Cumhuriyet’in 3. kadın valisi

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet’in 3. kadın valisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 01:02

Resmi Gazete’de dün yayınlanan Valiler kararnamesiyle 17 ilin valisi değişirken, Kayseri Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya Sinop’a vali olarak atandı. Çetinkaya, 1991-1995 yılları arasında Muğla Valiliği yapan Lale Aytaman ve Kırklareli Valisi olan Esengül Civelek’ten sonra Cumhuriyet tarihinin 3. kadın valisi oldu.

Haberin Devamı

FESTİVAL, VALİYİ GÖTÜRDÜ

Merkeze alınan valiler arasında en dikkat çekeni ise Van Valisi Aydın Nezih Doğan oldu. Doğan, Konya’dan Van’a atandıktan sonra Kürt Şair Feque Teyran adına geleneksel olarak yapılan festivali iptal etme kararıyla gündeme gelmişti. Doğan’ın, sorun yaşadığı Vali Yardımcıları Mehmet Özel, Zafer Coşkun, Hakan Alkan, Salih Altun ve Mehmet Yüzer, İçişleri Bakanlığı’na istifa dilekçesi vermişlerdi. Olayların ardından İçişleri Bakanlığı bölgeye müfetiş göndermişti. Son dönemlerde 6 kişinin ölümüyle gündeme gelen Cizre’deki olaylar da valiyi yerinden etti. Şırnak Valisi Hasan İpek, görevden alındı. Yasadışı geçişler, IŞİD ve El Kaide bağlantılı olaylarla gündeme gelen Gaziantep de Vali Erdal Ata da merkeze alındı. Gaziantep’de bir ay önce de Türkiye’deki en büyük silah ve mühimmatın ele geçirildiğini “Açıklarsam dudağınız uçuklar” sözleriyle duyuran Emniyet Müdürü Ali Gezer de görevden alınmıştı.

Haberin Devamı

YENİ GÖREV YERLERİ

Kararnameyle Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen de merkeze alındı. Merkez Valisi Enver Salihoğlu Tekirdağ’a, Mülkiye Başmüfettişi Musa Işın Ağrı’ya, Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger Bingöl’e, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Aydın Baruş Bolu’ya, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Ali Fidan Düzce’ye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Murat Zorluoğlu Elazığ’a, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya Gaziantep’e, Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak Mardin’e, Düzce Valisi Ali İhsan Su Şırnak’a, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan Van’a atandı.

İktisat doktoru

CUMHURİYET tarihinin 3’ncü kadın valisi olan Yasemin Özata Çetinkaya, 1976’da Ankara’da doğdu. İlk, orta, lise ve üniversiteyi Ankara’da tamamlayan Çetinkaya, 1996’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu; aynı yıl İçişleri Bakanlığı’nın açtığı Kaymakam adaylığı sınavını kazanarak, Kırıkkale Kaymakam Adayı olarak mülkî idare amirliği mesleğine başladı. Isparta-Gönen’de Kaymakam vekilliği görevinde bulunan Çetinkaya, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalında yüksek lisans yaptı. Kaymakamlık görevlerinden sonra 2008-2011 arasında Batman Vali Yardımcılığı, 2011-2013 yılları arasında ise Hacılar Kaymakamlığı yaptı. Çetinkaya, 2013’te Talas Kaymakamı olarak atandı. 2012’de K.T. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim dalındaki doktora eğitimini tamamlayıp “İktisat Doktoru” unvanını aldı. Evli ve 3 kız çocuğu annesi olan Çetinkaya, İngilizce biliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!