28 polise VIP kulak operasyonu

Güncelleme Tarihi:

28 polise VIP kulak operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 00:30

2007 - 2009 yılları arasında siyaset, iş ve basın dünyasından tanınmış 59 ismin, İBDA - C, Ergenekon veya organize suç örgütü irtibatlı oldukları gerekçesiyle yasadışı dinlenmesiyle ilgili 16 şehirde operasyon yapıldı, 15 polis gözaltına alındı. 13 kişi aranıyor. Dönemin İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’le birlikte 16 kişinin ise savcılıkta ifadesi alınacak. Yasadışı dinlenen 101 kişiyle ilgili soruşturma ise sürüyor.

Haberin Devamı

160 YAŞADIŞI DİNLEME
Hürriyet’in 3 Aralık 2014’te ‘VIP Kulak’ başlığıyla manşetten duyurduğu yasadışı dinleme skandalı soruşturması, 5 Aralık 2014’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatıldı. İçişleri Bakanlığı, inceleme için Başmüfettişler Selim Kutkan ve A. Turgay Alpman’ı görevlendirdi. Müfettişlerin hazırladığı raporda; iş, basın, siyaset, akademi dünyasından 160 tanınmış kişinin Ergenekon terör örgütü, İBDA/C terör örgütü ve diğer organize suç örgütleriyle irtibatı oldukları iddiasıyla ‘istihbari dinleme’ adı altında dinlendiği belirtildi. Telefonların IMEI numaraları üzerinden, kişilerin isimleri değiştirilerek 3 ay ile 1,5 yıla yakın süre dinlendiği saptandı. Şüphelilerin, bu dinlemelerle 2013 sonunda ‘FETÖ /PDY yapılanmasının’ gerçekleştirmeyi düşündüğü ‘hükümeti cebir, şiddet ve diğer illiegal yöntemlerle devirme’ planlarına hazırlık için ülkenin önde gelen kişi ve kuruluşlarını baskı altına almayı amaçladığı öne sürüldü.

1 NUMARA FETHULLAH GÜLEN
Raporun savcılığa ulaşmasının ardından ilk olarak 59 mağdurun dinlenmesiyle ilgili operasyon başlatıldı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, Mardin, Hakkari, Elazığ, Van, Bursa, Diyarbakır, Zonguldak, Bingöl, Bitlis, Ağrı, Karaman, Aksaray, Erzurum, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta eş zamanlı operasyonlarla 15 istihbaratçı polisi gözaltına aldı, 13 polisin de arandığı bildirildi. Başka davalardan tutuklu dönemin İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Erol Demirhan, Hayati Başdağ, Mesut Yılmaz’ın da aralarında olduğu 16 şüphelinin ise cezaevlerinden getirilerek savcılıkta sorgulanacağı ifade edildi. FETÖ/PDY kurucusu olarak Fethullah Gülen’in dosyada bir numaralı sanık olduğu bildirildi. Yasadışı dinlendiği belirlenen diğer 101 ünlü isimle ilgili soruşturmanın ise devam ettiği belirtildi.

SORUŞTURMASI TAMAMLANAN 59 KİŞİ
FERİT Şahenk, Yıldırım Ali Koç, Caroline Nicole Koç, Mehmet Emin Karamehmet, Mustafa Süzer, Fevzi Bülent Özaydınlı, Atalay Şahinoğlu, Erol Altaca, Mehmet Yörük, Melih Türker, Mehmet Toksoy, Ali İhsan Karacan, Yener Şenok, Süleyman Kocakaya, Dursun Ali Yılmaz, Memduh Karakullukçu, Sezai Çanakçı, İbrahim Çağlar, İbrahim Özay Şendir, Ömer Lütfi Karagöz, Cemal Tanıl Küçük, İ. Tufan Türenç, Mehmet Murat Yetkin, Zafer Mutlu, Sabri Yılmaz Özdil, Can Dündar, Aslı Aydıntaşbaş, Mehmet Faraç, İsmail Küçükkaya, Mirgün Sırrı Cabas, İsmail Uğur Dündar, İbrahim Yıldız, Amberin Zaman, Şirin Payzın Acet, Nihat Genç, Rasih Yılmaz, Selahattin Sadıkoğlu, Ergün Diler, Cengiz Semercioğlu, Halil Engin Ardıç, Bedri Baykam, İlhami Melih Meriç, Metin Yüksel, Saner Ayar, Recep Tepeli, Nesibe Ruhat Mengi, Bülent Çöltekin, Rıdvan Bıyık, Mustafa Şekeroğlu, Gülden Aydın, Mehmet Nuri Çolakoğlu, Faruk Bildirici, Şükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Özdemir İnce, Mehmet Emin Darendeliler, Ahmet Altınel, Hüseyin Özalp ve Metin Yavuz Yalçın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!