CHP'den 'Mor Bayrak' projesi

Güncelleme Tarihi:

CHPden  Mor Bayrak projesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 12:47

CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Parti Meclisi Üyesi ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı Yardımcısı Ayça Akpek, CHP'li belediyelerde başlatılacak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik 'Mor Bayrak Projesi' hakkında TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, "Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak nerede bir sıkıntı, nerede bir sorun varsa çözmeye çalışıyoruz. Son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle çok sıkıntı çeken Ezidilere, Kürtlere, Türkmenlere yardım ediyoruz. Hem Kerkük'e, hem Silopi'ye, Hem Bosna'ya hem Kobani'ye el uzatıyoruz. Yine Türkiye'deki gelişmişlik farkını gidermek için de kardeş belediyecilik uygulamamızla doğudan batıya kardeş belediye projemizi yürütüyoruz" dedi.

"KADINLARIN YÜZDE 38'İ GELECEĞİN KADINLAR İÇİN DAHA KÖTÜ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYOR"

Veli Ağbaba, "Bugünkü konumuz maalesef son günlerde artarak devam eden kadına yönelik şiddet sorunu ve bununla ilgili uygulamaya koyacağımız projemiz. Bildiğiniz gibi, yalnızca 2014 yılında 281 kadın öldürülmüş. Kadınlar öldürülmüyorsa taciz ediliyor, tecavüze uğruyor, şiddetin türü değişiyor ama devlet şiddeti değişmiyor çünkü kadınlar devlet tarafından korunmuyor. Maalesef kadının adı yok, kadın hala ikinci sınıf vatandaş. Bu konuda bizim de eksikliklerimiz olduğunu biliyoruz. Bu ülkede kadına yönelik şiddet ve kadın erkek eşitsizliği ile iktidarın tercihleri arasında doğrudan bir ilişki var arkadaşlar. İktidar kadını kocasından, sevgilisinden korumuyor, şiddete göz yumuyor. İktidar kadını çalıştırmıyor. Bu ülkede her 10 kadından 7'si çalışmıyor. Bu ülkede kadınlar üniversiteye gitmek istiyor, ama kadınların yüzde 36'sı ilkokul mezunu. Kadınlar ağır işçi, kadın ev kadını da olsa, çalışsa da ev içi sorumluluğu değişmiyor. Türkiye'de kadınlar gelecekten umutlu değil, kadınlar ölüm tehdidi ile karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Bunu sadece söylemiyoruz. Yaptırdığımız araştırmalar da söylüyor; Kadınların yüzde 79'u bugünkü Türkiye'de hayat şartlarının, kadınlar için erkeklere oranla daha zor olduğunu düşünüyor. Türkiye'deki kadınların yüzde 71'i erkeklerin daha imtiyazlı olduğuna inanıyor. Kadınların yüzde 78'i kadınlara saygılı ve itibarlı davranıldığına inanmıyor. Kadınların yüzde 38'i geleceğin kadınlar için daha da kötü olacağını düşünüyor. Kadınlar böyle düşünüyor. Çünkü AKP, iktidarını eşitsizlik, adaletsizlik üzerine kurmuş, toplumun her bir bireyini özellikle kadınları şiddetle baş başa bırakmış ve bundan besleniyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"CİNSİYET EŞİTLİĞİ KRİTERLERİNİ YERİNE GETİRMİŞ BELEDİYELERİMİZE 'MOR BAYRAK' VERECEĞİZ"

Haberin Devamı

Veli Ağbaba, Kadınlara yönelik şiddet bir insan hakları ihlali ve kadınlara yönelik ayrımcılıktır. İster kamusal ister özel alanda meydana gelsin kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar veya ıstırap veren her türlü konu kadına yönelik şiddettir. Bugün bu ülkede kadınlara yönelik şiddetin ve eşitsizliğin her türü ile karşı karşıyayız. İstihdam alanından, eğitime gündelik yaşama kadar. Gerek kamu gerek özel alanda tüm bireylerin özellikle kadınların şiddetten arınmış yaşama haklarını sağlamak ve korumak için gerekli yasal tedbirleri almak devletin görevidir. Ama bugünkü devlet anlayışı bütün uluslararası yükümlülüklerine karşın bu sorumluluğunu yerine getirmemektedir. Biz Türkiye'deki bu eşitsizlik tablosunu belediyelerimizden başlayarak değiştireceğiz. Önce şunu söylemek istiyoruz: Hiçbir yurttaşımız, CHP'li belediyelerde cinsiyetinden, dininden, mezhebinden, cinsel yöneliminden, engelinden, yaşından ya da benzeri herhangi bir nedenden dolayı ayrımcılığa uğrayamaz, uğramayacak. Bizim belediyelerimiz insan hakları, özgürlük ve eşitliğin merkezleridir. Bunu daha da güçlendireceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini her aşamada güçlendirmek için belediyelerimizde yeni bir proje başlatıyoruz. Öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerini yerine getirmiş belediyelerimize 'mor bayrak' vereceğiz" dedi.

Haberin Devamı

'MOR BAYRAK' KRİTERLERİ
Veli Ağbaba, şunları söyledi:
''Belediyelerimizi değerlendireceğiz; Belediyelerimizdeki kreş/çocuk bakımevi/kadın sağlık merkezi/hasta bakımevi/yaşlı bakımevi/sığınma evi sayısı; kadın belediye başkan yardımcısı; kadın yönetici sayısı; kadın çalışan sayısı; cinsiyete duyarlı bütçe oluşturmak gibi kriterleri sağlamış belediyelerimiz 'mor bayrak' almaya hak kazanacak. Ama bununla sınırlı kalmayacağız. Belediyelerimiz ilçe sınırları içindeki kamu kurumları da dâhil tüm işyerlerini değerlendirmeye tabi tutacak. Yine uluslararası kriterleri esas alacağız. İşyerlerindeki kadın çalışan; kadın yönetici sayısı; kadın-erkek çalışanların ücretleri; kreş; emzirme odası olup olmadığına göre değerlendirme yaparak işyerlerine 'mor bayrak' vereceğiz. Kadınlara yönelik şiddet konusunda belediyelerimizi, muhtarları, baroları ve STK'ları birlikte çalıştıracağız. Tüm bu grupları kapsayan "yerel bir kadına yönelik şiddet ağı" kuracağız. Muhtarlar, belediyelerle birlikte şiddet mağduru kadınların başvuru noktası olacak. Bu vesile ile biz yurttaşlarımıza da şu çağrıyı yapıyoruz. "Mor bayrak"ı olan işyerlerine itibar edin, oralardan alışveriş yapın, oralardan hizmet alın. Böylece işyerleri arasında pozitif bir rekabet yaratalım. Kadın emeğine, kadın erkek eşitliğine önem veren işyerlerini tercih edelim ki bu konudaki duyarlılık tüm ülkemize yayılsın. Yakın bir gelecekte akıllı telefon uygulaması da oluşturacağız. Bu uygulamayla en yakın mor bayraklı işletmeyi görmek de mümkün olacak. "Mor bayrak" kriterlerini her yıl yenileyip, "mor bayrak" kriterlerini yükselteceğiz. "

Haberin Devamı

"KADINLARIMIZDAN AYRI DEĞİL, KADINLARLA BİRLİKTE BİR GELECEK KURACAĞIZ"
Veli Ağbaba, "Önce belediyelerimizden başlayarak eşitliği tüm ülkeye yayacağız. Biz eksikliklerimizin farkındayız. Bunları gidermek için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Şimdiden bu konuda söz veriyoruz. 2019 yılında tüm belediyelerimiz 'MOR BAYRAKLI' olacak. Bugün belediyelerimizde yaptığımız bu çalışma yarın iktidara geldiğimizde yapacağımız çalışmaların göstergesi olacaktır. Bütün belediyelerimize genelge göndereceğiz. Mart ayı başında yapılacak belediye meclislerinde belediyelerimiz “mor bayrakö ile ilgili karar alacak. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü bu vesile ile kutlamış olacağız. Biz kadınlarımızdan ayrı değil, kadınlarla birlikte bir gelecek kuracağız" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!