Kendi kendilerine imha edecekler

Güncelleme Tarihi:

Kendi kendilerine imha edecekler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2015 01:04

TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’nün, yok edilmesini kararlaştırdıkları 17-25 Aralık soruşturmasına ilişkin tapeleri “birlikte tasnif etme” çağrısını muhalefet reddetti. Komisyonun CHP’li üyesi İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, hiçbir tapenin imhasına katılmayacaklarını, Türk Ceza Yasası’ndaki “delil karartma” suçlamasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

AK Partili üyelerin aldığı kararın Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nca oluşturulan içtihatlara da aykırı olduğunu savunan Korutürk, tapelerde konuşmaları kaydedilen kişilerin, “baba-oğul gibi tanıklıktan çekilme hakkı olan aile bireyleri” statüsünde değil, “aynı suçu birlikte işleyen şüpheli” konumunda olduklarını vurguladı. Korutürk, şunları söyledi:

Kanuna aykırı

“Komisyonun incelediği konular dışında suç da vardır. Bu delili de yok etmiş olursunuz. Kanuna aykırı olarak delillerin yok edilmesi durumu da AKP’li üyeler üzerindeki baskıyı gösteriyor. ‘Hukuka aykırı delil olan tapeleri de imha edeceğiz’ diyorlar. Bu deliller kanuna uygun mu alınmıştır uygunsuz mu alınmıştır, bunun takdiri mahkemeye ait, komisyona ait değil. Bu komisyonun zabıt imha etme, tutanak, tape imha etme işlevi olamaz. Komisyon üyeleri teker teker bunun hesabını verirler.”
MHP’li üye Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu da Komisyon Başkanlığı’na verdiği itiraz dilekçesinin yanı sıra Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e de başvurarak, “olaya müdahil olmasını, tape imhasına izin vermemesini” istedi. Dedeoğlu, “Soruşturma komisyonu, sadece Yüce Divan’a gitmeye veya gitmemeye dönük rapor hazırlayan bir kurum. Burası mahkeme değil. Kanunsuz iş yapıyorlar” diye konuştu.

GELMEYEN GELMEZ

Komisyonun AK Partili Başkan Vekili Yılmaz Tunç ise “Anayasamız, ‘Hukuka aykırı olarak elde edilmiş delillerle suçluluk ispat edilemez’ der. Yaklaşık 14-15 civarında, bakanların oğullarıyla telefon görüşmeleri imha edilecek. Başkan davet eder, gelen gelir, gelmeyen gelmez” dedi.
CHP’li 4 komisyon üyesi dün Meclis Başkanlığı’na başvurarak, “imha kararının infazının durdurulmasını” talep etti. Diğer başvuruları da alan Cemil Çiçek konuyu hukukçulara inceletiyor. Komisyon Başkanı Köylü’nün, bugün veya yarın Çiçek’ten imhanın durdurulması yönünde talimat gelmezse kararı uygulayacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!