Oğuz Gündoğdu: Depremde o binalara ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

Oğuz Gündoğdu: Depremde o binalara ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2015 17:42

Yalova'da düzenlenen deprem konferansında konuşan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Şekil olsun diye İstanbul’da olduğu gibi yamuk yumuk bina yaparsınız. Ben çok merak ediyorum büyük deprem olduğunda o binaların durumu ne olacak. Uzmanlara sordum ve cevap alamadım" dedi.

Haberin Devamı

Deprem Haftası nedeniyle Yalova’da, Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER), ve İl Afet ve Acil Müdahale Müdürlüğü (AFAD), Yalova Belediyesi ve Sivil Savunma Müdürlüğü’nce düzenlenen konferansa, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu katıldı.

Videolu sunum yapan Yrd.Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye’de patent sayısının az olmasını eleştirerek, "Yeteri kadar hayal gücünüz yoksa ne yaparsanız yapın bilimsel anlamda düz iş yaparsınız. O yüzden düz bina yaparsınız. Şekil olsun diye İstanbul’da olduğu gibi yamuk yumuk bina yaparsınız. Ben çok merak ediyorum büyük deprem olduğunda o binaların durumu ne olacak. Uzmanlara sordum ve cevap alamadım" dedi.

Marmara’da depremlerin doğudan batıya doğru gittiğini söyleyen Gündoğdu, "En son aylar önce bir deprem oldu ve İstanbul ciddi bir şekilde sarsıldı. Çanakkale daha fazla sarsıldı ve hasarlar aldı. 6 büyüklüğünde batıya doğru Kuzey Anadolu Fayı’nın devamı oldu. Bu devamlılık Ege’de çoktan başlamıştı. Akdeniz’de de çoktan başladı. Ege ve Akdeniz’de bunların oluşu Türkiye’de ve çevremizde yeni bir şeye doğru gidiyor. Bunları uyarı olarak söyledik. Ege ve Akdeniz tsunamilerle tarihsel olarak gizli bir tehlike olduğunu söylüyor. Peki, ne yapacağız? Ege ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerle ‘tsunami erken uyarı sistemlerini’ kurmak gerekiyor. Marmara için gerekmez çünkü Marmara’da büyük tsunami olmaz. Bu çok ciddi bir olaydır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!