Erdoğan için suç duyurusunda bulundu hakkında dava açıldı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan için suç duyurusunda bulundu hakkında dava açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2015 17:08

Tüketici Hakları Derneği Başkanı'na şok dava. Dernek Başkanı Turhan Çakar'a, Gezi olayları sırasında dönemin Başbakanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ile vali ve emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulunduğu için dava açıldı. Açılan kamu davasının gerekçesi, "Tüzüğünde belirtilmeyen faaliyetle uğraşmak." Davanın ilk duruşması yarın Ankara 32.Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Haberin Devamı


Tüketici Hakları Derneği, Gezi Parkı eylemleri sırasında Ankara’da polisin biber gazının toprağa, suya, havaya karışması ve kalıcı etki bırakması, gösterilere dahi katılmayan yurttaşların gazdan zarar görmesi, özellikle çocukların, yaşlıların ve astım hastalarının gaza maruz kalarak sağlığını yitirmeleri, korkuya kapılarak okula ve işe gidememeleri ve hatta evden çıkamayacak hale gelmeleri nedeniyle, yurttaşlara orantısız bir şekilde biber gazı kullanıldığı gerekçesiyle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Tüketici Hakları Derneği yöneticileri, bu suç duyurusu sonrası İçişleri Bakanlığı'nın 'tüzüğünde belirtilmeyen faaliyetle uğraştığı' gerekçesiyle dernek hakkında denetim başlattığını belirterek, denetim sonunda Genel Başkan Turhan Çakar hakkında kamu davası açıldığını duyurdu.

"POLİS ŞİDDETİNE KARŞI ÇIKMANIN FATURASI"

Denetimde, derneğin rutin faaliyetleri, defterleri, hukuki ve mali yapısına ilişkin herhangi bir aksaklık bulunmadığı vurgulanarak, "Gezi Parkı eylemlerindeki polis şiddetine karşı çıkışın faturası, yönetim kurulu adına suç duyurusuna imza atan Dernek Başkanı Turhan Çakar’a kesilmiştir. İktidar ve yerel idare hakkında yapılan suç duyuruları ile basın açıklamalarını, Dernekler Kanunun 30/a maddesine, yani bir derneğin tüzüğünde belirtilen faaliyet alanları dışında çalışmaması zorunluluğuna aykırı bulan denetçiler, aynı kanunun 32/o bendi ve 33/2 fıkrası uyarınca savcılığa ihbarda bulunmuşlardır" denildi.

1000 TL ÖDE, DAVA AÇILMASIN' TEKLİFİNİ REDDETTİ

THD Genel Başkanı Çakar'a rutin bir uygulama olarak savcılıktan 1000 TL ödemesi karşılığında dava açılmayacağı teklifinde bulunulduğu belirtilirken, "Savcılık teklifini kabul etmeyince İçişleri Bakanlığı raporunu savcılığa gönderen Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünün isteği doğrultusunda Çakar hakkında Dernekler Kanununa Muhalefet iddiasıyla kamu davası açılmıştır" denildi.

İLK DURUŞMA YARIN

Davanın ilk duruşması, yarın saat 11.00’de Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Haberin Devamı

"TÜKETİCİNİN SAĞLIKLI ÇEVREDE YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ"

Haberin Devamı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, hakkında açılan kamu davası ile ilgili olarak Hürriyet'in sorularını şöyle yanıtladı: "Bizim dernek tüzüğüne aykırı davrandığımız gerekçesiyle 1000 TL idari para cezası ödememi istediler. Ben de kabul etmedim. Çünkü tüzüğümüzde vatandaşın sağlıklı çevrede yaşam hakkının sağlanması görevimiz var. Gezi olayları sırasında devlet elinde gazla halkın sağlıklı çevrede yaşam hakkını ihlal etti. Derneğimize yüzlerce telefon geldi; yaşlılar, kadınlar, alışverişe çıkanlar yüzlerce insan, gazdan etkilendiklerini, okula, işe, hastaneye gidemediklerini bildirdiler. Biz de Tüketici Hakları Derneği olarak tüzüğümüzdeki hükme dayanarak ilgili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Çünkü devletin, hükümetin, kamu görevlilerinin vatandaşın güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşamasını temin etme görevi vardır. Bu görev Gezi Olayları sırasında ihlal edilmiştir. Kaldı ki tüzüğünde olsun ya da olmasın tüm örgütlerin suç duyurusunda bulunma hakkı vardır; bununla ilgili dava açma ya da açmama yargının takdirindedir" dedi.

Haberin Devamı

Çakar, tüketicinin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının evrensel bir tüketici hakkı olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye buna ilişkin uluslararası sözleşmelere imza atmıştır. Yarın duruşmada tüketicinin bu hakkının ihlal edildiğini, bu nedenle de görevliler hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu mahkemede anlatacağız" dedi.

"ŞİKAYET' ANAYASAL BİR HAKTIR"

Ankara Barosu Eski Başkanı Sema Aksoy, her kim olursa olsun, şikayetin Anayasal bir hak olduğuna dikkat çekerek, bunun için cezalandırılamayacağını söyledi. Aksoy, "Tüketici Hakları Derneği de tüzüğünde olsun ya da olmasın, 'şikayet' hakkını kullanmıştır. Aynı zamanda sivil toplumu örgütü sayılan dernekler, sendikalar demokrasinin olmazsa olmazıdır. Bu bakımdan demokratik hakkını kullanan, Anayasal çerçeve içinde hareket eden bir derneğin bu şekilde cezalandırılması tamamen baskıya yöneliktir. Nasıl ki Ankara Tabip Odası hakkında Gezi Olayları nedeniyle verilen yönetimin düşürülmesi kararı yargıdan dönmüşse bu karar da yargıdan dönecektir, kanaatindeyim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!