279 ölü, 1300 yaralı

Güncelleme Tarihi:

279 ölü, 1300 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 00:00

Merkez üssü Van’ın merkeze bağlı Tabanlı Köyü olan dün saat 13.41’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem, başta Van kent merkezi ve Erciş İlçesi olmak üzere bir çok yerleşim merkezinde yüzlerce binayı yerle bir etti.

Haberin Devamı

Depremin merkez üssü olan Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı ile Mollakasım ve Yeşilsu köylerinde tüm evler yıkıldı. Bazı köyler haritadan silindi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısından sonraki açıklamasında depremde 279 kişinin hayatını kaybettiğini, 1300 kişinin de yaralandığını söyledi. Depremin gündüz olması ve köylülerin çalışması nedeniyle köylerde ölü sayısı korkulduğu kadar olmadı. Bölgede, sivil savunma, jandarma kurtarma timleri, AKUT ve GEA, enkaz arama-tarama çalışmalarını sürdürüyor.

DEPREM BÖLGESİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR

Erciş’te, Van yolu üzerindeki stadyumda, Kızılay çadırkent kurdu. Geceyi çadırkentte geçirenlere battaniye, su ve gıda verildi. Stadyumun hemen yanındaki spor salonunun bahçesinde de sahra hastanesi kuruldu. Van’da da 100’üncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan büyük çadırda tıbbi malzemeler sağlık araç-gereçleri yerleştirilerek yaralı kurtarılanlara müdahale ediliyor. Kızılay, Van’da da çadırkent kurdu.

1 günde 258 deprem

Van’da bir saat içerisinde en büyüğü 4,8 olan toplam 5 artçı sarsıntı meydana geldi. 7,2’lik büyük depremin ardından artçı sarsıntılar da yaşanmaya devam ediyor. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, dün saat 18.28 ile 19.24 arasında büyüklükleri 3,4 ile 4,8 arasında değişen toplam 5 artçı sarsıntı meydana geldi. Depremin ardından ilk 24 saatte ise toplam 258 artçı sarsıntı oldu.

Depreme karşı geliştirilen Ulusal Deprem Strateji Planı “USDEP 2023”, Van’da meydana gelen depremin hemen ardından uygulamaya koyuldu. Depreme karşı acil müdahale ve koordinasyon karmaşası yaşanmaması için tüm bakanlıklar ve ilgili birimlerin izleyecekleri yol, yeni deprem stratejisine göre belirlendi. Deprem sonrasında, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Genelkurmay, Kızılay ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü teyakkuza geçirildi. Bir yandan da AFAD acil masası, başta Van Valiliği ve çevre ilçelerle irtibata geçerek hasarın boyutu hakkında acil rapor hazırladı. Bölgenin acil ihtiyaçları belirlendi ve ihtiyaç malzemeleri Van’a ulaştırılması için THY ve Genelkurmay ile irtibata geçildi. 3 saat içinde 4 uçak Van’a ulaştı.

Köyler kontrol altında

Erciş’te incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, iaşe konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını çadırkentlerin kurulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Güvenliği jandarma ve polis sağlıyor. Vatandaşlarımızın haletiruhiyesini dikkate alarak onları incitmeden, güvenlik tedbirlerini alıyoruz. Tek endişemiz çalışmalarımız ilerledikçe, can kaybı sayımızın artması. Artışlar korktuğumuz seviyede değil ama bir can bile bizi çok derinden üzüyor. Depremin şiddetine bakıldığında bu sayı beklenenin, öngörülenin altındadır. Bildiğiniz gibi dünden itibaren 1500 sayıları telaffuz ediliyordu.

Erciş’in 84 köyü var. Bu köylerin tamamı kontrol altında. Birinde 2, birinde 1 can kaybımız var. Buna bağlı olarak hasar var, depremin oluşturduğu doğal korku ve panik var. Hasarlı binanın veya oturulamaz binanın olduğu bir köye girmemiş olmamız söz konusu değil. Erciş’te de Van merkezde de böyle. Ama Van merkeze bağlı köylerimizde can kaybı biraz fazla. Oralar da kontrol altında. Köylerimize de her türlü çadır ve diğer yardımlar yapılıyor. Yani gidilmesi gereken her yere gidildi.”

Haberin Devamı

ÇADIRLAR KAPANIN ELİNDE KALDI / FOTO GALERİ

22 öğretmen, 8 öğrenci kaybettik

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) Van depreminde 22 öğretmen ile 8 öğrencinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, “Köy muhtarları ve öğretmenlerinden alınan ve kesin olmayan bilgilere göre; Van merkez köylerinde 8 öğrencimizin hayatını kaybettiği, 6 öğrencimizin yaralandığı bilgisine ulaşılmıştır. Yine kesin olmayan bilgilere göre, Van merkezinde 3 öğretmen ve Erciş’te 19 öğretmen olmak üzere 22 öğretmenimizin hayatını kaybettiği bilgisi alınmıştır. Van merkez 8 derslikli Gedikbulak Köyü İlköğretim Okulu tamamen yıkılmıştır. Bunun haricinde tamamen yıkılan okulumuz bulunmamaktadır” denildi.

Kuran kursu çöktü 10 öğrenci öldü, 5’i enkazda

Diyanet İşleri Başkanlığı da depremde 30-40 kişi kapasiteli Arvasi Kuran Kursu’nun bulunduğu yerin tamamen çöktüğünü, 10 erkek öğrencinin hayatını kaybettiği, muhtemelen 4 veya 5 öğrencinin de enkaz altında olduğu bilgisinin alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

DEPREMİN İKİNCİ GÜNÜ DE SOKAKTA SABAHLADILAR / FOTO GALERİ

DEPREM SONRASI KARAYOLU BU HALE GELDİ / WEB TV 

ENKAZ ALTINDAN BİR VATANDAŞ DAHA KURTARILDI / WEB TV

VAN DEPREMİ'Nİ DÜNYA BASINI BÖYLE DUYURDU / FOTO GALERİ 

GÜNÜN İLK IŞIKLARINDAN DEPREM BÖLGESİ / WEB TV

YARDIMLAR VAN'A ULAŞMAYA BAŞLADI / FOTO GALERİ


ERCİŞ'TE KURULAN ÇADIR KENTTEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

6 BUÇUK SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI / WEB TV

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

İŞTE VAN'DAKİ ENKAZDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

"KARIM VE 4 AYLIK BEBEĞİM İÇERİDE" / WEB TV

YARALILAR HASTANEYE BÖYLE GETİRİLDİ / WEB TV

ENKAZDAN SAĞ ÇIKARILDI / WEB TV

DEPREM SONRASI BÜYÜK PANİK YAŞANDI / WEB TV 

Haberin Devamı

İŞTE NUSAYBİN VE ŞIRNAK'TAKİ O DEPREM ANLARI / WEB TV


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!