Onlar şimdi

Güncelleme Tarihi:

Onlar şimdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2015 01:56

Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) 2010-2014 arasında görev yapan hâkimlerin çoğu tenzili rütbeye uğrayarak yeni atamalarla mahkemelerde görevlendirildiler. Bir kısmı ise öğretim üyeliğine ve avukatlığa döndü. 1’inci Daire Başkanı İbrahim Okur İstanbul Anadolu 3’üncü İş Mahkemesi’nde yetkilendirildi. 2’nci Daire Başkanı Nesibe Özer ise İstanbul Küçükçekmece 1’inci Çocuk Mahkemesi’nde çocuk hâkimi oldu.

Haberin Devamı

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 2010-2014 yılları arasında görev yapan 1’inci ve 2’nci Daire Başkanları İbrahim Okur ve Nesibe Özer pasifize edildirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile soruşturma izinleri konusunda çatışan eski Başkanvekili ve 3’üncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici, Danıştay üyeliğine geri döndü. Hamsici, Danıştay Başkanlık Kurulu’nca yapılan yeniden görevlendirmede vergiden daha kritik bir görev olan idari daireye verildi. Hamsici, Danıştay 2’nci Dairesi’nde görev yapacak. Bu daire ağırlıklı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bu bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında görevli kamu personeli hakkında uygulanan mevzuattan kaynaklı anlaşmazlıkların temyiz incelemelerini yapıyor.

Haberin Devamı

Onlar şimdi

OKUR İŞ, ÖZER ÇOCUK HÂKİMİ

Eski HSYK döneminde neredeyse her ay bir kararname çıkaran 2011 yılının ilk 8 ayında 3 bin 79 hâkimin görev yerini değiştiren 1’inci Daire’nin eski Başkanı Okur, son yetki kararnamesi ile iş hâkimi olarak görevlendirildi. Okur, bağımsız aday olduğu seçimi kaybedince Yargıtay Savcılığı’nı istemişti. Ancak Okur, önce Bakırköy Savcılığı ardından İstanbul Anadolu Hâkimliği’ne verilmişti. Okur, kendisinin isteğiyle son yetki kararnamesinde İstanbul Anadolu 3’üncü İş Mahkemesi’nde yetkilendirildi. Hâkim ve savcılara disiplin soruşturması yapan ve aday olduğu seçimi kaybedince İstanbul’a gönderilen eski HSYK 2’nci Daire Başkanı Nesibe Özer ise Küçükçekmece 1’inci Çocuk Mahkemesi’nde çocuk hâkimi olarak yetkilendirildi. Özer HSYK’ya seçilmeden önce ise Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’ydı.

ÖNCEDEN DAHA ÜST GÖREVDEYDİLER

Tıpkı Nesibe Özer gibi diğer bazı üyeler de HSYK’ya seçilmeden önce de şimdi atandıkları yerlerden daha üst düzey görevlerdeydiler.
HSYK’nın eski üyelerinin bazılarının kurula seçilmeden önceki görevleri şöyleydi:
Teoman Gökçe: Yargıtay 10. Ceza Dairesi Tetkik Hâkimi. Ömer Köroğlu: Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı. Hüseyin Serter: Adana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı. İsmail Aydın: Edirne Hâkimi.

Haberin Devamı

HSYK’dan tenzili rütbeye

1- Nesibe Özer: Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’yken HSYK’ya seçilip, 2’nci Daire Başkanı oldu. Kasım 2014’te Küçükçekmece Hâkimliği’ne atandı. Şimdi de Küçükçekmece 1’inci Çocuk Mahkemesi’nde yetkilendirildi.
2- Hüseyin Serter: HSYK üyesiydi. Ankara Batı (Sincan) Hâkimliği’nde icra hâkimi olarak yetkilendirildi.
3- İsmail Aydın: HSYK üyesiydi. Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi.
4- İbrahim Okur: Adalet Müsteşar Yardımcısı’yken HSYK’ya seçilip 1’inci Daire Başkanı oldu. Kasım 2014’te Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na, Ocak 2015’te ise İstanbul Anadolu Hâkimliği’ne atandı. Şimdi de İstanbul Anadolu 3’üncü İş Hâkimi olarak yetkilendirildi.
5- Ömer Köroğlu: HSYK üyesiydi. Ankara Batı Hâkimliği’ne atandı.
6- Ahmet Kaya: HSYK üyesiydi. Ankara Batı 3’üncü Tüketici Hâkimliği’nde yetkilendirildi.
7- Teoman Gökçe: HSYK üyesiydi. Ankara Batı İcra Hâkimliği’nde yetkilendirildi.
8- Resül Yıldırım: HSYK üyesiydi. Ankara 4’üncü Vergi Mahkemesi üyesi olarak yetkilendirildi.
9- Prof. Dr. Ahmet Gökçen: HSYK üyesiydi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geri döndü.
10- Prof. Dr. Bülent Çiçekli: HSYK üyesiydi. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’ne geri döndü.
11- Ali Aydın: HSYK üyesiydi. Avukatlık yapıyor.
12- Rasim Aytin: HSYK üyesiydi. Cumhurbaşkanı tarafından yeniden HSYK üyesi olarak atandı.
13- Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu: HSYK üyesiydi. Yargıtay’a döndü.
14- Ahmet Karayiğit: HSYK üyesiydi. 2014’te Cumhurbaşkanı Hukuk Başdanışmanı olarak atandı.
15- Ulvi Yüksel: HSYK üyesiydi. Yargıtay’a geri döndü.
16- Ziya Özcan: HSYK üyesiydi. Danıştay’a geri döndü.
17- Zeynep Kavlak: HSYK üyesiydi. Danıştay’a geri döndü.
18- Birol Erdem: HSYK üyesiydi. Ahmet Kahraman’ın yerine müsteşar oldu. Sonrasında Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirliği’ne, ardından Başbakanlık Başdanışmanlığı’na atandı.
19- Ahmet Hamsici: HSYK üyesiydi. Danıştay üyeliğine geri döndü.
20- Halil Koç: HSYK yedek üyesiydi. HSYK asıl üyesi Birol Erdem’in Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı’na getirilmesiyle HSYK’da görev yaptı. 2014’te YBP listesinden HSYK’ya bu kez asıl olarak üye seçildi. Halen HSYK 1’inci Daire Başkanlığı görevini yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!