Sadece 1 hâkim dinletmemiş

Güncelleme Tarihi:

Sadece 1 hâkim dinletmemiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 01:06

HSYK Başmüfettişi Ali Rıza Karakan’ın yürüttüğü telekulak soruşturmasında, 2007-2010 arasında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından sahte isimler ve IMEI numarası üzerinden istenen telefon dinleme taleplerini Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görev yapan hâkimlerden sadece Erol Tatar’ın geri çevirdiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Sadece 1 hâkim dinletmemiş
Hâkim Tatar, polis tarafından istenen telefon dinleme taleplerini, “IMEI numarası ile telefon dinlemesi istenen kişilerin açık kimlik bilgilerinin dosya içinde yer almaması, telefon dinlemesi şüpheli hakkında başkaca bir yöntemi kalmamış ise yapılacağı, telefon dinlemesi dışında başkaca bir yöntem kalmadığının ispatı olmadığı ve haberleşme özgürlüğü” gerekçesi ile reddederek usulsüz dinlemelere geçit vermemiş.

HİZBULLAH VE İBDA-C FAZLALIĞI DİKKAT ÇEKTİ

Ankara’da ortaya çıkan telekulak skandalı aşama aşama şöyle tespit edildi: Geçtiğimiz günlerde HSYK 2. Daire Başkanı olan Mehmet Yılmaz, daha önce Başmüfettişlik görevini yürüttüğü sırada, Ankara Adliyesi’nde telefon dinleme kararlarının bulunduğu arşivin anahtarlarını değiştirerek güvence altına aldı. Bu mahkeme kararlarında usulsüzlük yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için yapılan soruşturmanın başına HSYK Başmüfettişi Ali Rıza Karakan atandı. Binlerce dinleme kararını inceleyen Karakan’ın dikkatini ilk önce İBDA-C ve Hizbullah örgütü adına alınmış telefon dinleme kararlarının fazlalığı çekti. Ankara’da bu kadar çok sayıda İBDA-C ve Hizbullahçı olması normal değildi. IMEI numaraları üzerinden alınmış, kimi isimsiz telefonların kullanıcılarının belirlenmesi için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) görevlendirildi. TİB’den gelen sonuçlar sonunda isimsiz telefon kullanıcıları ortaya çıktı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, telefonu dinlenen kişilerin çalıştığı kurumları, görev yerlerini ve mesleklerini tespit etti. Şu ana kadar yapılan incelemeler sonunda 835 kişinin telefonlarının, kapatılan Özel Yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınan kararlarla sahte isimler ve IMEI numaraları üzerinden dinlendiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

TEK RET O HÂKİMDEN

HSYK Başmüfettişi Ali Rıza Karakan’ın yaptığı incelemeler sonunda Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın telefon dinleme kararlarına, o dönem Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görev yapan hâkimler Kadir Kayan, Rüstem Çiloğlu, Süleyman İnce, Halit Dönmez ve Selahattin Türkeli’nin imza attığı ortaya çıktı. Telefon dinleme taleplerini geri çeviren ise tek isim vardı: Hâkim Erol Tatar. Hâkim Tatar, Bülent Arınç’a suikast gerçekleştirecekleri iddia edilen 3 subayı serbest bırakmış, ardından da tenzili rütbeye uğramış, 2011’de çıkan kararname ile özel yetkileri kaldırılarak asliye ceza hâkimi yapılmıştı. Tatar geçtiğimiz günlerde de emekli oldu ve noterliğe başladı.

Haberin Devamı

3’Ü YARGITAY’DA HÂKİM

Kimi sadece IMEI numarası üzerinden isimsiz, kimi ise sahte isimlerle verilmiş mahkeme kararlarına imza atan 5 hâkimden 3’ü ise bugün Yargıtay’da görev yapıyor. Bu isimler Kozmik Oda’da inceleme yapan Hâkim Kadir Kayan, Rüstem Çiloğlu ve Halit Dönmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!