Kılıçdaroğlu: Taleplerin tamamı...

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Taleplerin tamamı...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 16:42

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ’Geleceği Birlikte Kuruyoruz Esnaf Buluşması’ çerçevesinde Türkiye genelinde esnafları temsil eden sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle buluştu. ’Geleceği Birlikte Kuruyoruz Esnaf Buluşması’na bazı CHP Milletvekilleriyle Genel Başkan danışmanları da katıldı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, "Geleceği birlikte kuruyoruz’ toplantımızın dokuzuncusunu gerçekleştirdik esnaf arkadaşlarımızla birlikte, esnaf temsilcileriyle birlikte. Son derece güzel, verimli ve düzeyli bir toplantı oldu. Değerli arkadaşlarımız görüşlerini bildirdiler, sorunları bildirdiler ve siyaset kurumunun bu sorunları çözmesi gerektiği üzerinde de özenle durdular. Ortak 10 konu üzerinde görüş birliği sağlanmış durumda. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum. Birinci konu şu; belediyeler esnaflık yapıyor. Belediyelerin esnaflık yaptığı bir ortamda bizim belediyelerle rekabet etme şansımız yok. Dolayısıyla belediye bir kamu görevi yapıyor, kamu hizmeti yapıyor. Belediye esnaflık yapmasın, esnaflık yaptığı zaman esnaf zor duruma düşüyor. İkinci önemli konu; biz çalışıyoruz, primimizi yatırıyoruz, kanun gereğince emekli oluyoruz. Emekli aylığımızı alıyoruz, aldığımız emekli aylığıyla geçinme şansımız yok. İşimize devam etmek istiyoruz ama işimize devam ettiğimiz için emekli aylıklarından yüzde15 sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Bu haksızlıktır. Prim ödedik, emekli olduk, kanunu hakkımızdır bu kesintinin ortadan kalkması lazım. Bir üçüncü konu; gerçekten çok ilginç. Diyorlar ki, bir kuaför salonunda veya bir lokantada radyo açık olduğunda, bir müzik çaldığında veya televizyon açık olduğunda orada müzik çaldığında bizden telif hakkı istiyorlar. Bir kuaför salonunda radyonun açık olması kadar, müzik dinletilmesi kadar doğal bir şey olamaz. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım. Biz müzikten para kazanmıyoruz, müzikten para kazanırsak tamam telif hakkı ödeyelim ama biz müşteri gelmiş oraya radyoyu açıyoruz orada müzik dinliyoruz. Radyoda müzikte olmayabilir. Dolayısıyla bu büyük bir haksızlık. 12 ayrı kurum bizden para istiyor. Dolayısıyla böyle bir süreci yaşamak istemiyoruz. Bunun mutlaka bir yasayla düzeltilmesi gerektiği yönünde arkadaşlarımızın görüşleri var. Bir arkadaşımız şunu söyledi. Şu soruyu neden siyasetçiler kendilerine sormuyorlar. Şoför esnafı neden 10 numaralı yağ yakıyor? Dünyada petrol fiyatları düştü, hatta yüzde 50’den fazla düştü ama Türkiye’ye bu düşüş yansımadı. Akaryakıt fiyatları çok pahalı, şoför esnafı geçinemiyor, mutlaka akaryakıt fiyatları konusunda şoför esnafı lehine bazı düzenlemeler yapılsın diye arkadaşlarımızın düşünceleri var" dedi.

"DAHA BÜYÜK SANAYİ SİTELERİNİN OLMASI GEREKİYOR"

Kılıçdaroğlu, " Bir başka konu. Diyorlar ki, biz esnafız sanayici zor duruma düşebilir, tüccar zor duruma düşebilir, esnafta zor duruma düşebilir. İki ay sosyal güvenlik primini ödemezsek bize sağlık hizmeti verilmiyor. Hadi bize sağlık hizmeti verilmedi sigorta primini yatırmadık diye. Ama bizim eşimize, çocuklarımıza, bakmakla yükümlü olduğumuz annemize ve babamıza da sağlık hizmeti verilmiyor. Bu insan haklarına aykırı bir düzenlemedir. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım. Bir yedinci konu değerli arkadaşlarım, sanayi sitelerinde çalışan çok sayıda esnaf arkadaşımız var. Sanayi siteleri çok eski, özellikle büyük kentlerde şehrin ortasında kaldı. Biraz şehrin dışına çıkılması lazım. Daha büyük sanayi sitelerinin olması gerekiyor. Mekanlarında biraz büyümesi gerekiyor, şartlar değişti, büyük kamyonlar sanayi sitelerine girip çıkmakta zorlanıyorlar. Bu konuda devletin oturup daha sağlıklı, daha tutarlı projeler geliştirmesi ve hükümetlerinde bu yönde karar alması gerekiyor diye ifade ediyorlar" dedi.

SİYASETE GİRMEK İSTEYEN YÖNETİCİLER

Kılıçdaroğlu, "Bir başka şikayet konusu, siyaset kurumundan bekledikleri, çözülmesini istedikleri sorunlardan birisi de şu; bizde siyaset yapmak istiyoruz, bizde siyaset yapıp parlamentoya gelmek istiyoruz. Ama bir kanun çıkardılar eğer yöneticiler siyasete girecekse istifa etsinler. Tamam istifa edelim diyorlar. Ama kazanamazsak geri dönemiyoruz. Devlet memuru dönüyor, üniversite hocası dönüyor, herkes dönüyor ama biz dönemiyoruz. Neden bize böyle bir haksızlık yapılıyor bunun da düzeltilmesi lazım diyorlar. Biz hakim değiliz, biz savcı değiliz. Dolayısıyla biz siyaset dolayısıyla istifa ediyoruz, siyasete giriyoruz, kazanamazsak tekrar eski görevimize dönelim diye önerileri var. Son derece haklı ve makul öneriler" diye konuştu.

KAYIT DIŞI ÇALIŞAN SURİYELİLER

Kılıçdaroğlu, "Özellikle Mersin, Adana’dan gelen arkadaşlarımızın ortak bir şikayeti var. Suriyeliler var diyor bizim illerimizde. Ben daha önce Gaziantep ve Şanlıurfa’ya gittiğimde de esnafın şikayeti aynı paraleldeydi. Suriye’den gelen var, dükkan açıyorlar, iş yeri açıyorlar, vergi vermiyorlar. Biz onlarla nasıl rekabet edeceğiz? Bu sorunun çözülmesi lazım. Ya onlarda vergi versinler bizim gibi, vergi vermiyorlarsa o zaman dükkanlarını kapatsınlar. Kayıt dışı çalışıyorlar, tamam onların geçinmeleri için bir şeyler yapmaları gerekiyor ama eğer bir şey yapılacaksa bizimle aynı şartlarda onlarında hizmet yapması veya ticaret yapması daha uygun olur diyorlar değerli arkadaşlarımız" dedi.

"TALEPLERİN TAMAMI BİZİM SEÇİM BİLDİRGEMİZE GİRECEK"

Kılıçdaroğlu, "Bir başka önemli konu ruhsatlandırma. Herhangi bir esnaf arkadaş bir yere dükkan açmak istediği zaman belediyeden ruhsat alıyor. Oysa orada kaç tane diyelim ki kaç lokanta var, kaç kahvehane var, bunların sayılarına göre ruhsatlandırmanın yapılması lazım. Sağlıklı bir rekabet ortamının olması lazım. Aynı yerde, aynı cadde üzerinde hepsi lokanta olursa hepsi iflas edecek, geçinemeyecek. Dolayısıyla ruhsatlandırmayla ilgili raporların, yazıların mutlaka oda tarafından verilmesi gerekir diye arkadaşlarımızın önerisi var ve yine arkadaşlarımızın hem önerisi hem sitemi var. Bugüne kadar bizden her zaman görüş istediler, rapor istediler, görüş verdik, rapor istediler rapor verdik. Sorunlarımızın çözülmesini istedik ama sorunlarımız bütün görüşlerimize rağmen, verdiğimiz bütün raporlara rağmen çözülmedi. Biz sorunun kalıcı olarak çözülmesi ve bizim sorunlarla birebir ilgilenilmesi açısından bir esnaf bakanlığının kurulmasını istiyoruz diyorlar. Böylece bizimde muhatabımız devlette belli olsun. Esnaf bakanlığıysa gidelim esnaf bakanlığına dertlerimizi anlatalım, sorunlarımızı anlatalım ve çözülsün diyorlar. Bende bütün medyanın önünde bütün esnaf arkadaşlarıma şu sözü veriyorum. Bu taleplerin tamamı bizim seçim bildirgemize girecek, bütün bu taleplerin arkasında biz duracağız. Hepinize teşekkür ederim değerli arkadaşlarım" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!