Oy ve Ötesi'nden Karikatürlü Kampanya: #heryeranayasa

Güncelleme Tarihi:

Oy ve Ötesinden Karikatürlü Kampanya: #heryeranayasa
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 12:44

Yerel seçimlerde İstanbul’da 32.000 sandık gönüllüsüne ulaşan Oy ve Ötesi bu kez "Anayasa varlığımızın teminatıdır" diyerek #heryeranayasa kampanyasını başlattı.

Haberin Devamı

Anayasanın hayatımızda nelere dokunduğunu karikatürize ederek, Şubat boyunca her gün sosyal medya üzerinden yayınlayacaklar. Oy ve Ötesi’nin kurucularından Sercan Çelebi’yle konuştuk.

Böyle bir kampanyayı başlatmak için özellikle mi genel seçimleri beklediniz?

Bu seçim anayasa etrafında dönecek. Yeni bir anayasa hazırlanması sürecinde kritik bir döneme giriyoruz. Siyasiler, seçim sonucunda çıkacak parlamentodaki dağılımın yeni anayasanın hazırlanmasında belirleyici olacağını dile getiriyorlar. Biz de anayasanın ne olduğuna dair bir farkındalık kampanyasına dönüştürmek istedik.

ANAYASA TBMM’DE EL KALDIRILARAK KOLAYCA DEĞİŞTİRİLMEMELİ

Anayasa bir ticari kanun gibi kolay kolay yazılıp çizilemez ya da yeniden yaratılamaz. Anayasadaki en ufak bir değişiklik toplumun temel dinamiklerini etkiler. . Bugün anayasa konuşulurken, TBMM’de el kaldırarak kolayca değiştirilebilecekmiş gibi görülüyor. Anayasa gibi hassas bir belgenin bu şekilde değerlendirilmemesi lazım.

Haberin Devamı

Yürütmenin Cumhurbaşkanı’na bağlanacağı ve Başkanlık sistemi konuşulanlar arasında. “Anayasada değişiklik” derken bu konu başlıklarına mı dikkat çekmek istiyorsunuz?

Anayasa tabi ki yönetim şeklini de belirler. Ancak bir sistem diğerinden daha iyidir diye bir iddiamız yok. Vazgeçilmez olan sistemlerin içinde gerekli denge ve denetleme mekanizmalarının hem teoride hem de pratikte var olması.

Bugün yayınlanan ilk karikatür

Oy ve Ötesinden Karikatürlü Kampanya: #heryeranayasa

Kampanya için anayasa hukukçularından destek aldınız mı?

Evet, akademide görev yapan anayasa hukukçusu gönüllülerimize danışarak, kampanyayı oluşturduk.

Karikatür fikri ilk ne zaman çıktı?

Aralık ayının başı gibi kampanya fikri oluştu. 2 aydır çalışıyoruz.

Neden karikatürleri tercih ettiniz? Charlie Hebdo saldırısına da bir gönderme var mı?

Keşke çıkış kaynağı o olsaydı. Ama saldırıdan çok daha önce planlamıştık kampanyayı. Böyle ciddi konuları sıkıcı dokümanlarla anlatmak yerine, mizahla akılda kalıcı şekilde anlatmak istedik.

Haberin Devamı

Son dönemlerde tartışılan yargı atamalarının bu kampanyayı başlatmanızda bir etkisi var mı?

Atamalar, karikatürlere yansımayacak. Çünkü bu kampanya anayasanın özüyle ilgili. Kısa vadeli değişiklikler ya da siyasi tercihler bu kampanyanın parçası değil. Hedefimiz, 7 Haziran seçim günü geldiğinde bu kampanyaya ucundan kıyısından dokunmuş herkesin anayasanın belirleme sürecinin ne kadar kritik bir şey olduğunun bilincinde olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!