Trans aktivist Doğa Asi Çevik kadın olmak isterken öldü

Güncelleme Tarihi:

Trans aktivist Doğa Asi Çevik kadın olmak isterken öldü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 10:00

ANTALYA’da özel bir hastanede cinsiyet değiştirme ameliyatı olan transseksüel Doğa Asi Çevik, yaşamını yitirdi. Daha önce Trans Danışma Merkezi’nde görev alan ve kadın hakları savunucuları arasında yer alan Çevik’in 16 Ocak’ta ameliyata girdiği, bir gün sonra akciğer sorunu nedeniyle fenalaşarak yoğun bakıma alındığı, 21 Ocak’ta saat 01.00 sularında ise septik şoka girerek hayatını kaybettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Çevik’in yakınları ameliyatı yapan Dr. Mehmet Emin Soysal’ın ilk kez cinsiyet değiştirme ameliyatına girdiğini belirterek, cerrahi müdahalede ihmal olabileceği şüphesi duyduklarını vurgulayarak otopsi talebinde bulundu.

SAVCILIK İNCELİYOR

Çevik’in ölüm nedeni hakkında Hürriyet’e konuşan hastane müdürü Dr. Seyfettin Yahşi, “Cenaze polise teslim edildi ve Adli Tıp Kurumu’na gitti. Olay Cumhuriyet Savcılığı’nın kontrolünde. Bize göre hasta akciğerdeki sorundan sonra mikropların kana karışması nedeniyle ölmüştür. Kesin ölüm nedeni Adli Tıp Raporu ile anlaşılacak” dedi.

18 YAŞIMDA KOMUTANDIM
Dönmelere Doyamadık adlı kitabı için röportaj veren Çevik yaşadıklarını şöyle anlatmıştı: Babam askerdi. Liseden sonra astsubay sınıf okuluna gitmiştim. Erkekliğin o kadar ağır bir hali vardı ki orada. Kadın olarak çok zorlandım. Sonra meslek hayatımda da hep rol yaptım. 18 yaşında devletin askeriyesinde komutandım. Onları yönetmemi, sert bir erkek olmamı bekliyorlar. İş anlamında başarılıydım. Jandarma olduğum için trafik kazası, cinayet gibi adli olaylarla ilgilenirdik. Rozetim filan var hatta. Bu kadar başarılı çalışmama rağmen, trans olduğumu söylediğimde bütün belgeler, övgüler, rozetler sıfırlandı.

T-DER, ÖLÜMÜ SOSYAL PAYLAŞIM SİTESİNDEN DUYURDU

Trans Danışma Merkezi Derneği’nde (T-Der) akran danışmanlığı veren trans aktivist Doğa Asi Çevik'in, cinsiyet geçiş ameliyatı sonrası ölümü, T-DER Facebook sayfasından duyuruldu.

Haberin Devamı

Antalya’da özel bir hastanede geçirdiği ameliyatın ardından rahatsızlanan ve nefes alma sıkıntısı yaşadığı iddia edilen Doğa Asi Çevik'in ölümüyle ilgili olarak şüphelerin bulunduğuna dikkat çekilen ve T-Der kurucularından Deniz Eren Mutlu imzasıyla yapılan açıklamada; Doğa Asi Çevik'in Antalya'ya gitmeden önce bütün araştırmalarını yaptığı, doktorla görüştüğü ve hastaneye gidip ön incelemesini de yaptırdığı bildirildi.

Çevik'in doktorun bu anlamda ilk ameliyatı olduğunu da bilerek gittiği ifade edilen açıklamada, "Doğa cahil değil, çok da iyi bir araştırmacı ve bu alanda çok bilgiliydi. Bir çok kişiye de verdiği danışmanlıkla destek vermiş, yol göstermiştir. Diyeceksiniz ki neden böyle oldu? Onun ve benimle birlikte olayların detaylarını bilen bir kaç arkadaşı dahil hep beraber düşündüğümüz estetik anlamda kaygılarımız oldu. O da bunu göze alarak bunu da zamanla düzelttirebileceğini düşündü. Doktoru alanında çok iyi bir kadın doğum uzmanı ve cerrah. Şu anda durum yargıya taşınmış durumda. Savcılık inceleme başlattı ailesinin de isteği üzerine. Gerekli hukuk destek sağlanmış durumda. Ama ihmal var mı varsa neden kaynaklandığı araştırılacak." denildi.

Açıklamada genel olarak hastane sürecine de değinildi. Çevik'in Cuma günü sabah ameliyat olduğu, ameliyatın gayet başarılı geçtiği, yürütüldüğü ve her şeyin normal göründüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Ama pazar günü nefes alma sıkıntısı başladı ve gecesinde yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımda nefes alması iyice zorlaşınca solunum cihazına bağladı. Söylenen tanılar; zatürre, pıhtı atma, ve akciğerde oluşan hava. Ama net bir şey söylenmedi. Önce akciğerleri iflas etti. Daha sonra da buna bağlı olarak diğer organları. Ve gece yarısı da maalesef yaşamını kaybetti" denildi.

Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!