Anayasa Mahkemesi'nden son kadın üye de gitti

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesinden son kadın üye de gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2015 13:04

Anayasa Mahkemesi artık erkeklere emanet.

Haberin Devamı

17 üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi'nde, Zehra Ayla Perktaş’ın yaş haddinden emekliye ayrılması ile, hiç kadın üye kalmadı.

Perktaş'ın yerine Kadir Özkaya AYM üyeliğine atandı. Özkaya, bugün yemin ederek göreve başladı.

Anayasa Mahkemesinden son kadın üye de gitti

AYM'de bu görüntü eskide kaldı

Özkaya'nın göreve başlamasıyla, Başkan Haşim Kılıç, Başkan Vekilleri Serruh Kaleli ve Alparslan Altan dahil, 17 üyesi olan Anayasa Mahkemesi artık tamamen "erkekler üyelerden oluşan" bir mahkeme.

Anayasa Mahkemesi'nin, üyelerin salonun oldukça yukarısında kalan bir bölümde oturdukları bölümünde artık sadece erkekler yer alacak.

Anayasa Mahkemesinden son kadın üye de gitti

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesinden son kadın üye de gitti
Kılıç: O dönem artık kapandı DANIŞTAY ESKİ BAŞKANI "GÖKTEN HAZRETİ İSA İNİYOR SANDIM" DEMİŞTİ

Danıştay eski Başkanı Hüseyin Karakullukçu da, yeni AYM binasında üyelerin oturma düzeni konusunda, şakayla karışık bir eleştiride bulunmuş, "Gökten Hazreti İsa iniyor sandım" demişti.

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan Salonu'nda yapılan kuruluş yıl dönümü törenine katıldıktan sonra yaptığı açıklmada, "yükseklerden bir tıkırtı" duyduğunu anlatan Karakullukcu, "Eyvah Hazreti İsa gökten iniyor herhalde dedim. Başkanıma sordum, 'Onların tarzı öyle, burada oturuyorlar. Burası duruşma salonu' dedi. Bizde böyle bir uygulama yok." demişti.

CHP AYM'DE CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ

Anayasa Mahkemesi'nde cinsiyet eşitliğinin sağlanması için CHP de harekete geçti.
Yaklaşık 2 yıl önce ,AYM'de cinsiyet eşitliğinin kanunla hükme bağlanması amacıyla kanun teklifi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun bu teklifi gündeme alınmamıştı. Tanrıkulu, dün AYM'de cinsiyet eşitliği konusundaki kanun teklifini yeniledi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu bugün TBMM'ye sunulan kanun teklifinde, 17 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi'nin "en az 9 üyesinin kadınlar arasından seçilmesi" hükmü yer alıyor.
Haziran 2013'te TBMM'ye sunulan kanun teklifi şöyle;

Haberin Devamı

"6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

MADDE 1 - 30/03/2011 tarihli ve 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un “Mahkemenin Kuruluşu ve üyelerin seçilme yeterliliği” Başlıklı 6 ncı Maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan cümlenin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"On yedi üyenin en az dokuzu kadınlardan oluşur."

MADDE 2 - 30/03/2011 tarihli ve 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'a aşağıdaki madde eklenmiştir:

"GEÇİCİ MADDE 2: Bu kanunun 6 ncı maddesinin 1 nci fıkrasında yer alan cinsiyet kotasına ilişkin hükmün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde en kıdemlisinden başlamak üzere mevcut erkek üyelerden erkek üye sayısı 8'e inecek şekilde yeterli sayıdaki üye emekliye sevk edilir ve emekli olan erkek üyeler yerine bu kanunun 7 nci maddesinde yer alan usulle aynı sayıda kadın üye seçilir."

Haberin Devamı

MADDE 3 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 - Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!