RES projesi için yürütmeyi durdurma

Güncelleme Tarihi:

RES projesi için yürütmeyi durdurma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 15:59

İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nde, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) projesi için ormanlık alanda ağaç kesimine gidilince protestolara başlayan köylüler için Danıştay'dan, köylüleri sevindiren çifte haber geldi.

Haberin Devamı

Danıştay 14'ncü Dairesi, hem İzmir valiliğinden alınan "ÇED gerekli değildir" kararı için, hem de idare mahkemesinin, projeye karşı açılan itiraz davasındaki aldığı "red kararı" için yürütmeyi durdurma verdi. Köylülerin avukatı Hande Atay, bu kararla, bölgeye bir çivinin dahi artık çakılamayacağını söyledi.

İzmir'in Urla İlçesi'ne bağlı Ovacık Köyü'nün ormanlık alanının da içerisine alan bölgede, RES projesi için çalışma başlatıldı. Geçen ay orman ekiplerinin ağaç kesimine başlaması üzerine, hem köylüler hem de çevreciler ayaklandı, ağaç kesilen bölgede nöbete başladı. Bu sırada daha önceden köylüler adına İdare mahkemesine ve Danıştay'a yürütmenin durdurulması için ayrı ayrı davalar açıldı.

RES projesi için yürütmeyi durdurma
RES İÇİN YÜZLERCE AĞAÇ KESİLECEK

RES projesi için yürütmeyi durdurma
URLA’DA AĞAÇ NÖBETİ

İLK OLARAK İMAR PLANI İÇİN YÜRÜTME DURDURULDU

İtiraz başvuruları sonuçlanıncaya kadar ağaç kesiminin durdurulmasını isteyen Ovacık köylülerini sevindiren ilk haber, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nden çıktı. Mahkeme, projenin başlaması için en önemli şartlardan birisi olan imar planına yapılan itirazı görüşüp, bunun için yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Ağaç kesiminin bu nedenle durmasıyla köylüler rahat bir nefes aldı.

Haberin Devamı

DANIŞTAY'DAN DA ÇİFTE DURDURMA GELDİ

Yerel mahkemenin verdiği bu karar sonrasında bölgede ağaç kesimi durduruldu ama köylülerin ve çevrecilerin mücadelesi bitmedi. Köylülerin avukatı Hande Atay, hem İzmir Valiliği’nin verdiği "ÇED gerekli değildir" hem de 5. İdare Mahkemesi'nin 2008 yılında hazırlanan projeye yapılan itirazı "süre yönünden" reddetmesini Danıştay'a taşıdı. Her iki kararın da iptalini isteyen Ovacık köylülerine iki sevindirici haber de, Danıştay'dan geldi. Danıştay 14. Dairesi, hem "ÇED gerekli değildir" kararı için, hem de idare mahkemesinin, projeye karşı açılan itiraz davasında aldığı "ret kararı" için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay bu kararlarına, "Telafisi imkansız zararların oluşmaması" hükmünü gerekçe gösterdi. Bu gelişme sonrasında, yüksek mahkemenin, esas kararını ise, önümüzdeki günlerde vermesinin beklendiği öğrenildi.

ÇİVİ DAHİ ÇAKAMAZLAR

Haberin Devamı

Yaşanan gelişmelerin köylüler ve çevre mücadelesi için çok önemli olduğunu söyleyen Avukat Hande Atay, bu kararla, bölgeye bir çivinin dahi artık çakılamayacağını söyledi. Atay, "Bu kararlar geçici olarak alındı. Esas kararlarda da projeye 'iptal" yönünde karar çıkmasını bekliyoruz. Çevre için bu kararların alınmasında köylülerin mücadelesi çok etkili oldu. Ovacık köylüleri, ormanlarına ve zeytinlerine sahip çıktığı sürece hukuk mücadelesine devam edeceğiz ve bunda da başarıya ulaşacağız. Projeyle ilgili tüm idari işlemleri de bu kararlar, tartışmalı hale getirdi. Hukuki süreç sonuçlanıncaya kadar, orman ekipleri de köylülerle birlikte ormanları korumalılar" dedi.

Haberin Devamı

SOMA'DA AĞAÇLAR KESİLDİKTEN SONRA KARAR GELMİŞTİ

Soma'nın Yırca Köyü'nde termik santral yapılacak alandaki zeytin ağaçlarını kesilmekten kurtarmak isteyen köylülerin haftalar süren çaba ve nöbeti hüsranla sonuçlanmıştı. Gece yarısı alana dozerlerle giren şirket görevlileri 6 bin 666 zeytin ağacını yerle bir ederken gündüz ise Danıştay 6. Dairesi'nden çıkan yürütmeyi durdurma kararı hiçbir işe yaramamış, çevreciler ve hukukçuların tepkisini çekmişti. Şirketin bu kararı önceden duyup, zeytin katliamı yaptığı öne sürülmüştü. Urla Ovacık'ta ise, 20 ağaç kesilebildi. Yürütmeyi durdurma kararlarıyla, çoğu yüz yaşına yakın, 1786 kızılçam ağacı şimdilik kurtarılmış oldu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!