Cizre'de son durum: Kepenkler kapalı

Güncelleme Tarihi:

Cizrede son durum: Kepenkler kapalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2014 01:15

Şırnak Cizre İlçesi’nde dün 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 kişinin de yaralandığı olaylardan bugün de gerginlik devam ederken, esnaf işyerlerini açmadı. Nur Mahallesi'nde eylem yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, yaptığı açıklamada Cizre'deki olaylarla ilgili "Bu açıkça Kandil'e nanik yapmaktır. 'Ben sizi takmıyorum' demektir" diye konuştu. Saldırıda ateşe verilen 2 ev ile silahla taranan 10'u aşkın evdeki hasar, yaşanan olayın vahametini gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) ile Hüda-Par yanlıları arasında dün çıkan olaylarda, oğlu Hüda-Par yöneticilerinden olan 65 yaşındaki Abdullah Deniz ile YDG-H’li gruptan 19 yaşındaki Yasin Özer ile Nur Mahallesi’ndeki evine gitmek isterken kurşunların hedefi olan 15 yaşındaki Barış Dalmış yaşamını yitirmişti. Cizre Devlet Hastanesi’nde ön otopsileri yapılan 3 kişinin cenazeleri, dün Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Fırın ve eczaneler dışında dünden beri esnafın kepenk açmadığı ilçede gergin bekleyiş sürerken, dün olayların meydana geldiği Nur Mahallesi’ne hakim tepelere zırhlı araçların konuşlandırıldı. İlçe merkezindeki stratejik noktalarda polis zırhlı araçlarla sık sık devriye görevi görüyor.

Haberin Devamı

EĞER DUVARI KIRMASAYDIK, HAMİLE EŞİM VE ÇOCUĞUM YANACAKTI"

Cizre ilçesinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda saldırıya uğrayan HÜDA-PAR üyeleri, yaşadıklarını anlattı.

Terör örgütünün gençlik yapılanması YDG-H üyelerince evi ateşe verilen Şemsettin Gözüngü (32), olay sırasında komşunun evinde misafirlikte olduğunu belirterek, "Evimi uzun namlulu silahla taradıktan sonra camını kırdıkları pencereden içeri molotofkokteyli attılar" dedi.

Cep telefonuyla ulaştığı eşini 2 yaşındaki çocuğu Uğur ile banyoya sığınması için yönlendirdiğini kaydeden Gözüngü, şöyle konuştu:

"Bu sırada kapıyı kırıp içeri giren saldırganlar, evimizi oda oda ateşe verdi. Evimizin banyosu misafirlikte olduğum evin tarafında yer alıyordu. Eşimi ve çocuğunu kurtarmak için arkadaşlarla dış taraftan duvarı kırıp, onları dışarı çıkardık. Eğer duvarı kırmasaydık hamile eşim ve çocuğum yanacaktı"

"YERE UZANARAK KURTULABİLDİK"

Halis Gözüngü (35) ise saat 03.00'te eşi ve 4 çocuğuyla uyuduğu sırada evine silahlı saldırı yapıldığını vurgulayarak, şunları anlattı:

"Çocuklar yerde yattığı için hemen onların yanına uzandık. Evimizi delik deşik ettiler, kafamızı yerden kaldıramıyorduk. Yere uzanarak kurtulabildik. Çok ağır silahlar kullandılar. Saldırı sırasında mutfakta yangın çıktı. Kardeşim ile yangını söndürdük. Eğer söndürmeseydik evimizde büyük bir yangın çıkacaktı. Allah'ın yardımı olmasaydı belki hepimiz ölürdük."

Osman Gözüngü (44) de saldırı nedeniyle aracının kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

EVLERDEKİ HASAR ORTAYA ÇIKTI

Bu arada Nur Mahallesi'nde HÜDA-PAR'a üye bazı kişilerin evlerine uzun namlulu silahla düzenlenen saldırının boyutu ortaya çıktı. Saldırı nedeniyle bazı evlerde büyük hasar oluştuğu görüldü.

Saldırıda ateşe verilen 2 ev ile silahla taranan 10'u aşkın evdeki hasar, yaşanan olayın vahametini gözler önüne serdi.

"BU KANDİL'E NANİK YAPMAKTIR"

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, yaptığı açıklamada Cizre'deki olaylarla ilgili "Bu açıkça Kandil'e nanik yapmaktır. 'Ben sizi takmıyorum' demektir" diye konuştu.

Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz her şey yolunda derken en son biliyorsunuz Kandil'den bir açıklama yapıldı; 'Eğer birileri eylemde yüzünü kapatırsa, molotof atarsa bunlar bizden değil, ajandır'. Bir gün sonra Cizre'de olaylar oldu. Birileri yüzünü kapattı, gidip molotof attı, insanların evini yakmaya çalıştı. Bu, açıkça Kandil'e nanik yapmaktır, 'ben sizi takmıyorum' demektir. İşte ne zaman sonuca yaklaşsak provokatörler devreye giriyor, hemen süreci bozmak istiyor.

Kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeyiz. Cizre'yse Cizre, Silopi'yse Silopi, neresi olursa olsun devletin polisi, askeri orada olacak, vatandaşı koruyacak. Hiç kimse durumdan vazife çıkartmasın. Devlet, vatandaşının can ve mal güvenliğini koruyabilecek güç ve kudrete sahiptir"

Cizrede son durum: Kepenkler kapalı


POLİS MÜDAHALE ETTİ

Haberin Devamı

Olayların meydana geldiği Nur Mahallesi'nde aralarında yüzleri maskeli kişilerin de bulunduğu bir grup, toplanarak eylem yapmak istedi. Dağılmaları yönünde ikaz eden polise, taşla saldıran gruba biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Müdahaleden sonra grup, ara sokaklara dağıldı.

Cizrede son durum: Kepenkler kapalı


Öte yandan, olaylarda yaşamını yitiren Yasin Özer ve Barış Dalmış'ın cenazeleri otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na, Abdullah Deniz'in cenazesi ise Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!