‘Terör’den alındı, bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Terör’den alındı, bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 01:52

8 yıldan beri Türkiye’de yaşayan, 3 yıldan beri de Diyarbakır’da gazetecilik yapan Hollandalı Frederike Geerdink, ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla dün sabah evinden gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Sorgusundan sonra da serbest bırakıldı.Geerdink, savaş uçaklarının bombalaması sonucu 34 sivilin hayatını kaybetmesinden bir hafta sonra Uludere’ye giderek bir ay acılı ailelerle yaşamıştı. Buradaki izlenimleri üzerinden Kürt sorunu, koruculuk, kaçakçılık, faili meçhul cinayetler ve zorla göç ettirmeleri de içeren ‘Çocuklar Öldü’ kitabını yazdı. Kitap Türkçe ve Kürtçe’ye de çevrilecek. Hollandalı gazeteci, daha önce Diken adlı internet sitesinde kaleme aldığı yazıda ise PKK’nın silah bırakması halinde hayal kırıklığına uğrayacağını ifade etmişti:

ÖNCE HAK, SONRA SİLAHSIZLANMA

“Şu an PKK ve barış süreçleri hakkındaki bildiklerimden yola çıkarak yakın zamanda kalıcı ateşkes ilan edileceğini düşünmüyorum. Herhangi bir barış sürecinde önce hakların garanti altına alınması, sonra silahsızlanma gelir. PKK’nın Türkiye’yi hâlâ rehin tutan bu açık insan hakları utancına son verilmeden kalıcı ateşkes ilan etmesi beni hayal kırıklığına uğratır. Çünkü bu, insan haklarının PKK için esasında o kadar da önemli olmadığı, hatta Kürtlerin bir tür sigortaya ihtiyaç duyduğu fikrini bile geride bıraktığı anlamına gelir. Bunca yıldır konunun üzerine eğildikten, Kürtler ve Türklerin yanı sıra meslektaşlarım ve akademisyenlerle konuştuktan, elime geçen her şeyi okuduktan sonra hâlâ PKK’nın ne olduğunu anlamamış olacağım için, böyle bir durumda, kendimi de hayal kırıklığına uğratmış olurdum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!