Konya'da askeri uçak düştü: 2 pilot şehit

Güncelleme Tarihi:

Konyada askeri uçak düştü: 2 pilot şehit
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2015 10:14

Konya'da F-4E eğitim uçağı düştü. TSK, kazada 2 pilotun şehit olduğunu açıkladı. 24 Şubat'ta da Malatya'da 2 askeri uçağın düşmesi sonucu 4 pilot şehit olmuştu. 'Uçan tabut' olarak adlandırılan F4 kazalarında 35 yılda 14 pilot şehit oldu. Halen Hava Kuvvetleri’nin envanterinde kalan uçak sayısı ise 12...

Haberin Devamı

Türk Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin 'TURAZ Şahin 2015 Eğitim Tatbikatı' Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda devam ederken bugün acı haber geldi. Tatbikata katılmak için saat 08.58 sıralarında Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan F-4E 2020 tipi eğitim uçağı Konya'da Ortakonak Mahallesi'nde 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı atış poligonu yakınında belirlenemeyen nedenle düştü.

OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR

ŞEHİTLERİN İKİSİNİN ADI DA MUSTAFA

Kazada şehit olan askerlerin Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Uçağın düştüğü bölge Konya kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta ve yerleşim alanına uzak bir noktada bulunuyor. Uçağın düştüğünün ihabarın ardından bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi.

ŞEHİTLERİN EVİNE ATEŞ DÜŞTÜ / FOTO GALERİ

Düşme sonucu oluşan alevlerle itfaiye ekipleri müdahele etti. Uçaktaki 2 pilot ise şehit düştü. İddiaya göre mühimmatlardan 1'inin patladığı diğerinin de patlamadığı belirtildi. Şehit olan pilotlardan birinin cansız bedeninin enkaz alanına yaklaşık 100 metre mesafede bulunduğu öğrenildi. Şehit düşen diğer pilotun cenazesinin ise enkaz alanında olduğu ve arama çalışmasının devam ettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Konyada askeri uçak düştü: 2 pilot şehit

Uçağın düştüğü yerde dev bir çukur oluştu

GENELKURMAY: ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Genelkurmay Başkanlığı düşen uçakla ilgili yaptığı açıklamada: '1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır'' denildi.

Haberin Devamı

PEŞ PEŞE KAZALARDA 6 PİLOTUMUZ ŞEHİT OLDU

BAKAN ELVAN: HERHALDE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINACAKTIR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konya'da askeri uçağın düşmesi sonucu iki pilotun şehit olmasına ilişkin "Temennimiz şu; bir daha böyle bir hadise ile karşılaşmamak. Bu konuda da herhalde gerekli önlemler alınacaktır diye düşünüyorum" dedi.
Elvan, kazanın sebebine ilişkin detaylı bir bilginin kendilerine henüz gelmediğini söyledi.

''TATBİKATLA BAĞLANTISI YOK''

Konya Valisi Muammer Erol da, şehit pilotlardan birinin cenazesine ulaşıldığını belirterek, ''Maalesef 2 şehidimiz var. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Mühimmat yüklü mü, değil mi belli değil. Her ihtimal gözönünde bulundurularak çalışmalar yapılıyor. Mümkün olduğu kadar eksiksiz arama kurtarma faaliyetlerimiz sürüyor'' dedi.

Konyada askeri uçak düştü: 2 pilot şehit

Kurmay Binbaşı Pilot Mustafa Danış

Erol, düşen F-4 uçağının 2 Mart'ta başlayıp 2 Nisan'a kadar devam edecek olan Azerbaycan ile yapılan tatbikatla bağlantısı olmadığını belirtti. Erol, "Düşen uçağın, normal eğitim amaclı uçuş yaptığı sırada düştüğü biliyoruz. Bize verilen bilgi bu. Takbikatla hiç bir bağlantısı yok. Şehit pilotlarımızdan birisinin ise olayı gören sivil vatandaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre pilot atlamış. Diğer pilotun cesedin bulunması için de enkaz alanında çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

SOLOTÜRK GÖSTERİSİ İPTAL
ISPARTA’nın Eğirdir İlçesi’nde 6 Mart’ta gerçekleştirilecek SOLOTÜRK gösterisi, Konya’da yaşanan uçak kazası nedeniyle iptal edildi.

GÖRGÜ TANIĞI: ÖNCE ATEŞ ÇIKTI SONRA PATLAMA OLDU

Görgü tanığı Mehmet Can, ''Ben çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. İki alev topu indi aşağı sonra patladı. Yanına yaklaşamadık'' dedi.

Konyada askeri uçak düştü: 2 pilot şehit
Malatya’da iki keşif uçağı düştü: 4 şehit

ORG. ÖZTÜRK PROGRAMINI YARIDA KESTİ

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Azerbaycan'daki resmi temaslarını yarıda kesti. Konya'daki kazayı öğrendikten hemen sonra Türkiye'ye hareket etti. Orgeenral Öztürk'ün önce Ankara'ya inmesi sonra da Konya'ya gitmesi bekleniyor. Uğur ERGAN

Konyada askeri uçak düştü: 2 pilot şehit

AMBULANSLAR ŞEHİT PİLOTLARIN KALDIĞI ASKERİ LOJMANDA
Şehit olan 2 pilotun yakınlarının kaldığı Eskişehir'deki askeri lojmanlara ambulanslar gönderildi. Pilotların ailelerinin kaldığı Seyitgazi Caddesi'ndeki Yıldıztepe Hava Lojmanları'na 3'ü Sağlık İl Müdürlüğü'ne ait 112 ambulansı, biri de askeri ambulans olmak üzere 4 ambulans sevk edildi. Askeri yetkililerin, ambulanstaki sağlık görevlileri ile birlikte askeri pilotların şehit olduğu haberini yakınlarına verdikleri bildirildi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN, GENELKURMAY BAŞKANI'NI ARADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya'da düşen uçakta 2 pilotun şehit olmasıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Özel'i arayarak bilgi aldı ve taziyelerini iletti.

“Temel reis”li Terminatör

KONYA’da düşen F-4E tipi savaş uçağı, Türk Hava Kuvvetleri’nin modernizasyonu 1997-2003 yıllara arasında İsrail ve Türkiye tarafından yapılmış uçaklarından birisi. Bu jetler modernizasyondan sonra “F-4E 2020 Terminatör” olarak adlandırılmaya başlandı. Terminatörler modernizasyon sonrası “Popeye 1 (Temel Reis)” füzesini de taşıma kabiliyetine kavuştu.

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) firması ile 54 F-4E uçağının aviyonik modernizasyonunu kapsayan ve toplam değeri 632 milyon dolar olan sözleşme 1997 yılında imzalandı. Sözleşme uyarınca 54 adet F-4E’nin 26’sı İsrail, geri kalan 28 adedi de Türk Hava Kuvvetleri’nin Eskişehir’de bulunan 1. Hava İkmal ve Bakım Merkezi’nde modernize edildi.

ÖMRÜ 6 BİN UÇUŞ SAATİNE YÜKSELDİ

Modernizasyonla birlikte uçaklar, İsrail ELTA firması tarafından üretilen 144 kilometre menzile sahip EL/M-2032 Atış Kontrol Radarı, EL-OP 976 geniş açılı HUD, Uçuş ve muharebe kontrol levyesi HOTAS sistemi, UHF/VHF telekomünikasyon antenleri, Geliştirilmiş INS/GPS ataletsel / uydu seyrüsefer, Çok Fonksiyonlu Gösterge Ekranları, Uçuş Kayıt Sistemi (AVTR), Yeni radar ikaz alıcısı (RWR) ve elektronik harp (ECM) sistemi ile donatıldı. Uçağın gövdesi üzerinde yapısal gövde tadilatları yapılarak fiziki ömürleri ortalama 6 bin uçuş saati dolayında uzatıldı.

TÜBİTAK ÜRÜNÜ İÇİN DE TEST YAPIYORLAR

Modernizasyonla birlikte “Terminatör” operasyonel olarak İsrail Rafael firması tarafından üretilen ve yer hedeflerini uzun menzillerden imha eden “Popeye 1- (Temel Reis) füzelerini de taşıma kabiliyetine sahip oldu. Terminatörler son yıllarda Tübitak-SAGE mühendislerince geliştirilen SOM ve HGK gibi mühimmatların test edilmesi amacı için de kullanılıyordu. Bu uçakların Hava Kuvvetleri envanterinde 2020 yılına kadar bulunması planlanmış durumda. 2020’den sonra Terminatörlerin yerini F-35’lere bırakması öngörülüyor. (Uğur ERGAN / ANKARA )

35 YILDA 13 UÇAK DÜŞTÜ: 14 ŞEHİT

KAMUOYU tarafından Suriye'de uluslararası hava sahasında düşürülmesi ile gündeme gelen RF-4E uçaklarının yıl sonunda emekli edilmesi planlanıyordu. Burnunda özel kamera taşıyan ve keşif amaçlı kullanılan RF-4E'lerin kazalarında 35 yılda 13 uçak düştü. 14 pilot şehit oldu. Halen Hava Kuvvetleri’nin envanterinde kalan uçak sayısı ise 12.

RF-4E'ler, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974'ten bu yana kullanılan F-4E uçaklarının keşif modeli. Uçaklar burunlarında özel kamera taşıyor. Bu uçaklar, keşif amaçlı kullanılıyor. Türk Hava Kuvvetleri’ni 1980’de ABD’den 8 uçak geldi. Bunu, 1992-94 yılları arasında Alman Hava Kuvvetleri’nin hizmetten çıkarttığı 46 uçak izledi. Bu uçaklardan 32’sine yapısal yenileme yapıldı. Kalanlar yedek parça olarak ayrıldı.

Gövde ömürlerini doldurmaya başlayan uçaklardan 16’sı ayrıldı ve 2009-2011 arasında IŞIK Modernizasyonundan geçirildi. Halen RF-4E’ler Eskişehir’de 113 ve Malatya/Erhaç’taki 173. Filo’da görev yapıyordu. Geçtiğimiz yıl, tüm kalan uçaklar Malatya'da toplandı. Bugün meydana gelen kazadan sonra halen Hava Kuvvetleri’nin envanterinde kalan uçak sayısı 12.

YERİNİ F-16'YA BIRAKACAK

Ancak ıslak film sistemi kullanan uçaklar, yıl sonunda emekli edilecek. RF-4E'lerin yerine özel pod kullanan F-16'lardan keşif amaçlı yararlanılacak. Bu uçaklar, taşıdıkları pod ile yüksek çözünürlükte dijital görüntü alabiliyor. Çekilen görüntüler eş zamanlı olarak yere iletiliyor.

RF-4E KAZALARI

20 Ekim 1995: 113. Filo’ya ait RF-4E (69-7485) uçağı Kütahya’da düştü. İki pilot atladı.

5 Kasım 1996: Malatya’dan kalkan 173. Filo’ya ait RF-4E (69-7469) Batman’da düştü.

10 Ocak 2002: Sivas Gürün’de 173. Filo’ya ait iki RF-4E çarpıştı, pilotlar fırlatma koltukları ile uçaklardan atladı.

9 Ocak 2003: 173. Filo’ya ait iki RF-4E kol uçuşu sırasında birbiriyle çarpıştı. Olayda Yzb. Fazıl Taştan, Yüzbaşı Ali Rıza Sadak, Üsteğmen Semih Desticioğlu ve Üsteğmen M. Fatih Ongun şehit oldu.

22 Haziran 2005: Düşen RF-4E uçağında Yüzbaşı Mustafa Akyüz ve Pilot Üsteğmen Melih Çelik atlayarak kurtuldular.

3 Ekim 2011: 173. Filo’ya ait RF-4E, Konya’da yapılan tatbikatta düştü. Kazada Binbaşı Serdar Kandemir ve Üsteğmen Engin Kayadibi şehit oldu.

22 Haziran 2012: 173. Filo’ya ait RF-4E uçağı (77-0314) Akdeniz açıklarında Suriye tarafından atılan füze ile düşürüldü. Kazada Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy şehit oldu.

30 Eylül 2013: Sivas’ın Kangal ilçesi yakınlarında düşen 173. Filo’ya ait RF-4E uçağında Binbaşı Serdar Çeliker, Yüzbaşı Fatih Tüm atlayarak kurtuldu.

24 Şubat 2015: Malatya'dan havalanan ikili RF-4E kolu havada çarpıştı. Uçakta bulunan dört pilot şehit oldu.

05 Mart 2015: Konya'da askeri uçak düştü, 2 pilot şehit oldu. (TOLGA ÖZBEK)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!