Korkusu olan cübbesini çıkarsın

Güncelleme Tarihi:

Korkusu olan cübbesini çıkarsın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 01:33

YARGITAY Birinci Başkanı seçilen İsmail Rüştü Cirit, dün Yargıtay’da düzenlenen törenle mazbatasını aldı. Törende önce eski Başkan Ali Alkan’ın dönemine ilişkin 6 dakikalık bir film gösterildi.

Haberin Devamı

Fonda Barış Manço’nun duygusal Gülpembe şarkısı çalındı. Yargıtay Birinci Başkanvekili Seyit Çavdar, Cirit’in özgeçmişini okudu. Cirit’in, sorunların büyük, beklentilerin yüksek olduğu zor bir dönemde Yargıtay Birinci Başkanlığı’na seçildiğini belirten Çavdar, “Ancak inanıyorum ki bilgi birikiminiz, anlayışlı ve güvenilir kişiliğinizle sorunları çözüp beklentilere cevap vereceksiniz ve her başarılı çalışmanız Türk hukuk tarihine unutulmaz izler bırakacak” dedi. Çavdar, konuşmasının ardından Cirit’e mazbatasını takdim etti. Daha sonra Yargıtay Onursal Başkanı Ali Alkan, cübbesini etrafında bir tur attırarak Cirit’e giydirdi. Cirit de özetle şunları söyledi:

ÇALIŞMA AZMİNDEYİZ

“Korkusu ve beklentisi olanların cübbesini çıkarması gerekir. Yasama, yürütme ve yargı, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre Anayasa’nın çizdiği sınırlar içerisinde faaliyetlerini yürütür. Tarafsızlık ve bağımsızlık yargı erkinin vazgeçilmez, en temel ilkeleridir. Biz, dün olduğu gibi bugün ve yarın da tarafsızlık ve bağımsızlığımızdan ödün vermeyeceğiz. Adaletin bir an önce gerçekleşmesi ve toplumun beklentilerine cevap verebilmek için bütün çabamızla çalışma azmindeyiz. Şu anda 8 yeni dairemiz kurulmuştur ancak bu dairelerimizin faaliyete geçmesi için bina sorunumuz var. Bu bina sorunumuzun bir an önce halledilmesi için çaba ve gayret içerisindeyiz. En geç nisan ayı içerisinde yeni dairelerimizin faaliyete geçeceği ümidindeyim. Yargı ve Yargıtay’ın birikmiş sorunlarının çözümü için, halkın güven ve inanırlığını arkamıza alabilmek için elimizden gelen çaba ve gayreti göstereceğimize kesinlikle inanmanızı istiyoruz.”

AYM’DE TÖRENSİZ

Haberin Devamı

AYM Başkanlığı’na seçilen Prof. Dr. Zühtü Arslan içinse, selefi Haşim Kılıç önceki gün emeklilik dilekçesi verip ayrıldığı için devir teslim töreni yapılmadı. AYM Başkanlığı’na, AYM üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan’ın seçilmesi, yeni AYM Kanunu gereğince dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM kaynaklarından alınan bilgiye göre, eski AYM Kanunu başkan ayrıldıktan sonra seçim yapılmasını öngörüyor, böylece devir teslim töreni fiilen olmuyordu. Ancak yeni AYM Kanunu, başkan gitmeden 2 ay önce seçim sürecinin başlatılıp yapılmasını düzenledi. Ancak Haşim Kılıç, görev süresinin dolacağı gün olan 13 Mart’ı beklemeden emekli oldu. Bunun üzerine yeni AYM Başkanı Arslan, dün sabah seçilme kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla makamına giderek görevine resmen başlayınca devir teslim töreni yine yapılmadı.

Yargıtay’a ilk kadın genel sekreter

YENİ Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, dün ilk atamasını yaparak Genel Sekreterlik görevine Yargıtay üyelerinden Şebnem Günaydın’ı atadı. Böylece Günaydın, Yargıtay’ın 147 yıllık tarihindeki ilk kadın genel sekreteri oldu. Günaydın, atanmasıyla ilgili Hürriyet’e “Yargıtay’ın ilk kadın genel sekreteri olmaktan mutluluk duydum” dedi. Yargıtay’da, bugüne kadar daire başkanlığı gibi adli göreve kadın başkanlar seçilmişti. Ancak Yargıtay Başkanı, Yargıtay Başsavcısı, Yargıtay Genel Sekreteri gibi idari bir göreve hiç kadın atanmamıştı. Türkan Güven, 1989 yılında Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçilmiş ve Yargıtay’ın ilk kadın daire başkanı olmuştu. Güven, emekli olana kadar 12 yıl boyunca 4 kez başkanlığa seçilerek, kırılması zor bir rekora da imza atmıştı. Danıştay’da ise birçok kadın genel sekreter görev yapmıştı.

DİVAN ÜYESİ

Haberin Devamı

Yargıtay Genel Sekreteri olan Günaydın, Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) sosyal demokrat kanadının desteklediği bir isim. Günaydın, Yargıtay’daki ‘Paralel Yapı’yı tasfiye etmek için, çıkarılan son yargı paketi kapsamında Yargıtay’daki dairelerin işbölümü ve üyelerin dağılımını yeniden yapan ve yetkileri artırılan kritik Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun da 12 asıl üyesinden biri. Kurul’a, YBP koalisyonundan seçilen isimlerden 5’inin sosyal demokrat, diğer 7 ismin muhafazakar-milliyetçi isimlerden oluştuğu kulislere yansımıştı. 29 Aralık 2014’teki seçimde Günaydın, 413 oyla Kurul’a seçilmişti. Oya ARMUTÇU / ANKARA


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!