Valiliğe yürümek isteyen esnaf grubuna biber gazlı müdahale

Güncelleme Tarihi:

Valiliğe yürümek isteyen esnaf grubuna biber gazlı müdahale
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 15:20

GAZİANTEP’te yeni yapılan Karataş Sanayi Sitesi’nde dükkan alamadıkları iddiasıyla toplanarak valiliğe yürümek isteyen esnafa polis, biber gazıyla müdahale etti, 1 kişi gözaltına alındı. Esnafa gaz sıkmayan istemeyen bir polis memurunu amirleri "sık lan sık" diyerek gaz sıktırdı. Bu sırada bir amirin polis memurunun ensesine vurduğu görüldü. Gaziantep Valiliği, eylem yapan esnaf grubuna müdahale sırasında ensesinden tuttuğu meslektaşına ’Sık lan sık’ diyerek biber gazı sıkmaya zorlayan polis memuru hakkında idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Merkez Şahinbey İlçe Belediyesi tarafından Karataş bölgesine yaptırılan Sanayi Sitesi’nden ihaleye girmelerine rağmen dükkan alamadıklarını ve aldıkları dükkanların ödemelerini yapamadıklarını iddia eden 400 kişilik esnaf grubu, dün öğle saatlerinde Şahinbey Belediyesi önünde toplanarak eylem yaptı.

Haberin Devamı

Belediyeye tepki gösteren kalabalık, bir süre sonra Gaziantep Valiliği’ne yürümek istedi. Atatürk Bulvarı’nı trafiğe kapatarak yürüyen grup, polisin uyarılarına rağmen dağılmayınca biber gazıyla müdahale edildi.

Bu sırada esnafa gaz sıkmayanbir polis memuruna amirleri "sık lan sık" diyerek gaz sıktırdı. Bu sırada bir amirin polis memurunun ensesine vurduğu görüldü.

1 kişinin gözaltına alındığı müdahalenin ardından kalabalıktan bazıları dağılırken, bazıları ise yürüyüşü sürdürdü. Polis, valilik ve belediye önünde güvenlik önlemi aldı.

Haklarını aradıklarını söyleyen esnaftan Uğur Delihan "Biz de herkesin aldığı gibi dükkan almak istiyoruz. Şu an bizden yarısı peşin, geri kalan yarısını ise 2 yılda istiyorlar" dedi.

Belediyenin ticarethane olmadığını ifade eden Mehmet Ay ise "Belediyenin amacı insanlara hizmet vermek. Burası emlak bürosu değil. 1 yıl önce metrekaresi 750 lira olan işyerlerini yüzde 20’si peşin, geri kalanı ise 10 yıl ödemeli şeklinde verildi. Ama şu anda yarısı peşin diğer yarısı ise 2 yıl da alınacak. Bizim amacımız üzüm yemek, bekçi dövmek değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

’SIK LAN SIK’ DİYEN POLİSE SORUŞTURMA

Gaziantep Valiliği, eylem yapan esnaf grubuna müdahale sırasında ensesinden tuttuğu meslektaşına ’Sık lan sık’ diyerek biber gazı sıkmaya zorlayan polis memuru hakkında idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Kentsel dönüşüm kapsamında Şahinbey İlçesi Karataş bölgesinde yeni işyerleri yapılmasıyla ilgili dün saat 14.00 sıralarında Şahinbey Belediyesi’ne yürüyen yaklaşık 100 esnaf grubuna yönelik önlem alındığı belirtilen açıklamada, yapılan görüşmelerle grubun dağılmasının sağlandığı kaydedildi.

Esnafın bugün de eylem yapacağı duyumu alınınca polisin önlem aldığı kaydedilen valilik açıklamasında şöyle denildi:

Haberin Devamı

"12.02.2015 günü belirtilen yerde gerekli emniyet tedbirleri alınmış, yaklaşık 70 kişilik bir grup saat 09.30 sıralarında Şahinbey Belediyesi önünde toplanmış, daha sonra buradan dağılarak, ara sokaklardan tekrar birleşmek suretiyle Valilik binasına doğru yürüyüşe geçmiş, Atatürk Bulvarı’na geldiklerinde kaldırımda yürümek yerine, yol üzerinde yürüyerek tamamen yolu trafiğe kapatmışlardır. Ulaşımın aksaması üzerine ivedi olarak grubun bulunduğu yerde önlem alınmış, görevlilerimizce defaten yolu açmaları ve kaldırımda yürümeleri konusunda ikaz edilmelerine rağmen grup uyarılara uymayarak, yolu tamamen trafiğe kapatmış, grup görevlilerimizce engellenmeye çalışıldığı esnada, görevlilerimizin üzerine aniden yüklenmeleri ve zincirde görevli personeli aşıp devam etme girişiminde bulunmaları üzerine, gruba karşı müdahale talimatı verilmiştir. Bu esnada grupta gazcı olarak görev yapan polis memurunun görev yaptığı sırada, diğer bir polis memurunun gaz sıkması hususunda yönlendirme yaptığı esnadaki olumsuz davranışlarından dolayı, gerekli idari inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

CHP'DEN TEPKİ: BU SİVİL DİKTATÖRLÜĞÜN GÖSTERGESİDİR

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Gaziantep'te yaşanan olayların Türkiye'de sivil diktatörlüğün göstergesi olduğunu söyledi. Altay, demokratik rejimlerde herkesin protesto ve tepki hakkı bulunduğunu anımsatarak, "Ancak AKP iktidarının son yıllarında demokraside daralma yaşanıyor. Tepki gösterme hakkını kullanmaya kalkışan herkes potansiyel suçlu, terör örgütü üyesi gibi gösteriliyor. Bugün de Gaziantep'te devletin ceberrut yüzü bu şekilde kendini göstermiştir" dedi.

Gaz sıkmayan polisi kutlayan Altay, "Ona hakaret eden amiri de şiddetle nefretle kınıyorum. Polisler Anayasa ve kanunlar çerçevesinde görev yapmaları gerektiğini unutmasınlar. Bu iktidarın 110 günlük ömrü kaldı, onlar gittiğinde bu yapılanlar için hesap sorulacak. O zaman kimsenin, bana verilen emri uyguladım, deme hakkı olmayacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Altay, "Belli ki 400 insanın canı yanmış. Bir haksızlığa uğramışlar. Valinin en temel görevi vatandaşı dinlemektir. Bir zamanlar kömür kamyonlarına çıkın, ev ev kömür dağıtın, diyenlerin istediği gibi kobay vali olmamalılar. Valiler devletin valisidir; hükümetin sopası değildir. Valiye düşen esnafın, vatandaşın derdini dinlemektir. Yaşanan bu manzaralar Türkiye'de sivil bir diktatörlük yaşandığının göstergesidir" dedi. - Aysel ALP/ANKARA

TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: ESNAF SÜKUNETİN BEKÇİSİDİR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Gaziantep'te esnafın belediye ile aralarında sorun olduğunu, dertlerini anlatmak için de valiye gitmek istediklerini söyledi. Valiliğe giderken tecrübesiz bir polis amirinin esnafa gereksiz yere müdahalede bulunduğunu belirten Palandöken, "Gaza ne gerek var? Ama bizim birlik başkanımız hemen devreye girmiş ve olayları yatıştırmış. Esnaf sükûnetin bekçisidir. Onlar sadece dertlerini anlatmak için valiliğe gitmişler. Yasal yollardan dertlerini anlatacak en büyük mülki amir validir. Dolayısıyla ona gitmelerinden daha doğal bir şey olamaz. Biz polisin, bekçinin en büyük yardımcısıyız, koruyucusuyuz. Bir müdahale yapılmışsa yazık olmuş. Esnaf ülkenin selameti için mücadele eden bir kesimdir. Ülkede kaos yaratan değil, elini taşın altına koyandır. Ülkede sükûneti sağlayandır. Toplumun orta direğidir. İki kişi kavga etse ayıran esnaf olur. Birini dükkanına alır ki kavga önlensin, büyümesin, der. Bu tür bir polis müdahalesine hiç gerek yok" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!