Hrant Dink cinayetinden tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink cinayetinden tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 01:51

Hrant Dink cinayeti soruşturmasında gözaltına alınan eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “Görevi kötüye kullanma” ve “resmi belgede sahtecilik”ten tutuklandı.

Haberin Devamı

DİNK cinayetiyle ilgili 2 Ekim 2014’te şüpheli olarak ifadesi alınan eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, 26 Şubat’ta savcının talimatıyla Ankara’da gözaltına alındı. İstanbul’a getirilen ve emniyette ifade vermeyen Akyürek, dün sabah Çağlayan’daki Adalet Sarayı’na götürüldü. Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Gökalp Kökçü, Akyürek’e 4 saatte 17 soru yöneltti. Akyürek’in yanıtları 15 sayfa tuttu. Savcı, Akyürek’e eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın soruşturmayla ilgili verdiği ifadeden de sorular yöneltti.

Hrant Dink cinayetinden tutuklandı
Avukatı adliye önünde TCK kitabını yırttı

CERRAH’IN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Savcı, Cerrah’ın “Ramazan Akyürek, Hrant Dink’in, Yasin Hayal tarafından ‘Ne pahasına olursa olsun mutlaka öldürüleceği’ konusundaki kesin istihbari bilgi içeren F4 raporundan hiçbir zaman bilgi vermedi” sözlerini Akyürek’e sordu. Ayrıca, eski İstanbul İstihbarat Dairesi Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun, Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay ve tetikçi Ogün Samast’ın ifadelerine dair sorular yöneltildi. Akyürek şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘BİLGİ SAKLAMADIM’

“Gizleyecek olsam Trabzon emniyet müdürü iken cinayetle ilgili alınan bilginin İstanbul’a gönderilmesine engel olabilirdim. Tabi ki suç olurdu. Aynı zamanda İstihbarat Daire Başkanlığı’na göndermeyebilirdim. Bu da suç olurdu. Her iki makama da cinayetle ilgili bilgi veren bir il emniyet müdürü olarak bilgi sakladığım şeklindeki soruya katılmıyorum. Cinayet sonrası İstanbul’a İstihbarat Dairesi Başkanı olarak geldim. Şahsımda ve dairemde ne kadar bilgi varsa bunları paylaşmamak üzere değil paylaşmak üzere orada bulunuyordum.

‘POLİS ZENİT’E BİZ ULAŞTIK’

Polis memuru Muhittin Zenit’e ulaşılmasını ben veya ilgili personelimin teklifi ile Zenit’e ulaşılması sağlanmıştır. Katilin bulunmasına destek amaçlıdır.
(Bilgileri İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve İstanbul Emniyet Müdürü ile neden paylaşmadınız?) Paylaşmadığım hiçbir bilgi yoktur. İl emniyet müdürünün tavrı, aldığı bilgilerin dışında cinayeti önlemek için daha birçok bilgilere sahip olmasına rağmen önleyemediği cinayetin failinin yakalanmasında kendisine ve il emniyet müdürlüğüne tüm bilgi ile destek olan Ramazan Akyürek’i suçlayarak asılsız isnatlarda bulunarak kendisini kurtarmaya çalışmaktadır.

Haberin Devamı

‘CİNAYET ÖNLENMİŞ OLACAKTI’

Trabzon Emniyet Müdürü olduğum dönemde ne pahasına olursa olsun Yasin Hayal’in Hrant Dink’i öldürme kararlılığına dair yazı alarm durumundan bahseden İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’a gönderilmiştir. Bir eksiklik varsa Sabri Uzun dönemine sahip çıkıp cinayetle ilgili haberi anında İstanbul emniyeti ile paylaşmış olsaydı anlaşılan o ki görevini yapmış olacak bu yazı ile ilgili cinayet sonrası bir eksiklik hiç bir zaman mevzu edilmeyecek ve cinayet önlenmiş olacaktı. Hrant Dink’in öldürülmesinden kısa bir süre sonra Yasin Hayal’in, Dink’e karşı eylem yapacağı bilgilerini içeren İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait İDP programındaki Dink sorgu sayfasının neden kapattırıldığı” sorusuna ise Akyürek şöyle yanıt verdi: “Bu konuyu ilk defa burada öğrendim. Bu konuda belirtilen dönemde bu problem tarafıma iletilmiş olsa idi bu konuyu ilgileriyle görüşüp daha teferruatlı bilgi arz edebilirdim.”

Hrant Dink cinayetinden tutuklandı
Ramazan Akyürek adliyeye sevkedildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!