231 Bin TL’lik zimmet davası

Güncelleme Tarihi:

231 Bin TL’lik zimmet davası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 01:51

Aralarında eski bakan, milletvekilli ve bürokratların bulunduğu 6 kişi hakkında yönetiminde bulundukları kooperatifin 231 bin TL’sini zimmete geçirmek suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı. 3 yıldan 12 yıla kadar hapisleri istenen sanıklar parayı zimmetlerine geçirmediklerini, kooperatifte evleri yarım kalan üyelerin emaneten bıraktıkları 234 bin TL’nin işlemler yapıldıkça harcandığını savundu.

Haberin Devamı

ANGORA Evleri gibi projelere imza atan kooperatifin 231 bin TL’sini zimmetlerine geçirdikleri gerekçesiyle aralarında eski bakan ve milletvekillerinin de olduğu 6 kişi hakkında dava açıldı. S.S. Kooperatif 18 Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Adil Yazar ile Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Doğaneli’nin şikâyet dilekçesi üzerine başlatılan soruşturma sonucu Savcı İsmail Karademir, sanıklar Ertekin Durutürk (eski milletvekili), Seyfi Saltoğlu, Erol Erdem, Esra Tekin, Mehmet Vehbi Dinçerler (eski bakan) ve Ender Karagül (eski milletvekili) hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, bilirkişi raporunda, “27 Ocak 2009 ile 30 Aralık 2009 tarihleri arasında kooperatifin yönetim kurulu başkanı olan Ertekin Durutürk ile yönetim kurulu üyesi olan Seyfi Saltoğlu’nun bankaya verdiği talimat yazılarına istinaden kooperatifin muhasebe görevlisi olan şüpheli Esra Tekin tarafından bankadan çekilen toplam 231 bin TL paranın, kooperatifin yasal defter kayıtlarına intikal ettirilmediği, akıbetinin belli olmadığı, kooperatifin 231 bin TL zarara uğratıldığı, bu tutarın zimmete geçirildiği” iddia edildi. İddianamede, başkan Durutürk ve muhasip üye Saltoğlu’nun zincirleme zimmet suçunu işlediği, muhasebe görevlisi Esra Tekin’in zimmet suçuna asli fail olarak iştirak ettiği öne sürülerek 10 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaları istendi. Suç tarihinde, kooperatifin yönetim kurulu üyesi olan Erol Erdem hakkında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal ve gecikme göstererek kooperatifin zararına neden olmak suretiyle görevi ihmal suçunu işlediği savunularak 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Denetim kurulu üyeleri Vehbi Dinçerler ile Ender Karagül hakkında da denetim görevini ihmal ederek zimmet suçunun işlenmesine imkan sağladıkları iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

HÂKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Davanın ilk duruşması önceki gün Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanıklar Ertekin Durutürk, Seyfi Saltoğlu, Ender Karagül, Erol Erdem ve Vehbi Dinçerler ile avukatları katıldı. 1995-2010 arasında kooperatifin başkanlığını yaptığını belirten Durutürk şunları söyledi: “Biz kat karşılığı müteahhite burayı vermiştik. Müteahhit inşatı tam olarak tamamlamadan ayrıldı, biz kooperatif üyesi ile ilgili olanlarını kendimiz yaptırdık. Ancak müteahhitin sattığı veya dışarıdan buradan daire alan kişiler 18986 adada bulunan kendilerine ait binalarında eksikliklerini tamamlatma konusunda bizden yardım istediler. Kendi paralarını toplayacaklarını, bizim kooperatif üyelerimiz için yaptırdığımız işlemleri aynı kişilere bizim aracılığımızla yaptırılmasına yardımcı olmamızı istediler. Biz de kabul ettik. Kendi aralarında 234 bin TL topladılar. Bu parayı belki birbirlerine ya da taşeronlara güvenmedikleri için emanet olarak bize vermek istediler. Biz de bu parayı kooperatifin emanet hesabına alıp bankaya koyduk. Daha sonra bu kişilerin işlemleri yapıldıkça bunların emanet hesabında bulunan paralardan hak eden kişilere ödedik. 231 bin TL para, bizim kooperatife ait değildir. Emaneten bırakılan paradır.”

Haberin Devamı

SALTOĞLU’NUN SAVUNMASI

Halen Anakent Belediyesi Kent Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Seyfi Saltoğlu ise savunmasında, “Ben 1997 yılında bu kooperatifin yönetimine getirildim. Daha önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Başkanvekili ve İmar Komisyonu Başkanı olmam sebebiyle kooperatifin işlerinin belediyedeki takiplerini yapmak ve daha hızlı, seri şekilde yürümesini sağlamak için beni bu göreve getirdiler” dedi. Saltoğlu da bu paranın, emanet parası olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!