Yaşar Kemal onurumuzdur

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemal onurumuzdur
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 02:00

Türk edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal, dün binlerce seveni tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camisi’ndeki cenaze törenine, siyaset, sanat, edebiyat, iş ve medya dünyasından isimlerin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından okurları da katıldı. Barış adamı Yaşar Kemal, 2014'teki mesajında ''Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın'' demişti.

Haberin Devamı

TÜRK edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal’in Teşvikiye Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından düzenlenen cenaze törenine, siyaset, sanat, edebiyat, iş ve medya dünyasından isimlerin yanı sıra binlerce vatandaş katıldı. Siyaset dünyasından; 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, iş dünyasından; Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Güler Sabancı, Cem Boyner; sanat camiasından; Suavi, Tarık Akan, Orhan Gencebay, Halit Kıvanç, Orhan Pamuk, Eşber Yağmurdereli ve ayrıca Türk Ermeni Patrikliği Başkanvekili Aram Ateşyan, Süryani Katolik Türkiye Patrik Vekili Yusuf Sağ cenazeye katılan isimler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal onurumuzdur
Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı

Cami girişinde eşi Ayşe Semiha Baban taziyeleri kabul ederken, sanatçı Zülfü Livaneli ve Türkan Şoray da aile üyelerinin yanında yer aldı. Yaşar Kemal’in doğduğu Osmaniye’nin ilçesi Kadirli’nin Gökçedam köyünden hemşerileri de cenazeye katıldı. Avlu girişinde anı defteri açıldı. Yazarın tabutu başına gelip bir süre bekleyen oyuncu Tarık Akan, gözyaşlarını tutamadı.

İŞTE YAŞAR KEMAL’İN 2014’TEKİ MESAJI:

Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin.
Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir. Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar.

‘Yarım kalan destanı halk yazacak’

Yaşar Kemal onurumuzdur


Cenaze töreni için caminin önündeki Teşvikiye Caddesi trafiğe kapatıldı. Cadde boyunca Şişli Belediyesi’nin astığı “Güle Güle Usta” pankartları yer aldı. Cenazeye katılanlar, “İnce Memedler ölümsüzdür”, “Yarım kalan destanı halk yazacak”, “O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler” yazılı dövizler taşıdı. Bazı vatandaşlar da Yaşar Kemal’in kitaplarıyla törene katıldı.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal onurumuzdur

Türk edebiyatının dev ismi Yaşar Kemal.. Latif Demirci'nin kaleminden

ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Yaşar Kemal onurumuzdur

Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazını İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran kıldırdı. Cenaze namazında 11. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş yan yana saf tuttu. Namazın ardından omuzlara alınan cenazeye kalabalık çiçekler attı. Cenaze arabası cami avlusundan alkışlar eşliğinde çıkarılırken, “Yaşar Kemal onurumuzdur” sloganları atıldı.

İLK EŞİ THİLDA KEMAL’İN YANINA UZANDI


Yaşar Kemal’in cenazesi Teşvikiye Camisi’nde düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirildi. Ünlü edebiyatçının cenazesinin gelmesinden önce çok sayıda gazeteci, edebiyatçı, akademisyen, sanatçı, yakınları ve vatandaşlar mezarı başına gelerek bekledi. Cenaze aracının gelmesinin ardından Yaşar Kemal’in tabutu mezarı başına konuldu. Yaşar Kemal’in cenazesi, 2001 yılında hayatını kaybeden ilk eşi Thilda Kemal’in yanında toprağa verildi.

Haberin Devamı

MEZARINA MEMLEKET TOPRAĞI SERPİLDİ

Yaşar Kemal onurumuzdur

Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Kemal’in büyüdüğü bahçesinin toprağını, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise yazarın anne ve babasının mezarlarından aldığı toprağı getirdi. Ardından hemşerileri tarafından Yaşar Kemal’in memleketi Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) köyünden getirilen toprak, mezarı içerisine döküldü. Ayrıca Kürt edebiyatçı Mehmed Uzun’un mezarından getirilen toprak da yakınları tarafından Yaşar Kemal’in mezarına serpildi.

Yaşar Kemal onurumuzdur

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, “Ülkemiz büyük bir edebiyatçıyı, büyük bir insanı, iyi bir gazeteciyi kaybetti” diyerek Baban’a taziyede bulundu.

Haberin Devamı

EŞİ, GÖZYAŞLARINA HÂKİM OLAMADI

Bu sırada Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban gözyaşlarına hâkim olamadı. Baban, sık sık sanatçı Zülfü Livaneli’ye sarılarak ağladı. Livaneli bu sırada ‘İnce Memed’ türküsünü okudu. Cenazesinin toprağa verilmesinin ardından Ayşe Semiha Baban, elindeki çiçekleri mezarın üzerine bıraktı. Cenaze törenine katılan çok sayıda kişi de yazarın mezarına çiçek bıraktı.

Yaşar Kemal onurumuzdur

Ayşe Semiha Baban’a taziyede bulunan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, “Türkçe yaşadıkça Yaşar Kemal’in romanları yaşayacaktır” dedi.

Kitaplarıyla geldiler

Barışın, eşitliğin, insan onurunun, adalet duygusunun, vicdanın sesi Yaşar Kemal binlerce seveni tarafından gözyaşları ve alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı dün. Teşvikiye Camisi’nin tarihindeki en unutulmaz günlerden biriydi. Yalnızca cami avlusu değil, Teşvikiye Caddesi’ne de sığmadı; eserlerinde kendi sesini, nefesini bulanların kalabalığı. Yalnızca İstanbul’dan değil, Anadolu’nun dört bir yanından çıkıp gelmişlerdi
bir efsaneyi uğurlamaya. Ellerine büyük ustanın kitabını alıp bireysel teşekkürünü, vefa duygusunu ifade etmeye gelenler de vardı, ellerinde pankartlarıyla özgürlük, emek ve eşitlik mücadelesinde aynı safta olduğunu bilen örgütlü kalabalık da.

Bu topraklarda barışın dilini egemen kılmaya adadı hayatını Yaşar Kemal. Belki de hayalini kurduğu günlere çok yaklaşıldığı anı göremedi, silahların susmasına tanık olamadı ama fotoğraf karesine dahil oldu bir şekilde. 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM- Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş birlikte saf tuttular cenazesinin başında. 1995 yılında yazdığı bir yazı nedeniyle Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde ‘bölücülük propagandası’ yaptığı gerekçesiyle kendisini yargılayanları o gün söylediği gibi tarih bir kez daha mahkûm etmişti. O mahkûmiyet kararının altına binlerce kişi imza atmaya gelmişti son defa.

Haberin Devamı

Kültür sanat dünyası yazarından yayıncısına, oyuncusundan ressamına, müzisyeninden akademisyenine, gazetecisine kadar eksiksiz katılmıştı neredeyse törene. Kimi saysanız hep eksik kalacak bir liste. “Ben de oradaydım” görünürlüğünden çok, “mutlaka olmalıyım” duygusu hâkimdi cami avlusuna ve sokağa. Patronu, işçisi, sendikacısı, işsizi, öğrencisi, öğretmeni aynı hüzün duygusunda buluşmuştu. Sevgi dolu o kocaman yüreği kaybetmenin hüznü.
Kalabalıklar arasından Zincirlikuyu Mezarlığı’na doğru zar zor ilerledi cenaze aracı. Karanfiller ve alkışlar eşliğinde. Hep bir ağızdan seslendirilen slogan ise tüm Türkiye’nin ortak duygusunun dışavurumuydu: “Yaşar Kemal onurumuzdur.”

Son tören Lütfi Kırdar’da yapıldı

Yaşar Kemal onurumuzdur

CENAZE töreninden sonra, saat 15.30’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde, yazarın ailesinin evsahipliğinde bir anma töreni düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan törende gazeteci yazar Zeynep Oral, “Bugün nutuklar dinlemeyeceğiz, Yaşar Kemal’i dinleyeceğiz” diyerek sunumu yaptı. Ardından usta yazarın farklı zaman ve yerlerde yaptığı konuşmalara yer veren Nebil Özgentürk imzalı, 15 dakikalık Yaşar Kemal Belgeseli yayımlandı. Yaşar Kemal’in Sivas Katliamı dolayısıyla 8 Temmuz 1993 tarihinde yaptığı konuşma görüntüleri uzun süre alkış aldı. Belgesel gösteriminden sonra Cihan Ünal, Selçuk Yöntem, Meltem Cumbul ve Tilbe Saran, Yaşar
Kemal’in ‘Merhaba’ şiiri ile romanları, yazıları ve sözlerinden alıntıları seslendirdiler. Ardından İdil Biret,
Yaşar Kemal anısına Chopen’in 1 No’lu Balad’ını seslendirdi.

BARIŞIN SESİNİ DUYANA KADAR DİRENDİ

Yaşar Kemal, sonsuzluğa uğurlandığı dakikalarda TBMM Genel Kurulu’nda da anıldı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yaşar Kemal’ın bazı eser ve söyleşilerinden alıntılar yaparak, “Bu ülkenin sorunlarını insanımızın duygularını, öfkesini, hırsını, umudunu, umutsuzluğunu, üzüntülerini anlatan on binlerce cümlesini bulabiliriz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “Eser bırakan insanlar unutulmaz, eserleriyle yaşayacaktır” açıklamasını yaparken, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise “Çukurova’nın bağrından çıkıp tüm dünyaya barış mesajlarını sunan, bunu yaygınlaştıran, toplumsal meselelere duyarlı ve barışa en yakın bir zamanda kaybetmiş olduğumuz Yaşar Kemal’i, usta yazarı, İnce Memed’i rahmetle, minnetle anıyoruz” diye konuştu. HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani de “Yaşar Kemal, barışın sesini bu coğrafyada duyduktan sonra gözlerini hayata yumdu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!