Yabancı kadının ayrımcılık zaferi

Güncelleme Tarihi:

Yabancı kadının ayrımcılık zaferi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 02:02

Bazı ülke vatandaşı kadınlara 2.5 yıl yerine 6 ay ikamet izni veren 2 yıllık genelge kısmen reddedildi. Mahkeme, Türkiye’de çocuğu bulunan Kazakistanlı kadını haklı bularak “Uzun kalmalı” dedi.

Haberin Devamı

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın 2013’te aldığı karar üzerine özellikle Moldova, Rusya, Türkmesintan, Ukrayna, Azerbaycan, Kırgızistan ve Suriye vatandaşı olan kadınlara 2.5 yıllık ikamet izinlerine 6 aylık turist vizesi sınırlaması getirildi. Gerekçe olarak da “Yabancı kadına 2.5 yıllık ikamet, çok eşliliğe teşvik eder” denildi.

ÇOCUK DAHA ÖNEMLİ

Türk sevgilisinden çocuğu olan Kazakistan uyruklu Svetlana R. avukatı Nuri Köse aracılığıyla genelgenin iptali için dava açtı. İstanbul 1’inci İdare Mahkemesi, Türk aile yapısının korunmasının, çocuğun hak ve menfaatlerinden daha önde olamayacağı gerekçesiyle genelgeyi iptal etti. Mahkeme gerekçesinde “Çocuğun babasının bir Türk vatandaşı ile evli olması ve bir aile yaşantısı bulunması nedeniyle davacının çocuğu ile gerekli kadar ilgilenme olanağı bulunmadığı, çocuğun büyümesi, gelişimi, karakterinin selameti açısından annesinin yanında bulunmasının elzem olduğu” belirtildi.

BİNLERCE ANNE VAR

Benzer durumda binlerce yabancı anne olduğunu belirten Avukat Köse, “Baştan bir ayrımcılık vardı. Her ülke vatandaşına uygulamıyordu. Yargı bu haksız uygulamaya dur demiştir” açıklamasını yaptı.

‘Türk erkeği vazgeçmiyor’

Haberin Devamı

KAZAKİSTAN vatandaşı kadının avukatı Nuri Köse, bilgi edinme yasası kapsamında 21 Ocak’ta izin verilmemesinin gerekçesini istemişti. Yanıt şöyleydi: “Türk vatandaşı erkeğin genelde, Türk vatandaşıyla ve çocuk sahibi olduğu hem resmi evliliği ve bu evlilikten olan çocuklarına karşı sorumluluğunu devam ettirmek, hem de yabancı bayanla ilişkisini devam ettirmek istediği, bazen de her iki birlikteliği devam ettirmek için Türk vatandaşı eşine baskı yaptığı gözlemlenmiştir. Zorunlu haller dışında ikamet izni verilmesi çokeşliliği teşvik edici olarak görülmektedir.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!