Bu paketle adım atılmaz

Güncelleme Tarihi:

Bu paketle adım atılmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 02:14

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’ndan, Aralık 2012’de dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından başladığı açıklanan Çözüm Süreci’nin “15 Şubat’la birlikte son derece tehlikeli, kritik ve bitme noktasında olduğu” belirtildi.

Haberin Devamı

Dün sabah saatlerinde yayınlanan yazılı açıklamada, “AKP’nin tutarsız ve müzakereye gelemeyen politikaları nedeniyle, süreci ve AKP’nin yaklaşımlarını ciddi biçimde sorgulama hakkımız doğmuştur. Şimdi hareket olarak böyle ciddi ve kritik bir sorgulama, yeni kararlar alma aşamasındayız” denildi. Açıklama özetle şöyle devam etti:

HİÇBİR ADIM ATMAYACAKLAR

“AKP iktidarı kendine yakın basın ve medya organları üzerinden algı yaratma ve yönetme politikasını ısrarla sürdürmektedir. Erdoğan bir adım daha ileri gidip üstenci bir üslupla ‘Bugünlerde bir açıklama bekliyoruz’ demektedir. Önderliğimizin iletmiş olduğu müzakere taslağını desteklediğimizi kamuoyuna deklere etmiştik. Ne var ki, önderliğimizin ve hareketimizin duruşu karşısında AKP oyalama politikalarını sürdürmüştür. AKP, istediği kadar ‘Demokratikleşme, süreç ve müzakere’ desin, bunların hepsinin demagojiden ibaret olduğu, İç Güvenlik Yasası’ndan da rahatlıkla görülmektedir. Demokrasi, çözüm ve müzakereye kapalı olan bir zihniyetin, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü konusunda hiçbir adım atmayacağı ortaya çıkmıştır. AKP’nin artık demagoji, sahte algı yaratma politikalarını terk etmesi gerekmektedir. Önder Apo’yla yaptığı diyalogun ciddiyet ve samimiyeti, hemen yarın derhal müzakerenin başlaması, izleme heyetinin oluşması, izleme heyetinin Önder Apo’yla görüşmesiyle ortaya çıkacaktır. Yoksa bizim için sürecin 15 Şubat’la birlikte son derece tehlikeli, kritik ve bitme noktasında olduğunu belirtmek durumundayız.”

Haberin Devamı

Hükümet 10 maddelik ev ödevini açıklasın

KCK’dan sonra bir açıklama da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Partisinin grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, “Kandil, Öcalan’ı açığa düşürme pahasına, silahsızlanma çağrısı yapılmasını engelliyor” değerlendirmelerine atıfla, “Çözüm Süreci’yle ilgili silah bırakma tartışması yürütülüyor ancak hükümetin 10 maddelik ev ödevi var. Bu da İmralı’da konuşuldu. Bunu neden söylemiyor Başbakan? ‘Bu 10 maddede mutabakat sağlanırsa en kısa zamanda silahsızlanmayla ilgili adım atılacak’ diye görüşme var. Hükümet bu 10 madde yokmuş gibi davranıyor. Hükümet adına yazıp çizenler de 10 maddeyle ilgili bir şey söylemiyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Demirtaş, “10 maddelik ev ödevi hangi başlıklardan oluşuyor?” sorusuna “10 madde bilinen, özgürlüklere, demokrasiye, barışa dair atılması gereken adımlar. Öcalan’ın çağrısı da bu 10 maddeye dair. Çok istiyorlarsa kendileri paylaşsın. Öcalan, ‘Bu 10 maddede uzlaşma sağlayalım, hemen gereğini yapalım’ diyor. Sürpriz maddeler değil” yanıtını verdi.

PAKET DİNAMİTLİYOR

“Paket gelirse süreç ilerlemez mi?” sorusuna ise Demirtaş’ın yanıtı şöyle oldu: “Paket sadece Çözüm Süreci’ni değil, bütün toplumsal barış dinamiklerini tahrip eden pakettir. Çözüm Süreci’ni de olumsuz etkiliyor, toplumdaki bütün barış arayışlarını da dinamitliyor. Muhalefetin ezildiği yerde kimse barıştan söz edemez.” - Okan KONURALP / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!