Diyarbakır Cezaevi’nde yanlışlıklar yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır Cezaevi’nde yanlışlıklar yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2015 01:20

12 EYLÜL askeri rejim döneminde Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde meydana gelen yaygın insan hakları ihlalleri ilk kez bir emekli Genelkurmay Başkanı tarafından teslim edilerek yapılan bir özeleştirinin konusu oldu.

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, PKK’nın yapılan yanlışlarla güçlendiğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de hatalar yapıldı ve maalesef empati yapılmadı, yanlışlıklar yapıldı. Sadece bir konuda değil, her konuda. Bakın bir PKK terör örgütü gibi başımızda bela var. Ama bakıyorsunuz 80’li yıllarda Diyarbakır Cezaevi’nde yapılan yanlışlıkların PKK’nın güçlenmesinde ne kadar önemli rol oynadığını görüyorsunuz. Keşke o zaman bu hatalar yapılmasaydı.” Gaziantep’te Bir Düşünce Grubu tarafından düzenlenen ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu söyleşiye katılan Başbuğ, davetlilerin soruları üzerine şunları söyledi:

ORDUYA ZARAR, ÜLKEYİ BATIRIR

“TSK’ya karşı haksız, asılsız ve akıl almaz iftiralar atıldı. Bu ordu milletin ordusu. Türk ordusunun temel niteliği milli ordu olmasıdır. Buna zarar verirseniz ülkeyi batırırsınız. Beklemediğiniz anda bu orduyu kullanma durumuyla karşı karşıya gelebilirsiniz. Coğrafyamız bunu gerektiriyor. Milli orduda Hakkari’den Edirne’ye kadar herkes olur ve bu orduda mezhep farklılığı yoktur olmamalıdır. TSK personelinin mezhep durumunu sorgulamaya başlarsanız olay tehlikeli bir duruma gelir. Orduda ne etnik, ne de mezhepsel farklılıkların etkin olması lazım. Oynanan oyun Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına, orduya yönelik bir oyundu. Şimdi zaten her şey dökülüyor. Her gün yapılan oyunun ne kadar ahlaksızca olduğu ortaya çıkıyor. Hele ahlaksızlıkları yapanların kalkıp kendilerini daha iyi Müslüman diye tanımlaması çok sahtekârca. İstanbul’daki Askeri Casusluk davasında 5 arkadaşımız daha tahliye oldu. Geride 2 asker ve 2 sivil var.

TÜRKAN SAYLAN’IN HESABINI SORMAYACAK MISINIZ

Biz yaralı ele geçirdiğimiz PKK’lıları hastanelerde tedavi ettik. Bütün dinlerde de bunu aynı şekilde söylüyor ve kin, nefreti yasaklıyor. Ama yapılanların ortaya çıkması için var gücünüzle mücadeleye devam edeceksiniz. Yapılanların hesabı sorulmalıdır. Sorulmazsa olmaz. Bu süreçte sivili, askeri, üniversite hocası Türkan Saylan’ın hesabını sormayacak mısınız? Hastalıkla uğraşıyordu ve öldü, hayatını kısaltmadılar mı?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!