Türk erkeklerine Nobel’li çağrı

Güncelleme Tarihi:

Türk erkeklerine Nobel’li çağrı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 01:40

Özgecan Aslan’ın korkunç şekilde katledilmesinin hemen üzerine bir konferans için İstanbul’a gelen Nobel Barış Ödülü sahibi üç kadın, Türk erkeklerine seslendi: İnsan olma bilinciyle, bu mücadelede kadınlara destek olun!

Haberin Devamı

İSTANBUL dün Nobel Barış Ödülü sahibi üç aktivisti ağırladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi ve Tevekkül Karman Global Barış ve Demokrasi Merkezi’nin gerçekleştirdiği konferansın ilk ayağını oluşturan ‘Savaşın Kadın ve Çocuklardaki Etkisi’ toplantısında konuşan Yemenli Tevekkül Karman, ABD’li Jody Williams ve İranlı Şirin Ebadi, Özgecan Aslan cinayeti ve onun başına gelen korkunç olay bağlamında kadına şiddet konusunda da Hürriyet’e konuştular.

‘HİNDİSTAN’I HATIRLADIM’

ABD’li Jody Williams, Tarsus’ta öldürülen Özgecan Aslan’ın, kendisine tecavüzlerin yaygın olduğu Hindistan’daki kızları hatırlattığını belirterek, şöyle konuştu:
“Türkiye’de erkeklerin her şeyden önce insan olmanın bilinciyle, mücadeleye kadınlarla birlikte destek olması çok önemli. Birçok kişi kadın haklarından bahsederken çocuk haklarını da aynı kefeye koyuyor. Bu, kadına ‘Seni erkekler korumalı’ fikrini aşılıyor. Kadını aciz gösteriyor. Kenara çekilirsek hiçbir ilerleme olmaz. Ben de gençliğimde cinsel istismara uğradım ve bunu söyleyebiliyorum. Siz de söyleyin.”

Haberin Devamı

‘İSLAM YANLIŞ YORUMLANDI’

İranlı aktivist Şirin Ebadi de, diktatör rejimlerin Ortadoğu’da kadın ve çocuk hak ve hayatlarını hiçe saydığını savunarak şunları söyledi: “Bu coğrafyada İslam yanlış yorumlandı. Bunun en büyük nedenlerinden biri de Kuran’ı sadece erkeklerin yorumlamış olması. Erkeklerce inşa edilen İslam anlayışı var.”
Yemenli aktivist Karman da, Arap Baharı’nda kadın ve erkeklerin kol kola mücadele ettiğini belirterek, “Diktatörler bu kazanımları hiçe sayıyor. Devrimi etkisiz kılmaya çalışıyor” dedi.

NOBEL ALMA TÜYOLARI

Konuşma sonrası üç kadın aktivist, Hürriyet’in “Nobel Barış Ödülü almak isteyen Türk kadınlarına neler önerirsiniz?” sorusuna şu yanıtları verdi:
Şirin Ebadi: “Türk kadınları gerçekten aktif. Mücadelede kararlılar. Gerçekten çok büyük başarılar elde ettiler. Nobel Barış Ödülü formülüne gelirsek, sürekli devam etmeli ve asla yılmamalısınız.”
Tevekkül Karman: “Nobel Barış Ödülü bir amaç değil. Hedef insanlara yardım etmek. Bu konularda bir şeyler yapmak isteyenlerin, kendilerine şu soruları sorması lazım: Toplum akivitelerimden nasıl fayda sağlayabilir? Ben nasıl daha güçlü olabilirim? Kimin gerçekten yardıma ihtiyacı var? Ben Türkiye’deki kadınlarla gurur duyuyorum.”
Jody Williams: “Motivasyon ve etik değerlerle yola çıkarak, herkesin hayatını iyileştirmek için çalışmalısınız. Fakat ‘herkes’ için olması önemli. Biz, protestoların gerçekten en önemli şey olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu sayede ilerleme sağlanabilir. Bu ödülün sahibi her kadın inanılmaz zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bunları göze almalısınız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!