100 yıl sonra dün

Güncelleme Tarihi:

100 yıl sonra dün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 01:04

Türkiye’nin dört bir yanından Kars’a gelen 30 bin kişi, eksi 10 dereceye rağmen 100 yıl önceki Sarıkamış Harekâtı boyunca şehit düşen 90 bin Mehmetçiği andı.

Haberin Devamı

12 yıl boyunca düzenlediği etkinliklerle Sarıkamış şehitlerini Türkiye gündemine taşıyan Prof. Dr. Bingür Sönmez, geçen yıl uğradığı saldırıdan kaynaklanan can güvenliği nedeniyle yürüyüşe katılamadı.

HAVA sıcaklığının sıfırın altında 10 derece olmasına karşın Türkiye’nin dört bir tarafından Kars’a gelen 30 bin kişi, 100 yıl önce Enver Paşa komutasında düzenlenen Sarıkamış Harekâtı sırasında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik’i andı. Sarıkamış’ın Kızılçubuk köyünde buluşan 7’den 70’e binlerce kişi, ‘Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde, Gök Allahuekber, Yer Allahuekber’ sloganıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı MHP’li Murtaza Karaçanta, milletvekilleri, kamu kurum müdürleri ile Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda kişi ve öğrenciler katıldı.

BİNGÜR HOCA’SIZ ANMA

12 yıldan bu yana yaz-kış düzenlediği etkinliklerin sonuncusunda silahlı saldırıya uğrayan ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘can güvenliği’ nedeni ile yürüyüşe katılmadı. Yürüyüşe katılanlara kamyonlarla erzak, Türk bayrağı dağıtıldı ve şehitler için Kuran-ı Kerim okundu. Eski futbolcu Tanju Çolak’ın da katıldığı yürüyüş öncesi TBMM Başkanı Çiçek’in isminin anons edilmesi ardından bazı kişiler programın geç başladığını iddia ederek tepki gösterdi. ‘Yuh’ sesleri ve tepkisi üzerine açıklama yapan Çiçek, şunları söyledi:

100 yıl sonra dün


ÇİÇEK’TEN 10.30 SİTEMİ


“Burada, programın 10.30’da başlayacağı bir ay evvelden yazılan davetiyelerde var. Biz de saat 10.30’da geldik. Saatlerinize bir bakın. Bir kısım yalan yanlış haberlerle vatandaş tahrik ediliyor olabilir. Basın mensupları burada, sadece buradakiler değil, tüm Türkiye’den gelenler var. 10.30’a alınmasının sebebi de başka yerlerden gelenler olması. Ben şimdi gördüm, Çorum’dan, İstanbul’dan, Iğdır’dan, Erciş’ten var. Yanlış bir bilgiyle ‘Efendim biz geç kalıyoruz da ondan dolayı 10.30 başlıyor’ gibi bugünün anlamına yakışmayan bir kısım değerlendirmeler olabiliyor. Saatlerinize bakarsanız biz vaktinde geldik. Hayatım boyunca da hiçbir randevuma geç kalmadım.” Çiçek’in açıklaması sonrası başlayan yürüyüşte katılımcılar, dev bayraklarla “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganlarıyla 8 kilometre yürüdü. Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu izleyerek Yukarı Sarıkamış Mahallesi’ndeki tören alanına gelen katılımcılar burada saygı duruşunda bulundu.

TÜRKİYE YÜRÜDÜ

Sarıkamış Harekâtı’nın 100’üncü yıl anma etkinlikleri kapsamında Edirne’den Kars’a, Antalya’dan Samsun’a, Uşak’tan Rize’ye kadar yurdun birçok ilinde Sarıkamış Şehitleri düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Bu memleket turşu kurulur gibi kurulmadı

SARIKAMIŞ Harekâtı sırasında şehit olan 90 bin asker Edirne’de de anıldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in de katıldığı kortej, Selimiye Meydanı’na kadar yaklaşık 4 kilometre yürüdü. Burada okunan duanın ardından konuşan Vali Şahin, ülkenin zor şartlarda kurulduğunu belirterek, “Bu memleket turşu kurulur gibi kurulmadı. Bu memleket o şehadet şerbetini içenlerin kanları üzerine kuruldu. O insanlar ki Ruslara teslim olmadı ancak Allah’a teslim oldular” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!