TBB Başkanı Feyzioğlu’ndan Prens’e mektup

Güncelleme Tarihi:

TBB Başkanı Feyzioğlu’ndan Prens’e mektup
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2015 15:45

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Suudi Arabistan’da kadın haklarını savunduğu için 15 yıl hapis cezası alan avukat Waleed Abdukhair için Prens Muhammed Naif’e bir mektup göndererek endişelerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Avukat Waleed Abdulkhair, ülkesinde reform yapılarak anayasal düzene geçilmesi, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve kadınlara daha çok hak verilmesi talebiyle sürdürdüğü mücadele nedeniyle, hakkında “Suudi kamuoyundaki genel siyasi görüşlere muhalefet ve ülkenin liderlerine hareket etme” suçu işlediği gerekçesiyle dava açıldı. Yapılan yargılama sonucunda avukata 15 yıl hapis cezası aldı. Suudi mahkeme ayrıca, avukatın cezasını tamamladıktan sonra da 15 yıl ülke dışına çıkma yasağı koydu.

PRENS’E MEKTUP YAZDI

Abdulkhair’e verilen cezayla ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Muhammed Naif’e bir mektup göndererek, konuya ilişkin endişelerini dile getirdi. Abdulkhair’in aldığı cezayı “insafsız” olarak nitelendiren Feyzioğlu, uluslararası antlaşmalar çerçevesinde avukatlara sağlanması gereken güvencelere vurgu yaptı.

HAVANA KURALLARINI HATIRLATTI

Birleşmiş Milletler Havana Kuralları’na göre, avukatların hiçbir baskı ve müdahale olmadan mesleki faaliyetlerini yerine getirmelerinin sağlanması gerektiğini hatırlatan Feyzioğlu, Suudi yetkililerin de söz konusu ilkeyi gözetmesi gerektiğinin altını çizerek, “Durumun uluslararası hukukun yol göstericiliği ile mutlaka çözüleceğine inanıyor; Suudi yetkililerin gerekli hassasiyeti göstermesini diliyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!