Kongreyi topla silahları bırak

Güncelleme Tarihi:

Kongreyi topla silahları bırak
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2015 01:34

Beraberindeki HDP’lilerle Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la bir araya gelen İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın, silahlı mücadeleyi bırakma konusunda bir karar vermek üzere PKK’yı bahar aylarında olağanüstü toplanmaya davet ettiğini açıkladı. Akdoğan da, “Açıklamayı önemli görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM Süreci’ne ilişkin çalışmalar sürerken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Heyeti ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in katıldığı görüşme saat 11.00’de başladı. Toplantıda İçişleri Bakanı Efkan Ala da yer aldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı yaklaşık yarım saat sürdü. Önder, Abdullah Öcalan’ın, silahlı mücadeleyi bırakma konusunda bir karar vermek üzere PKK’yı bahar aylarında olağanüstü toplanmaya davet ettiğini açıkladı. Akdoğan da “Silahların bırakılmasına yönelik çalışmaların hız kazanması, tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz” dedi.

TARİHİ EŞİK

Haberin Devamı

Görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan Önder, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana süre gelen demokratikleşme sorunları ve son 30 yılda 40 binden fazla insanımızın yaşamına mal olan Kürt meselesinin çözümü için yürütülen Çözüm Süreci çalışmalarında tarihi bir karar sürecinin eşiğinde bulunmaktayız” dedi. Önder, muhtevası gereği çok hareketli ve dinamik bölgesel koşullar göz önüne alınarak, sürece de dinamik bir yaklaşım gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi: “Bütün bu belirlemelerin ışığında zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci, resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan’ın temel belirlemesi şudur; Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde, stratejik tarihi kararı vermek için PKK’yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır.”

Kongreyi topla silahları bırak

Haberin Devamı

BARIŞA YAKINIZ

Önder, “Tüm bu hususlarda beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan bütün demokrasi güçlerini selamlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ

Yalçın Akdoğan da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Çözüm Süreci’nde önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek, HDP heyetinin önceki gün İmralı’ya giderek, bir görüşme gerçekleştirdiğini aktardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında Çözüm Süreci Kurulu’nda gelinen aşamayı tüm boyutlarıyla kapsamlı olarak ele aldıklarını ifade eden Akdoğan şunları söyledi: “Demokrasimizin daha ileri noktalara ulaşması için bütün toplum kesimlerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle gayret göstermesi gerektiği de açıktır. Silahların devre dışı kalması, demokratik gelişime hız katacaktır. Bir kısım konu başlıkları uzun yıllardır konuşuluyor, tartışılıyor. Bundan sonra da özgüven içinde, tartışmaktan, konuşmaktan geri durmamamız gerekiyor. Temel hak ve özgürlükleri daha da geliştirmek, hakça ve kardeşçe bir ortam hazırlamak ancak bütünlüğe katkı sağlar. Vatandaşlarımızın aidiyet duygusunu daha da geliştirir.”

Pakete fren beklentisi

Haberin Devamı

ÇÖZÜM sürecinde, PKK’nın silah bırakması için yapılan çağrı ve ortak açıklama, gözleri Meclis’te büyük kavgalara neden olan İç Güvenlik Paketi’nin akıbetine çevirdi.
Paketin, süreçle ilgili görüşmelerin bir parçası olup olmadığı tartışılırken, siyasi kulislerde İç Güvenlik Paketi’nin önümüzdeki haftadan itibaren askıya alınacağı konuşulmaya başlandı. Bunun varılan gizli mutabakatın bir parçası olduğu öne sürülüyor. Yarın İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki gensorusunun ardından bu konuyla ilgili kararın netleşeceği yorumları da yapılıyor. Paketle ilgili kararda en önemli unsurun ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ikna edilmesi olduğu dile getiriliyor. Yapılacak görüşmelere bağlı olarak paketin akıbeti kesinleşecek. Ortak açıklamanın ardından hükümetin seçim öncesi “hasta mahkûmların tedavisine kolaylık”, “İmralı’da mahkûm değişikliği” gibi konularda düzenleme yapması, mutabakattaki diğer konuların ise seçim sonrasına kalması bekleniyor.

Çözüm heyeti

Haberin Devamı

Toplantıya katılanlar soldan sağa: Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken. Akdoğan twitter’da bazı fotoğrafları paylaştı, “Çözüm Süreci’nde gelinen nokta hayırlı olsun” notunu düştü.

Bülent Bey’e selamlar

BAŞBAKAN Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın dün HDP’lilerle birlikte yaptığı ortak açıklama, iki gün önce “Yan yana gelerek bir açıklamadan kimse bahsetmesin” diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ı açığa düşürdü. PKK’ya silah bırakma çağrısının yapıldığı toplantıda hazır bulunan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da Twitter’dan “Birazdan hükümet yetkilileri ile ortak basın toplantısı yapacağız. Bu arada Bülent Arınç Bey’e selamlar” mesajını paylaştı. Arınç, perşembe günü A Haber’de katıldığı programda, “Şu şartlarda ortak bir açıklama yayımlanır mı” sorusu üzerine, “Ortak açıklamadan ziyade Öcalan’ın bildirdiği haberlerin, Kandil tarafından kabul edilmesi halinde onların bir açıklama yapması, hükümetin de bunu uygun bulduğunu bir şekilde ifade etmesi lazım. Yan yana gelerek bir açıklamadan kimse bahsetmesin” açıklamasını yapmıştı. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Hükümetin taslağı, İmralı’da uzlaşma sağlanmayan şekilde değiştirerek, açıklamak istediği’ iddiası var” sözleri anımsatılınca ise Arınç, “Müzakere sürecinden bahsediyorlar. Bizim yaptığımız bugün müzakere değildir. Müzakere sürecine belki işin daha sonunda veya ondan sonra yani kendi elindeki silahı bırakmayan bir insan, bizimle, silahlı, müzakere masasına oturmayı teklif edecek. Böyle bir şey deli saçması. Şu anda bir diyalog süreci var” demişti. ANKARA

Haberin Devamı

4 Şubat’tan 28 Şubat’a: 5 kritik görüşme

HDP, İmralı’da 4 Şubat’ta Abdullah Öcalan ile görüştü. Hızlanması beklenen Çözüm Süreci, İç Güvenlik Paketi çevresinde büyüyen tartışmalarla durma noktasına geldi. Kandil’in pakete yönelik eleştirilerinin sertleştirmesi, hükümetin geri adım atmayacağını açıklaması, süreçte yeni bir kriz olarak nitelendirildi. 13-14 Şubat tarihlerinde KCK üst yönetimiyle masaya oturan HDP heyeti Türkiye’ye, Kandil’in “Paket süreci tehlikeye atar” mesajıyla döndü. Bu tarihten itibaren hükümet kanadıyla temaslarını sıklaştıran HDP heyetinin kamuoyuna yansımayan görüşmeler süreci başladı. Ardından Sırrı Süreyya Önder ve Ceylan Bağrıyanık hafta içinde tekrar Kandil’e gitti. Önder ve Bağrıyanık Kandil’deyken HDP heyetinin diğer önemli isimleri Pervin Buldan ve İdris Baluken de Ankara’daki temaslarını sürdürdü. Bu süreçte iddialara göre hükümet ve devlet bürokrasisiyle 5 kritik görüşme yapıldı. Önder ve Bağrıyanık’ın Kandil’den, “Öcalan’ın çağrısına uyacağız. Hükümetin atacağı adımlar ve müzakerelerin gelişimine bağlı olarak gereken adımları atacağız” mesajıyla dönmesi süreci hızlandırdı. Kandil’in mesajını önce HDP kurmaylarıyla değerlendiren İmralı heyeti, hükümetle geçen perşembe günü son bir temas daha kurdu. Bu görüşmede, cuma günü İmralı’da Öcalan ile yapılacak buluşmanın ardından cumartesi günü hükümetle yapılacak ortak açıklamanın mutabakatına da varıldı. Cuma günü İmralı’ya giden HDP heyeti Öcalan ile süreci değerlendirdi, kendisinden cumartesi (dün) yapılacak ortak açıklamada okunacak çağrısını aldı.
Okan KONURALP / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!