Davutoğlu'nun seçim şarkısının telifi Gürsel Tekin'de çıktı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlunun seçim şarkısının telifi Gürsel Tekinde çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 10:32

AK Parti'nin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na uyarlattığı "Kiziroğlu Mustafa Bey" şarkısının telifi CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'de çıktı.

Haberin Devamı

Tekin, Hürriyet'e yaptığı açıklamada 'Kiziroğlu' şarkısını 30 Mart yerel seçimlerinde kullanmayı düşündüklerini, bu nedenle şarkıyı yapan merhum Murat Çobanoğlu'nun ailesinden istediklerini, ailenin de kendisine telifi "bedelsiz" olarak verdiğini söyledi.

Tekin, şöyle konuştu;
"Yerel seçimler için şarkı arayışlarımız olduğunda, aklımıza gelen şarkılardan biri de buydu. O dönemde 'Hayat Bayram Olsa' şarkısının telifini aldık. Çobanoğlu'nun ailesinden Kiziroğlu'nun da bulunduğu iki şarkının telifini istedik. Murat Çobanoğlu Karslı'dır. Ailesiyle bağlantıya geçip şarkıları CHP için kullanmak istediğimizi ilettik. Aile CHP'ye şarkıyı, hiçbir bedel almaksızın kullanma izni verdi. Telif de Gürsel Tekin adına verildi."

"KİZİROĞLU HAKSIZLIĞA BAŞKALDIRI EFSANESİDİR..."

Haberin Devamı

"Kiziroğlu, bizim bölgemizde bir köyün adıdır. Şiir de haksızlığa karşı bir başkaldırı efsanesini anlatır" diyen Gürsel Tekin, AK Parti'ye ve Başbakan Davutoğlu'na şu soruyu yöneltti:

"DAVUTOĞLU HANGİ HAKSIZLIĞA BAŞ KALDIRMIŞ?"

"Sayın Davutoğlu hangi haksızlığa, hangi yolsuzluğa başkaldırmış ki, bu şarkıyı kullanacak? Bu sıradan bir şarkı değil. Ama eğer Sayın Davutoğlu, 17/25 Aralık sürecinde dik durabilirse, işte o zaman bu şarkıyı kullanabilir. Aslında Murat Çobanoğlu'nun bu dizelerinin tüm siyasal partiler tarafından kullanılmasını isterim. Ama tabi ki özüne uygun olarak..."

Davutoğlunun seçim şarkısının telifi Gürsel Tekinde çıktı
Oktay Vural: AK Parti bizim seçim türkümüzü kullanıyor

"AİLE DAVA AÇABİLİR"

Tekin, Kiziroğlu şarkısının AK Parti tarafından Murat Çobanoğlu'nun ailesinden izin alınmadan uyarlandığının anlaşıldığını da kaydederek, "Aile dava açacağını söylemiş. Dava açıp açmamaya aile karar verecektir" dedi.

"BİZ DE KULLANACAĞIZ: ÇALAN KİM, ÇIRPAN KİM?"

30 Mart seçimlerinde "Hayat Bayram Olsa" şarkısını kullanan CHP'nin bu seçimlerde de telifinin kendisinde olduğu Kiziroğlu şarkısını kullanmak için hazırlık yaptığını da anlatan Gürsel Tekin, şarkının "çalan kim, çırpan kim" şeklinde düzenlenmesi üzerinde çalışıldığını da söyledi.

Davutoğlunun seçim şarkısının telifi Gürsel Tekinde çıktı
Kiziroğlu savaşı

AK PARTİ, KİZİROĞLU ŞARKISINI "DAVUTOĞLU AHMET HOCA" ŞEKLİNDE UYARLAMIŞTI

AK Parti, "Kiziroğlu Mustafa Bey" şarkısını "Davutoğlu Ahmet Hoca" olarak uyarlamış, şarkı Ayna grubu tarafından AK Parti'nin, Davutoğlu'nun da katıldığı Konya İl Kongresi'nde seslendirilmişti.

Davutoğlunun seçim şarkısının telifi Gürsel Tekinde çıktı
İşte AK Parti'nin seçim şarkısı

Haberin Devamı

KİZİROĞLU EFSANESİ NEREDEN ÇIKTI?

Şarkı, Kars'ta ortaya çıkan Kiziroğlu efsanesine dayanır.
Efsaneye göre, Kars'ta şimdiki Kiziroğlu Köyü’nün yerinde birbirinden uzak yirmi yirmi beş kadar ev bulunmaktadır. Bölge dağlık ve ormanlık olduğu için insanları da sert mizaçlı olarak tanınır. Köylülerin lideri olan kişiye de "kizir", yani "muhtar" denilir.
Adı Anadolu'da adaletli kararları nedeniyle yayılan bu Kizir'in bir oğlu olur. Daha küçükken iyi at binen ve kılıç kullanan çocuğun adı Mustafa olarak konulur. Mustafa da babası gibi haksızlıklarla mücadele edince, adı "Kiziroğlu Mustafa" olarak yayılır.
Yine efsaneye göre, Kiziroğlu Mustafa Bey'in yaşadığı dönemde Köroğlu da doğuya gelir, Kısır Dağları’nda Ferro Deresi'ne yerleşir, amacı doğudaki haksızlıkları yok etmektir.
Bir gün Köroğlu bir at gezisinde Kizir Köyü’nü görür, "Buradaki adaletsizlikler de benden sorulur" der ve gider orada bir kale kurar. İşlerinden dolayı bir müddet köyünden ayrı kalan Kiziroğlu köye döndüğünde Köroğlu’nun kalesini görür, sinirlenir. Köroğlu’nun yanına gider, sertçe çıkışır "Sen kim olasın ki benim yurdumda saltanat süresin" der.
Köroğlu ve Kiziroğlu at üstünde karşı karşıya gelirler. Ancak günlerce süren at üzerindeki savaşta yenişemezler. Ardından güreşmeye başlarlar.
Uzun süren güreş sonunda birbirlerine üstün gelemezler.
Bu arada, Mustafa Bey’in atı Ala Paça da Köroğlu'nun atı Kırat’la güreşir. Mustafa Bey bir ara kafasını kaldırıp baktığında, atı Ala Paça'nın Köroğlu’nun atını alt ettiğini görür. "Benim atım Köroğlu'nun atını alt etmiş, ben Köroğlu'nu alt etmezsem halim nice olur" deyip gayrete gelir ve Köroğlu'nu yere vurur. Tam öldüreceği sırada, Köroğlu "Dur yiğit, bana biraz mühlet ver yiğitlerimi göreyim karımla helalaşayım" der. Mustafa Bey bırakır. Köroğlu eve gidip olanları karısına sazıyla sözüyle anlatmaya başlar.

Haberin Devamı

"Bir atı var Ala Paça peh peh peh
Mecal vermez Kırat kaça hey hey hey
Az kaldı ortamdan biçe
Ağam kim, Paşam kim, Nigar kim,
Hanım kim
Kiziroğlu Mustafa Bey
Bir beyin oğlu
Zor beyin oğlu "

Köroğlu geciktiği için evine kadar gelen Kiziroğlu kapı aralığından türküyü duyunca duygulanır ve utanır. Kapıyı çalıp içeri girer. Mustafa Bey’i karşısında gören Köroğlu her şeyin bittiğini düşünürken Mustafa Bey sarılıp onu öper. "Sen benden daha yiğitsin Köroğlu" der. Köroğlu da "Ben artık buradan gideyim. Burada senin gibi mert ve yiğit biri varken kalmak olmaz" der ve köyü terk edip batıya gider.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!