Koruma istemiş

Güncelleme Tarihi:

Koruma istemiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2015 01:46

İSTANBUL Fatih’teki evinin yakınında önceki gece ensesinden tabanca ile vurularak öldürülen Tacikistan’ın önde gelen muhalif liderlerinden Umarali Kuvatov’un, kaçak olarak geldiği İstanbul’da 3 ay önce gözaltına alındığı, ‘öldürüleceğini’ söyleyip koruma istediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kuvatov’un ifadesinde, Tacikistan hükümeti tarafından öldürüleceğini belirterek ülkesine iade edilmemesi konusunda talepte bulunduğu belirlendi. Tacikistan’da ‘Grup-24’ isminde muhalif bir siyasi grup kuran Umarali Kuvatov, 23 Şubat 2014’te Kırgızistan’da kendisi adına çıkarılan bir pasaportla Türkiye’ye giriş yaptı. İstanbul’a gelen Kuvatov, yapılan bir ihbar sonrası ‘ülkeye kaçak yollarla girdiği’ gerekçesiyle 20 Aralık 2014’te gözaltına alındı. Kumkapı’da bulunan Yabancılar Şubesi’nde 2 gün kalan Kuvatov, güvenlik gerekçesiyle Kırklareli Gazi Osman Paşa Misafirhanesi’ne gönderildi. 3 Şubat’a kadar burada gözaltında tutulan Kuvatov, serbest bırakıldıktan sonra İstanbul’a döndü. Fatih’te Nakibul Eşraf Sokak’ta bulunan Murat Apartmanı’na taşınan Kuvatov, eşi Kumrınısso Khafızova (36) ve 5 çocuğuyla birlikte yaşamaya başladı.

Haberin Devamı

SÜLEYMAN SIR OLDU

Kuvatov’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten polis yeni bir detaya ulaştı. Polisin yaptığı incelemeye göre isminin “Süleyman” olduğu öğrenilen kişi 15 gün önce Tacikistan’dan İstanbul’a geldi. Aksaray’da bir eve yerleşen “Süleyman” isimli kişi önceki akşam Kuvatov’ın evine yemeğe gitti. Polisin tespitlerine göre “Süleyman”, Kuvatov ve ailesinin yemeğine zehir kattı. İlerleyen saatlerde zehir etkisini göstermeyince “Süleyman”, Kuvatov ve ailesiyle birlikte saat 22.30 sıralarında yürüyüş yapmak için dışarı çıktı. “Süleyman” bu sırada kendisinden haber bekleyen tetikçiye haber vererek Kuvatov’ı öldürmesi emrini verdi. Bu mesaj üzerine tetikçinin yolda yürüyen Kuvatov’a arkadan yaklaşıp ensesine ateş ettiği belirlendi. Cinayetin ardından “Süleyman” da izini kaybettirdi. Silah sesini duyan mahalle sakinlerinin de saldırganı bıçakla kovaladığı öğrenildi.

PAZARLIK İDDİASI

Kuvatov gözaltına alındığı dönemde sosyal medyada gündeme gelmişti. “İsimsiz 111” adlı hesapta Twitter’da 21 Ocak’ta yazılan mesajda “İlerleyen günlerde göreceğiz! Kuvatov, Tacikistan’a iade edilecek mi yoksa edilmeyecek mi?” yazılmıştı. Atılan mesajlarda cemaat okullarının kapatılmasına karşılık Tacikistan liderinin Kuvatov’u istediği ve pazarlıkların MİT üzerinden devam ettiği iddia edilmişti.

Gizli işlerini öğrendim

Haberin Devamı

Kuvatov’un Yabancılar Şube’de verdiği ifadede ise ilginç detaylar ortaya çıktı. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın kendisini öldürmek istediğini iddia eden Kuvatov, Tacikistan’dan kaçarak Rusya, Dubai, Kırgızistan ve son olarak Türkiye’ye sığındığını söyledi. Kuvatov, şunları anlattı: “Ben Tacikistan Cumhurbaşkanı olan İmamali Rahman’ın damadı olan Soyibov Şemsullah ile ortak ticaret yapardım. Bu süre içerisinde Cumhurbaşkanı İmam Ali Rahman’ın birçok gizli işlerinden haberdar oldum. Bu bilgilerden bir tanesi de Cumhurbaşkanı’nın Tacikistan topraklarını gizli gizli Çin hükümetine satmasıydı. Ayrıca Afganistan’dan gelen uyuşturucunun Rahman tarafından Avrupa’ya dağıtımdaki organizasyonun başında olduğunu da biliyordum. 2010 yılında ‘Grup-24’ isimli bir oluşum başlattım. Kırgızistan, Afganistan ve Tacikistan hükümeti tarafından öldürülmek istendim.”

Haberin Devamı

7 yılda 10 suikast

İSTANBUL’da Tacikistan’da oluşan “Grup 24” adlı muhalif hareketin lideri Umarali Kuvatov’un (47) silahlı saldırı sonucu öldürülmesi gözleri, yabancı gizli servisleriyle bağlantılı Türkiye’deki suikastlere çevirdi. Türkiye’de 2008 yılından bu yana 8’i Çeçenistan’lı muhalif olmak üzere 10 kişi, yabancı gizli servis bağlantılı suikastler sonucu öldürüldü. Mersin’de portakal bahçesinde boğazı kesilerek ve yüz derisi soyularak öldürülen Suriye Devrimci Cephesi’nin (SDC) keskin nişancısı Muhammed el Ahras cinayetinde de El Muhaberat izine ulaşıldı. Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA

Tacikistan’a göre terörist

ESKİ Sovyet cumhuriyetlerinden Tacikistan’ın önde gelen muhalif liderlerinden Umarali Kuvatov’un önceki gece İstanbul’da öldürülmesi Tacikistan’da da günün konusu oldu. Tacikistan Komünist Partisi lideri Şodi Şabdolov eski Sovyet coğrafyasında muhaliflerin sistematik bir şekilde yok edilmeye başlandığına işaret ederek “Halk arasında çok tanınan muhalif lider de değildi. Ancak yine de planlı cinayete kurban gitmesi Tacikistan’da belirli çalkantılara yol açacaktır” açıklamasını yaptı. Sosyal Demokrat Partisi Başkanı Rahmatullo Zairov ise Kuvatov cinayetinin planlı bir sürecin parçası olduğunu savunarak, “Kuvatov, siyasi rakipten ziyade işadamı sayılırdı. Ancak öldürülmesi siyasi olabilir” dedi. Tacikistan Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sayfullo Safarov, “Tacikistan yönetimi muhalefete karşı imha savaşı açmış olsaydı Kuvatov’dan önce Dodocani Atovulov veya Abdulmalik Abduloconuv ile hesaplaşması gerekirdi” görüşünü ortaya attı. Geçen yıl aralık ayında Tacikistan savcılığı terör örgütü ilan edilen ‘Grup-24’ adlı muhalif oluşumun lideri Kuvatov’un Türkiye’den iadesini istemişti. Tacikistan’dan yapılan başvuru üzerine ilk önce vize ihlali nedeniyle gözaltına alınan Kuvatov, daha sonra serbest kalmıştı. Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!