Şiddetin bir nedeni aidiyet yitimi

Güncelleme Tarihi:

Şiddetin bir nedeni aidiyet yitimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 02:14

Prof. Dr. Aktaş “Kişi aidiyetin varolduğu bir duygulanıma sahipse, şiddete yönelmede kendini sınırlıyor, dürtü kontrolü geliştirebiliyor. Çatışmacı dil bizi yoran bir dil. Farklılıklarla birlikte farklılıklarla bir bütün olabilmeyi öğrenmeliyiz. Birbirimizi ötekileştirmek gençlerin aidiyetine yönelik hasar ortaya çıkarabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ sosyal hizmet akademisyeni, üniversite öğrencileri üzerinde toplumsal şiddetin artmasında önemli rol oynayan aile aidiyetini araştırdı. Türkiye’de ilk kez aile aidiyetinin ölçüldüğünü belirten Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, aynı üniversitede görevli Dr. Nur Feyzal Kesen ve Dr. Serap Daşbaş ile yaptığı araştırma sonuçlarını paylaştı. Aktaş Konya’daki üç üniversitenin 1579 öğrencisiyle yaptığı araştırmayla ilgili şunları söyledi:
KARDEŞ AYRIMI UZAKLAŞTIRIYOR
“Kızların erkek öğrencilere göre aidiyeti daha yüksek. Ama çocuklar arasında cinsiyet ayrımı yapan ailelerde aidiyet çok çok düşük. Cinsiyetçi çocuk yetiştirme sisteminin ciddi anlamda ana-baba ve farkındalık eğitimleriyle düzene sokulması gerekiyor. Kardeş sayısı arttıkça da aile aidiyeti azalıyor. Her ana-baba bakabileceği sayıda çocuk yapmalı. İlgi gösterebileceğimiz, nitelikli birey yetiştirmek önemli.
3 ÇOCUK ÜZERİNDE AİDİYET AZALIYOR
“Çocuğunun ismini bilmeyen babalar var. Bu çocuklar da, mana ve anlamı aidiyette aramıyor. Üç çocuk ve üzeri aidiyet duygusunu azaltıyor. Anne-babanın birlikteliği aidiyeti yükselten bir unsur. Annesi ölen kişilere göre sağ olanların aidiyeti çok yüksek ancak babanın ölü ya da sağ olması arasında hiçbir anlam farkı yok.”
GELİRLE İLGİSİ YOK
“Gelir seviyesinin aidiyet ile hiçbir ilgisi yok. 50 TL harçlık alanın da 3 bin TL alanın da aidiyet duygusu var. Annenin çalışması da aidiyeti etkilemiyor. Gençler, çalışan kadın istiyor. Zengin olan da fakir olan da suç işliyor ve şiddete yöneliyor. Sürekli tartışma, saldırganlık ve şiddet, aidiyeti olumsuz etkiliyor. Şiddete maruz kalanlar ya da tanıklık edenler de aile aidiyeti çok çok düşük, şiddetin sıklığı arttıkça aidiyet iyice zayıflıyor. Bayramdan doğum günlerine kadar özel günlerin kutlanması da aidiyeti artıran etmenlerden. Başarılarından dolayı ödüllendirilen kişiler çok güçlü aidiyet hissediyor. Hep kontrol eden ebeveynlik, aidiyeti olumsuz etkiliyor.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!