Bu davetiye kriz çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Bu davetiye kriz çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 14:03

İSTANBUL Roman Dernekleri Federasyonu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün İstanbul Wow Otel’de bugün ve yarın düzenleyeceği “Yeni Türkiye Vizyonunda Roman Çalıştayı” başlıklı çalıştayın davetiyesi şaşkınlık yarattı. Davetiyedeki “uyuşturucu ve asayiş suçları ile mücadele” ifadesi tepki çekti. Türkiye Roman Hakları Forumu’ndan (ROMFO) Avrupa Roman Hakları Merkezi (ERRC) Türkiye İnsan Hakları Gözlemcisi Hacer Foggo, “Toplantı davetiyesini okuduğumuzda gözlerimize inanamadık, utanç duyduk. Romanlar ‘uyuşturucu ve asayiş suçları’ ile önyargılı biçimde anılıyor. ROMFO olarak bu metni protesto ediyoruz.” dedi.

Haberin Devamı

Çalıştayın davetiye metninde şöyle deniliyor: “Seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu ve Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun yürütmüş oldğu Roman Açılımı kapsamında eğitim, istihdam, konut, sağlık, kültür ve uyuşturucu ve asayiş suçları ile mücadele konularında hükümetimizle yapılan çalışmaların bir sonuca bağlanması amacıyla gerçekleştireceğimiz Yeni Türkiye Vizyonunda Yeni Roman Çalıştayı’na katılımı(n)ızdan onur duyacağız.” Roman hakları savunucusu ROMFO ve ERCC’den Hacer Foggo davetiyeyle ilgili şu tepkiyi gösterdi:

“Ben bu çağrıyı elime aldığımda onur değil tam tersine çok utanç duydum. Birincisi yaklaşaık 10 yıldır Roman dernekleri ve Roman hakları savunucuları tam da bu önyargıları kırmak için mücadele etti. Hatta aylarca yapılan toplantılar sonucunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Romanlara ilişkin bir strateji eylem planı taslağı hazırladı. Bu plan hazırlanırken bizler ROMFO ve başka dernek temsilcisi arkadaşlarımız bu önyargılar va ayırımcılığa karşı mücadele edilmesi gerektiğini, Romanların ‘uyuşturucu, hırsızlık’ gibi önyargılarla anılmaması gerektiğini, tam tersine Romanlara ilişkin önyargıların kaldırılması için öncelikle kamuda çalışanların ayırımcılık konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledik. Bu önerimiz de bakanlığın strateji planında var.

Haberin Devamı

Bu davetiye kriz çıkardı

ROMAN SORUNU ASAYİŞE İNDİRGENEMEZ

Şimdi bu davet metinlede yeniden anlıyoruz ki Romanlar yine ‘uyuşturucu’ yine ‘asayiş suçları’ ile önyargılı biçimde anılıyor. Bu yüzden biz ROMFO olarak bu metni protesto ediyoruz. Ve diyoruz ki Romanların eğitim, barınma haklarını bir kenara atıp, taleplerini görmezden gelerek sorunları aşağı çekip ‘asayiş’ durumuna indirmek Romanları görmezden gelmek anlamına gelmektedir. Bir an önce Türkiye’deki tüm Roman temsilcileriyle bir araya gelinerek strateji planı hayata geçirilsin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!