Her kadın aslında şiddet mağduru

Güncelleme Tarihi:

Her kadın aslında şiddet mağduru
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 02:14

Emniyet’in yayımladığı ‘Şiddete Yönelik Bilgilendirme’ kitapçığında her kadının şiddete uğradığına, en fazla da fiziksel şiddet yaşandığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

EMNİYET Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı ‘Aile İçi Şiddet İle Mücadele Şube Müdürlüğü’ ‘Şiddete Yönelik Bilgilendirme’ kitapçığı hazırladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara gönderilen kitapçıkta kadına yönelik şiddetle ilgili şu bilgiler yer aldı:

ORTA ANADOLU’DA ÇOK YÜKSEK

“Sonuçlar, Türkiye’de kadınların eşleri veya birlikte oldukları kişilerden gördükleri şiddetin yaygın olduğunu ortaya koymuştur. Fiziksel şiddetin yaygınlığı kentsel ve kırsal yerleşim yerlerine göre önemli bir farklılık göstermezken, bölgeler arasında bu fark belirgindir. Kuzeydoğu Anadolu ve Orta Anadolu’da yaşayan kadınların yarısı fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Çoğunlukla eş veya birlikte olunan kişi tarafından uygulanan cinsel şiddet, fiziksel şiddet ile birliktedir.”

SUSUYORLAR

Haberin Devamı

“Lise ve üzeri eğitim almış her 10 kadından 3’ünün eşi veya birlikte olduğu kişi/kişilerin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalması çarpıcı bir bulgudur. Kadınların yüzde 7’si çocukluk döneminde (15 yaşından önce) cinsel istismara maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Evli ya da bekâr tüm kadınlar, 15 yaşından itibaren, yakın ilişkide oldukları erkekler dışında kendi aileleri, eşlerinin aileleri, akrabaları, okuldan kişiler, işyerinden tanıdıkları ve tanımadıkları kişilerin uyguladığı fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Eşleri veya birlikte oldukları kişi/kişiler tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların neredeyse tamamı, resmi kurumlara veya sivil toplum kuruluşlarına başvurmadıklarını bildirmişlerdir.”

71 BİN POLİSE EĞİTİM

BUGÜNE kadar toplam 71 bin Emniyet teşkilatı personeline farkındalık ve duyarlılığı artırmak amaçlı hizmet içi eğitim verildi. Bu eğitimlerde kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliği, mağdurlara yaklaşım tarzı ve mevzuat konuları işlendi. 6 Şubat’ta yönetmelikler ‘Akıllı Sınıf’ üzerinden anlatıldı.

EMNİYET RAPOR HAZIRLADI

Her 10 kadından biri hamilelikte fiziksel şiddete maruz kaldı.
Şiddet gören 3 kadından biri intiharı düşündüğünü söyledi.
Evli kadınların yüzde 39’u fiziksel şiddete, 15’i cinsel şiddete, 42’si fiziksel veya cinsel şiddete, 4’ü duygusal şiddete maruz kaldı.
Kadınların yarısı yaşadıkları fiziksel veya cinsel şiddeti kimseye anlatmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!