (dün) bir gelişme oldu. Aday olduğunda ilk haberdar bendim. Gelişmelerden bahsedilince ben şunları söyledim. Eğer sadece aday olmak için istifa edecekse bunun doğru olmayacağını söylemiştim. Sayın Fidan MİT müsteşarlığında fevkalade başarılı olmuş bir isimdir. Keşke bunu yapmasaydı demiştim. Bu belki garip karşılandı. Sonra Cumhurbaşkanımız da benim düşüncelerime yakın bir şey söyledi. Bunu zaman zaman da tekrarladı. Sayın Fidan bugün(dün) itibariyle aday adaylığından vazgeçtiğini söyleyerek Başbakanımıza bunu iletmiştir. Başbakanımız da Cumhurbaşkanımızla istişare sonucu bunun uygun olduğuna karar verdiler. Konuyla ilgili Sayın Fidan’ın yaptığı açıklamayı da yeterli görüyorum. Diğer konu ise Sayın Fidan tekrar MİT müsteşarlığında görevlendirilmiştir ve Başbakanımız da onay vermiştir. Tekrar göreve başlayacaktır.

MÜMKÜNDÜR, SAKINCA YOKTUR

Prosedür uygulanmıştır. Bir insan aday adayı olmuştur. Devlet görevlisi bu x insan vazgeçerse, tekrar müracaat ederse geri döner. Görevine iade edilir. Bu mümkündür. Mümkün olmayan ise sadece yargı mensupları ve TSK personelidir. MİT’in kendi kanunu vardır. Buna göre de bir sakınca yoktur. MİT müsteşarı milletvekili adayı olabilmek için müracaat etmiştir ve onun bağlı olduğu kişi olan Başbakan'dır. Onun onayı ile aday adayı olmuştur. Şimdi vazgeçmiştir ve yine ona onay veren Başbakan'ın onayı ile görevine iade edilmiştir. Mesele budur.”

HALA KIRGINIM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Mart’ta umre dönüşü uçakta bir kez daha Fidan’ın adaylığı ile ilgili konuştu. Erdoğan, eski müsteşarına halen kırgın olduğunu” açıkça ortaya koydu. Erdoğan, “Onu böyle bir göreve getiren benim. Müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Tabii ki kırgınım” diyerek tavranın değişmediği gösterdi.

Haberin Devamı

Hakan Fidan adaylıktan çekildi
Meclis’te 'olağanüstü' MİT zirvesi

ERDOĞAN’IN ÜZÜLMESİNE ÜZÜLDÜ
Bunun üzerine Fidan da yakın çalışma arkadaşlarına, “Siyasi ikbal peşinde değilim. Beni bu makama getiren kişiyi daha fazla üzemem” diyerek adaylıktan çekilme kararı aldı. Fidan’ın yakın çevresi, Hürriyet’e, “Fidan, başta MİT’ten ayrılma kararının Cumhurbaşkanı’nı bu kadar kıracağına doğrusu ihtimal vermemişti. Ancak kararının Cumhurbaşkanı’nı ne kadar kırıp, üzdüğünü görünce kendisi de çok üzüldü. Bu olay üzerinden yürüyen tartışmalardan da son derece rahatsız oldu. Bütün bunları gözönünde tutarak adaylığını çekme kararı aldı. Hatta bu kararı daha önce almayı düşünmüştü. Doğrusu biz de daha önce adaylığını çekmesini bekliyorduk. Ama bazı gelişmeler süreci biraz uzatmış olabilir” dediler.

Haberin Devamı

AK Parti’den önemli bir kaynak: Personel değil seçim kanunu hükümleri uygulanacağı için MGK süreci işletilmez
HAKAN Fidan’ın yeniden MİT’in başına atanmasıyla ilgili olarak, sosyal medyada dillendirilen, MİT yasasının 13. maddesine göre bu atamanın MGK sürecinden geçmesi gerektiği yönündeki görüşler tartışma yaratırken, AK Parti’den bir dönem bakanlık da yapan önemli bir kaynak Hürriyet’e, “Doğru, ilk atamada MGK sürecinden geçer, ancak şimdi farklı bir durum var, adaylık için görevden ayrılındığı için personel değil, seçim kanununun bu konudaki özel hükümleri uygulanır, yani ilk atamadaki süreçler işletilmez” dedi. Aynı kaynak, “Durum diğer görevlerden adaylık için ayrılınması halinde de aynı şekilde işler. Aday olamayan ya da aday olup seçilemeyenler eski görevlerine iade edilirler. MİT Müsteşarıyla ilgili durum da bundan farksız değildir. Ancak istifa etmiş sayıldıysa eski göreve iade için bir kararname çıkarılması gerekebilir” değerlendirmesinde de bulundu.(ANKARA)

SARAY'DA GÖRÜŞÜLDÜ
Erdoğan’ın, “Halen kırgınım” açıklamasından sonra Fidan, Davutoğlu ile görüşerek adaylıktan çekilmek istediğini bildirdi. Davutoğlu da konuyup Erdoğan ile görüşeceğini, son kararın o görüşmeden sonra verileceğini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan’ın başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde de durum gündeme geldi ve Fidan’ın adaylıktan çekilme isteği kabul gördü. Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’na dönmesi de gündemde. Başbakanlık ve MİT yetkilileri Fidan’ın MİT’e dönme ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi.

HER GÖREVE HAZIRIM
Fidan, adaylıktan çekilme kararını dün yazılı açıklama ile duyurdu. Fidan, “Gördüğüm lüzum üzerine, 25’inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum. Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım” dedi.

Haberin Devamı

MECLİS'TE TARTIŞMA
AK Parti’den milletvekili aday adaylığını geri çeken Hakan Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarlığı’na getirilmesi Meclis’te tartışmaya neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’na yeniden atanması kepazeliktir” derken, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da “Başbakanlık hukuk çevresinde görevine iade etti” yanıtını verdi.

İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerinde, Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarlığı’na getirilmesi grup başkanvekilleri arasında tartışmaya neden oldu. Yerinden söz alan CHP’li Gök, “Bu memleketin çivisi çıktı” diyerek, Anayasa’nın, yasaların, teamüllerin çiğnendiğini, AK Parti’nin arzularını hayata geçirmek için her şeyin alt üst edildiğini savundu. MİT Müsteşarı Fidan’ın, AK Parti’den aday adayı olmak için istifa ettiğini anımsatan Gök, şöyle konuştu:

TARAFSIZLIĞINI KORUMASI GEREKİYOR
“MİT gibi çok özel kurumun başındaki kişinin tarafsızlığını her zaman koruması gerekir. Anlaşılıyor ki bugüne kadar MİT, AKP ile iç içe, muhalefete karşı düzmece, her türlü sahte belgeleri üreterek, muhalefeti sindirmek için AKP’nin arpalığı haline getirilmiştir. İstifa etmiş Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarlığı’na atandığını öğreniyoruz. Bu resmen kepazeliktir. Böyle bir tabloyu Türkiye taşıyamaz. Türkiye AKP’nin babasının çiftliği değildir. Fidan’ın tekrar atanması kabul edilebilir durum değildir.” AK Parti’li Ünal, Gök’ün “kepazelik” ifadesini şiddetle kınadığını belirterek, Gök’ü özür dilemeye çağırdı. Bu ifadenin Meclis’in mehabetine yakışmadığını belirten Ünal, “Milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa eden bürokratlar, aday yapılmadıklarında, tekrar görevlerine iade edildiklerinde biz buna kepazelik mi diyoruz? Burada hukuki olmayan ne var? Bir bürokrat aday adayı oldu, adaylığını geri çekti. Başbakanlık da hukuk çevresinde görevine iade etmiştir” dedi.

MİT MÜSTEŞARLIĞI’NA GERİ GELEMEZ
MHP’li Halaçoğlu ise Fidan’ın, AK Parti’nin adını zikrederek milletvekili aday adayı olmak için MİT Müsteşarlığı’ndan istifa ettiğini kaydederek şöyle devam etti: “Siyasi Partiler Kanunu’na göre, görevlerinden istifa eden rütbeli askerlerin, istifa ettikten sonra vazgeçmeleri ya da seçilemedikleri halde eski görevlerine dönmeleri mümkün değil. MİT Müsteşarı bunun içinde değil ama aynı hüviyeti taşıyor. Bu görevinden siyasi parti adı anarak ayrılması nedeniyle tarafsızlığını yitirecek nitelik kazanmıştır. Tıpkı subay ve astsubaylarda olduğu gibi MİT müsteşarlığına gelemez. Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarlığı’na getirilmesi Anayasa’ya aykırıdır. Siyasallaşmış MİT’in diğer siyasi görüşte olanlara hangi tavırda bulunacağını şimdiden söylememiz mümkündür. Fidan’ın tekrar getirilmesi kabul edilemez.” (Umut ERDEM/ANKARA)

İSTERSE DÖNEBİLECEK
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkındaki kanunun ek madde 7’ye göre, “Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere”, milletvekili seçimlerinde aday ve aday adayı olan devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde Yüksek seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebiliyorlar. Buna göre Fidan da başvurması halinde eski görevine veya eşdeğer derecedeki göreve dönebilecek.

YAKUPOĞLU: YSK’NIN GÖREVİ DEĞİL
CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Fidan’ın adaylıktan vazgeçip geri dönmesiyle ilgili olarak Hürriyet’e, “Bu konu Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ve il seçim kurullarının görevinde değildir. YSK’nın gündemine hiçbir şekilde gelmez. Bu konu idare hukukunun konusudur” dedi. Yakupoğlu konuyla ilgili, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 18. ve 19. maddesiyle MİT Kanunu’na bakmak gerektiğni belirterek, “Milletvekili Kanunu’na göre istifa ettikten sonra subay ve astsubaylar göreve dönemiyorlar. Hakan Fidan açısından böyle bir mevzuat engeli yok. Ancak konunun siyasi, ahlaki ve etik boyutu da düşünülmelidir. Fidan üçlü kararname ile atanacaktır. MİT’in bu kadar siyasallaştığı hiç görülmemiştir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!