RTÜK’ten tartışmalı 95.3 kararı

Güncelleme Tarihi:

RTÜK’ten tartışmalı 95.3 kararı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 11:50

ADIYAMAN Üniversitesi TRT’ye başvurarak, radyo kurma isteğini iletti. TRT de RTÜK’e bir yazı yazarak “ek frekans” talebinde bulundu ve bu frekansın, üniversiteye kullandırılmak üzere kendilerine tahsis edilmesini istedi. Bazı kamu kurum ve kuruluşları dışında kanunen radyo kurulamamasına rağmen Üst Kurul 95.3 frekansını TRT’ye Adıyaman Üniversitesi’ne kullandırılmak üzere verdi. RTÜK, TRT’nin 81 ilde kurmak istediği “kent radyosu” başvurusunu ise reddetti.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Hürriyet’in sorularını yanıtlayan RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Süleyman Demirkan şunları söyledi:

KIT KAYNAKLAR

“Frekans konusu uluslararası bir konu. Frekanslar en son ülkelere 2007-2014 yılları için verilmişti. Yeni frekanslar ise 2015 yılında belirlenecek. Bunlar kıt kaynaklar ancak Türkiye’de özellikle kamu için istenildiği gibi kullanılıyor.

KANUNA AYKIRI

Adıyaman Üniversitesi radyo yayını yapmak istemiş. Bu tür istekler RTÜK’e bildirilir. Ancak üniversite gitmiş TRT’ye başvurmuş. Normalde TRT’nin RTÜK’e bildirim yaparak kendi frekanslarından birini kullandırma gibi bir durumu söz konusu olmalı. Ancak TRT, RTÜK’e başvurup Adıyaman Üniversitesi’nin kullanması için yeni bir frekansın kendilerine tahsis edilmesini istedi. Bu kanuna tamamen aykırı. Buna rağmen Üst Kurul, TRT’ye yeni bir frekans olan 95.3’ü tahsis etti. Adıyaman Üniversitesi şimdi bu frekans üzerinden yayın yapabilecek ve frekansın kullanımı bittiğinde bu frekans TRT’ye ait olacak. Kanuna uygun olmadan verilen tek karar bu değil. Diyanet İşleri Başkanlığı, Dışişleri aracılığıyla Almanya ve ABD Büyükelçilikleri de frekans aldı. Adıyaman Üniversitesi kararı oy çokluğu ile çıktığı için biz de yapılacak protokolü görmek istedik ve bir madde ekledik. Sonuçta bunun farklı amaçlarla kullanılmasını istemiyoruz.

TRT ÖNCE KAMU YAYINCISI OLSUN

Maalesef son dönemde gördük ki TRT, kamu yayıncısı olmaktan çıkıp, iktidar partisi lehine yayın bir kurum haline geldi. Bunu sadece ben değil, YSK kararları da söylüyor. Seçim döneminde muhalefet partilerine en az ölçüde yer veren TRT, AKP’ye ciddi biçimde, üstelikte lehte olacak şekilde yer verdi. O nedenle bu tahsis edilen yeni frekansın ilerleyen dönemde yine AKP lehine kullanılabileceği düşünülebilir. TRT önce kamu yayıncısı olmayı başarmalı.

KENT RADYOSU OLMAYACAK

TRT bununla da kalmadı, RTÜK’e 81 ilde “Kent Radyosu” kurmak için başvuruda bulundu (ilk başvuru İstanbul için yapıldı). Ancak bu başvuru ‘mevcut frekans aralıklarında sıkışıklık olduğu’ gerekçesiyle reddedildi.

RTÜK KANUNU

Konuyla ilgili RTÜK kanunda yer alan madde şöyle:
“Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu, karasal ortamdan gerçekleştireceği yayın hizmetlerinin sayısını ve kapsama alanlarını Üst Kurula bildirir. Bu taleplerin hangi oranda karşılanacağına frekans planları çerçevesinde Üst Kurulca karar verilir. Karasal televizyon ve karasal radyo yayınları için uygun görülen kanal ve frekanslar ile karasal sayısal yayınlar için bir multipleksten az olmamak üzere uygun görülen sayıda multipleks kapasitesi, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna tahsis edilir. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna tahsis edilen frekans ve multipleks kapasitesi ile en az dört karasal televizyon ve dört karasal radyo yayını yapılır. Tahsis tarihinden itibaren iki yıl içinde kullanılmayan veya kullanımına son verilen kanal, frekans ve multipleks Üst Kurul tarafından yeniden değerlendirilir. Tahsisten sonra, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun ilave karasal yayın ihtiyacının ortaya çıkması hâlinde, kapasite imkânları ölçüsünde bu husus da yukarıdaki çerçevede değerlendirilir. Kamu kurum ve kuruluşlarının ikaz, duyuru ve eğitim maksadıyla karasal radyo veya televizyon yayını yapma talebinde bulunmaları halinde, bu talepler yapılacak protokol çerçevesinde Türkiye Radyo-Televizyon Kurumundan hizmet alınarak karşılanır. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kanunlarında radyo ve televizyon yayını yapabileceklerine ilişkin hüküm bulunan kamu kurum ve kuruluşlarından Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu tarafından herhangi bir ücret alınmaz. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu haricindeki kamu kurum ve kuruluşlarına kanal, frekans veya multipleks kapasitesi tahsisi yapılmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!