Soma, kaza, dram

Güncelleme Tarihi:

Soma, kaza, dram
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2015 01:50

13 Mayıs’taki Soma maden faciasında eşi İlkay Yıldırım’ı kaybeden 25 yaşındaki Aslı Yıldırım da kazada yaşamını yitirdi. Yıldırım Ailesi’nden geriye 2 küçük çocukları ve hazin bir hikâye kaldı...

Haberin Devamı

ASLI ve İlkay 8 yıl önce birbirlerini çok sevdi. Henüz 18’ine yeni girmiş Aslı, Manisa Kınık’ın dağ köylerinden Aziziyeli’ydi. Köyünün diğer erkekleri gibi madende çalışan İlkay ise yine Kınık’ın dağ köyü olan Elmadereli’ydi. Aslı’nın ailesi karşı çıkınca kaçarak evlendiler. İki çocukları oldu. Sevcan ve Sercan. Aslı ve İlkay tüm geçim derdine rağmen çok mutluydu.

Soma, kaza, dram
FACİANIN ARDINDAN ‘KADER DEĞİL’ DEMİŞTİ

CENAZELERİ KARIŞMIŞTI

Taa ki 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin öldüğü Soma Eynez Ocağı’ndaki faciaya kadar. 31 yaşındaki İlkay Yıldırım, küçük kardeşiyle aynı vardiyadaydı. İkisi de kurtulamamıştı. En büyük ağabeyleri Sezai ise yaralı çıkmıştı. Soma faciasının acı hikâyelerine bir de onların cenaze karışıklığı eklenmişti. Küçük kardeş Sami’nin cenazesi yanlışlıkla Balıkesir’de toprağa verilmiş, aile acı üstüne acı yaşamıştı. 450 nüfuslu Elmadere köyünde hemen hepsi birbiriyle akraba 23 yetim kalmıştı. 8 aydır o büyük acıyla hayata tutunmaya çalışan Elmadere bir kez daha sarsıldı. Bir trafik kazası bu kez de Sercan ve Sevcan’ın annelerini aldı. İlkay’ın acısını bir an bile aklından çıkarmayan Aslı, önceki gün hem bankadan eşinin ölüm aylığını çekmek hem de Kınık pazarından alışveriş yapmak için kayınpederi Hasan Yıldırım’ın (61) aracıyla yola çıktı. Bankadan aylığı çekti, biraz da pazardan alışveriş yaptılar. Kızı Sevcan’a ise birkaç toka ve bilezik aldı Aslı. Sonra Kınık’ın en uç noktası, tepedeki köylerine doğru yola çıktı. Araç virajı alamadı ve uçuruma devrildi. Sevcan’la dedesi kurtuldu ama Aslı Yıldırım araçtan sağ çıkamadı.

Haberin Devamı

KIZIM KOCASININ YANINDA

8 yaşındaki Sevcan o andan beri pek konuşmuyor. Köy ve tüm çevre köyler annesinin cenazesi için 20 kilometre mesafedeki Aziziye köyündeydi. Ağıtlar köyün girişinden duyuluyordu. Aslı’nın annesi Şehriban Suay ayakta zor duruyor, taziyeye gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na sarılıp “Kızım kocasını çok seviyormuş. Duramadı. Gitti yanına” diye kısık sesiyle konuşmaya çalışırken kadınların ağıtları yankılanıyordu...

SEVCAN BU ARAÇTAN TEK BAŞINA ÇIKTI

Haberin Devamı

14 kilometrelik dağ yolunun bitmesine 2 buçuk kilometre kalmıştı. Kayınpeder Hasan Yıldırım virajı alamadı. 55 metrelik uçuruma, dere kenarına uçtular. Araçtan ilk çıkan küçük Sevcan oldu. Annesi ve dedesinin kendinde olmadığını fark etti. Küçük bedeniyle yaralı ve kanlar içinde 55 metrelik uçurumdan çıktı. 2.5 kilometre yürüyüp köye vardı. Köydekilere, “Dedem ve annem öldü” dedi sadece. Yardıma koşuldu. Dede kurtuldu ama anne yaşayamadı.

ADALET YERİNİ BULSUN DEMİŞTİ

ASLI Yıldırım, Soma faciasında söylediği sözlerle hafızalara kazınmıştı. Onunla yapılan röportajda acısını şöyle dile getirmişti: “Daha 25 yaşındayım. Bir kişi ölse kader diyelim. Ama kaç yüz kişi öldü aynı anda... Yamalı giyerim ama adalet yerini bulsun. Ekmeği tuza basar yerim ama adalet yerini bulsun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!