Aile içi şiddet Acil Yardım Hattı TKDF’ye emanet

Güncelleme Tarihi:

Aile içi şiddet Acil Yardım Hattı TKDF’ye emanet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 01:07

Hürriyet gazetesinin aile içi şiddete dikkat çekmek ve mağdura destek olmak için başlattığı Acil Yardım Hattı bundan sonra Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) çatısı altında devam edecek.

Haberin Devamı

HÜRRİYET gazetesi, ‘Aile İçi Şiddete Son!’ kampanyası çerçevesinde 2007 yılından bu yana işlettiği Acil Yardım Hattı’nı Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’na (TKDF) devretti. 7’si uzman psikolog, 1’i avukat olmak üzere 10 kişilik ekipten oluşan Acil Yardım Hattı, şiddet gören kadın ve çocuklara destek olmaya bundan böyle TKDF’yle devam edecek. Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Acil Yardım Hattı’nın bugüne kadar binlerce şiddet mağduruna destek verdiğini ve bir sistem oluşturarak bu işin nasıl yapılması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

7 YIL SÜRDÜ

“Aslında, farkındalığı artırmak ve yol göstermek amacıyla 1 yıllık bir pilot proje olarak başlamıştık. Ancak giderek artan şiddet vakalarının yakıcılığı ve uygulamadaki aksaklıklar nedeniyle bir türlü bırakamadık, 7 yılını tamamladık. Ancak bu bir medya kuruluşunun sonsuza kadar yürüteceği bir görev değil. Devlet-sivil toplum işbirliğinde sistematik olarak yürütülmesi gereken bir sorumluluk. O yüzden artık işin asıl sahibine, sivil topluma devrinin zamanı çoktan gelmişti” diyen Vuslat Doğan Sabancı, hattı gönül rahatlığıyla TKDF’ye devrettiklerini, federasyonun bu görevi en iyi şekilde yürüteceğinden emin olduğunu belirtti.

Aile içi şiddet Acil Yardım Hattı TKDF’ye emanet

‘İYİ BİR ÖRNEK’

Haberin Devamı

TKDF Başkanı Canan Güllü de 1976 yılında kurulan federasyonun sosyal sorumluluk çalışmalarına çok önem verdiğini, Hürriyet’in Acil Yardım Hattı’nın da Türkiye’de alanındaki en iyi örnek olduğunu söyledi. Bugüne kadar başarılı çalışmalarıyla çok önemli bir açığı kapatan Acil Yardım Hattı’nı federasyona emanet ettiği için Hürriyet’e teşekkür eden Güllü, “Bu önemli sorumluğu layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız. Bunu da ancak Hürriyet gibi duyarlı özel sektör kuruluşları, devlet ve sivil toplum kurumlarının desteğiyle yapabiliriz” dedi.

42 bin 240 kişi aradı

Acil Yardım Hattı 15 Ekim 2007 ve 1 Şubat 2015 tarihleri arasında 42 bin 240 çağrı aldı. Hat, 15 bin 674 şiddet mağduruna destek oldu.
Arayan her 5 mağdurdan 2’si fiziksel şiddetten şikâyet ederken, bunların yarısına yakını fiziksel şiddetin yanı sıra bir ya da birkaç başka şiddet türüne de maruz kaldığını belirtti.
Mağdurların yüzde 91.4’ü kadın, yüzde 3.7’si çocuk, yüzde 4.9’u erkek, destek alanların yaş aralığı ise 1–95’ti.
Arayan kadınların yüzde 68.06’sı eşinden şiddet görüyordu.
2 bin 148 hayati tehlike içindeki acil vakaya destek olan Acil Yardım Hattı, Türkiye’nin 81 ilinden ve 17 farklı ülkeden arandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!